מערכת COL | יום כ"ב סיון ה׳תשס״ה 29.06.2005

חשיבה לא-שגרתית בדרך ליהדות

סיפור חייו של סטופניקר בוגר החוג ל'פיתוח חשיבה המצאתית' פורץ את החשיבה השגרתית. הוא נולד בדנייפרופטרובסק שבאוקראינה. בהיותו בן חמש התייתם מאביו. שנתיים אחר-כך נפטר גם סבו, שהיה לוקח אותו לפעמים לבית-הכנסת. יורי, כפי שכונה אז, היה בן יחיד לאמו, שהייתה שומרת מסורת אך חששה לעשות זאת בגלוי. כשהתבגר קצת החל להיות מודע ליהדותו. הוא וחבריו הקימו בבית-הכנסת בעיר חוג ללימודי יהדות. בד-בבד הצטרף לחוג, והחל להרצות על השיטה, ואלפים השתתפו בקורסים שמסר.מגיל צעיר חלם לעלות לארץ-ישראל, אבל דנייפרופטרובסק הייתה מעוז של תעשייה ביטחונית כבדה, ונכללה ברשימת 'הערים הסגורות', שהסובייטים מנעו מתושביהן להגר לחו"ל, מחשש לזליגת ידע מדעי. רק בשנת תש"נ, בעידן הפרסטרויקה, קיבל אישור לעלות לארץ. חבר ותיק שלו, שהתגורר בירושלים, היה אז בתהליך של התקרבות ליהדות. הוא שיכנע אותו להצטרף לישיבה של בעלי-תשובה עולים מרוסיה, ב'מרכז גוטניק' בעיר. "שם נחשפתי לראשונה בחיי לעולם המופלא של התלמוד ושל ספר התניא".המשך הכתבה מאת ר' זלמן רודרמן מתוך מדור 'חיים יהודיים' ב'שיחת השבוע' בהוצאת 'צעירי-חב"ד' - 'כתבה מלאה'
חשיבה לא-שגרתית בדרך ליהדות
סטופניקר: השיטה שתהפוך אותך לממציא
אם אתם חושבים שהמצאות הן עניין לגאונים, ליהודה סטופניקר יש חדשות בשבילכם: "המצאה היא שיטה, וכל מי שיפעל על-פי השיטה יהפוך בוודאות לממציא". סטופניקר (55) המתגורר בעלי שבשומרון, הוא בוגר החוג ל'פיתוח חשיבה המצאתית' שהקים בברית-המועצות היהודי הנריך אלטשולר.

"מדובר בשיטה העובדת על דרכי החשיבה ומלמדת כיצד לפרוץ את מגבלות החשיבה השגרתית המקובעת ולהגיע לפתרונות יצירתיים. היכולת למצוא פתרון לכל בעיה – מדעית, ניהולית, טכנולוגית או אנושית – היא 'המצאה', גם אם לא מדובר בהמצאות כדוגמת הטלפון או המטוס", אומר סטופניקר, מרצה לשעבר ב'מכון לב' בירושלים וכעת ב'מכללת יהודה ושומרון' באריאל.


שמירת שבת בסתר

סיפור חייו של סטופניקר פורץ את החשיבה השגרתית. הוא נולד בדנייפרופטרובסק שבאוקראינה. בהיותו בן חמש התייתם מאביו. שנתיים אחר-כך נפטר גם סבו, שהיה לוקח אותו לפעמים לבית-הכנסת. יורי, כפי שכונה אז, היה בן יחיד לאמו, שהייתה שומרת מסורת אך חששה לעשות זאת בגלוי. "כששאלתי אותה, למשל, מדוע אינה מבשלת בשבת, התחמקה מתשובה. רק מאוחר יותר הבנתי שהיא בעצם שמרה שבת אך נמנעה מלחשוף אותי לכך", הוא מספר.

כשהתבגר קצת החל להיות מודע ליהדותו. הוא וחבריו הקימו בבית-הכנסת בעיר חוג ללימודי יהדות. בד-בבד הצטרף לחוגו של אלטשולר, והיה מתלמידיו הקרובים. כעבור זמן החל להרצות על השיטה, ואלפים השתתפו בקורסים שמסר.


חשיבה המצאתית בתורה

מגיל צעיר חלם לעלות לארץ-ישראל, אבל דנייפרופטרובסק הייתה מעוז של תעשייה ביטחונית כבדה, ונכללה ברשימת 'הערים הסגורות', שהסובייטים מנעו מתושביהן להגר לחו"ל, מחשש לזליגת ידע מדעי. רק בשנת תש"נ, בעידן הפרסטרויקה, קיבל אישור לעלות לארץ.

חבר ותיק שלו, שהתגורר בירושלים, היה אז בתהליך של התקרבות ליהדות. הוא שיכנע אותו להצטרף לישיבה של בעלי-תשובה עולים מרוסיה, ב'מרכז גוטניק' בעיר. "שם נחשפתי לראשונה בחיי לעולם המופלא של התלמוד ושל ספר התניא", הוא אומר. "פתאום גיליתי שגם התורה עובדת בכיוון זה של 'חשיבה המצאתית'. מעמתים רעיונות המנוגדים זה לזה, מעלים קושיות, מציגים סתירות, ולבסוף מוצאים פתרון".


קצת פתיחות לא תזיק

באותו זמן נשא לאישה את יהודית, עולה מאוסטרליה, שלימדה עברית באולפן. היא הלכה בעקבות בעלה לחיים של תורה ומצוות. לאחר כמה שנות מגורים בירושלים עברו להתגורר בעלי – "יישוב נחמד השוכן לא-הרחק ממקום העבודה". בנם לומד ב'תלמוד-תורה' בעלי, ובתם - באולפנה בעפרה.

"בארה"ב יש פתיחות רבה מאוד לקליטת שיטות חדשות, שמייעלות את מערכות החיים", הוא קובל. "כאן בארץ יש קיבעון רב וגם לא-מעט התנשאות. 'שאתה תלמד אותי איך לייעל את המפעל שלי?! מה אתה בכלל מבין בתחום שלי!', אומרים אנשים". ובכל-זאת סטופניקר מאמין כי תחום זה של 'פיתוח חשיבה המצאתית' עוד יזכה לכבוד הראוי לו וייקלט גם כאן.
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות - לקריאת כל התגובות
הוסף תגובה
1 תגובות
1.
תנו תרגום לאנגלית TRANSLATION
כ"ב סיון ה׳תשס״ה
לטובת השלוחים תנו תרגום אנגלית
PLEASE TRANSLATE IT FOR THE SHLUCHIM
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.