תגלית היסטורית: התגלתה מצבת ר' לוי יצחק מברדיטשוב
תגלית מרגשת התגלתה בברדיטשוב. לראשונה מלפני פרוץ השואה, התגלה ציונו המקורי של הרה"ק רבי לוי יצחק מברדיטשוב זי"ע, בתוך האוהל המקורי שנחשף גם הוא. החשיפה נוצרה במהלך התמסרותו של הגה"ח רבי משה שמואל טהאלער לרווחת באי המקום.
מזה שנים רבות מתגורר הגה"ח רבי משה שמואל טהאלער, 'שליח הרבי' ורבה של ברדיטשוב, בעירו של רבי לוי יצחק. משך כל השנים הללו הוא פועל עבור שרידי היהדות שנותרו בברדיטשוב ובגלילותיה, כשבד בבד הוא עוסק בציונו הטהור של רבי לוי יצחק, כשבכל משלח ידו, באמונה ובמסירות שאין לתאר, הוא עושה ללא לאות, שלא על מנת לקבל פרס, פועל שהוא לשם שמים בלבד.
כאשר משמים רצו לגלות לבאי עולם את התגלית הגדולה של גילוי ציונו המדויק של הצדיק מברדיטשוב, תגלית כמוה לא נתגלתה מזה מאות שנים, גלגלו זכות על ידי זכאי ולא מצאו איש נכון לדבר יותר מר' משה שמואל, האיש שכל ימיו מקשה אחת של מסירות עבור הצדיק ועבור כל יהודי באשר הוא.
ההתגלות המרגשת התנוצצה באקראי, אך לפני זה, הקדמה קצרה: לפני עשורים, כשהגיעו לבנות את האוהל על הציון, לא היה נמצא במקום כי אם שכבה גבוהה מכוסה בבטון, מעין מצבה גבוהה וגדולה. על פי השמועה מדובר היה באוהל המקורי שנחתך כדי מחצית בשנת תרח"ץ, עם הפעימות הראשונות של מלחמת העולם השנייה. היו אלה יהודי העיר שפירקו את האוהל כדי מחצית ומילאו אותו בעפר ובפסולת בניין, אטמו את הכל בבטון ובכך יצרו הגנה על ציון הצדיק מידי פורעים וזדים.
כעת, כשהקורונה עצר את המוני הפוקדים את המקום לתפילה, ניצל הרב משה שמואל את ההזדמנות על מנת לבצע שיפוצים נרחבים באוהל הקדוש, כשהוא מתכנן להתקין חימום תת-רצפתי, לחמם את המקום בחודשי החורף המאופיינים בקרה בלתי נסבלת, לרווחת המתפללים הרבים. כשהרימו בהנחייתו את רצפת הבטון, התגלה האוצר היקר - קירות האוהל המקורי בצבצו מתוך שכבת העפר שמילאה את כל החלל שמתחת לקרקע.
על-פי הנחייתם של רבני חב"ד, הוחלט לרוקן את כל העפר, וכאשר נותר החלל פנוי מעפר, התגלה מחזה מפעים: רגליו של הרב משה שמואל עמדו בתוך האוהל המקורי של רבי לוי יצחק, אוהל בעל קירות מעוצבים מעין 'משושה' ובעל רצפת אבנים מושקעת. במרכז נראו ארבע מצבות הצמודות זו לזו. מצבות הקודש. המרכזית היא ללא ספק זו של רבי לוי יצחק, יעידו על כך חריטות של אזכרת שמות לישועה שרישומן עדיין ניכר, לצדה עומדות המצבות הנוספות התואמות את המסופר על שלושת בניו של הצדיק שהוטמנו אף הם בתוככי האוהל המקודש.
כל תהליך העבודה, כמו יתר עבודות הקודש שמבצע הגה"ח רבי משה שמואל טהאלער בבית העלמין, מלווה בהשגחתו ובפיקוחו של בית-דין חב"ד, על-ידי השליח הנאמן של בית-הדין בכל הקשור לקברים בכל רחבי תבל, הרב יצחק גלבשטיין, מנכ"ל חברא-קדישא פרושים הידוע במומחיותה הרבה בבתי הקברות בארץ ובעולם. הרב גלבשטיין נמנה בצוות 'ועד רבני בית הקברות בארדיטשוב' עליו נמנים, בית היתר גם רבה של בארדיטשוב, והשליח הרב שלמה וילהלם רבה של ז'יטומיר. העבודות המתבצעות מזה שבע שנים, מתקיימות בשיתוף המרכז לתיעוד ושימור בתי עלמין במזרח אירופה שע"י פורום הח"ק בישראל.
צפו בוידאו: