אל תפחדו לנסות: שלמה חיים ריבקין מתארח במטבחב"ד לחג
כשהגיעה ההצעה של ידידי, אמן הצילום והעריכה שלמה חיים ריבקין, שנמצא בימים אלו בארץ עם משפחתו מאילוצי קורונה, לחבור אליי לתוכנית הבישול - חשבתי שהוא מנסה לחמוד לצון, או במקביל, למלא זמן קורונה שהלך לו לאיבוד בעיתויי התקופה.
האמת, הופתעתי. כי הכל באמת היה טעים לחיך ויפה לעין, ולמדתי המון דברים וטכניקות, כמו שגם לאלתר צריך לדעת.
המסר שעולה מתוכנית הבישול הכייפית הזאת שהעברתי וצילמתי איתו הוא פשוט: אל תפחדו לנסות. לא הכל בבישול זו תורה משמיים. נכון שאי אפשר לצרוב סטייק על מחבת פנקייק, אבל לא צריך לחשוש מלקחת יוזמה קולינארית. והכי חשוב, לפעמים צריך ממש מספר מצומצם של פרודוקטים וידע בשביל לשדרג כל ארוחה, כן, גם ארוחות חג.
אז למה אתם מחכים? קחו את הסינר וצאו להרפתקה קולינארית. לבריאות!
צפו בתכנית:
לצפיה בחיבור מסונן:
מתכונים למנות בתוכנית
פרחי כרובית אפויים על מצע טחינה
מצרכים: כרובית טריה שלמה, טחינה גולמית, אריסה, לימון כבוש, שום, כוסברה
הוראות הכנה: משרים את הכרובית בחומץ ומים למשך 15 דק', חותכים את הפרחים, בודקים ושוטפים שוב לראות שאין חרקים בפנים.
ממליחים סיר עם מעט מלח ומעבירים את הכרובית לבישול של 10 דק' על אש גבוהה. מסננים ומניחים על תבנית עם נייר אפייה, מתבלים בנדיבות במלח גס, פלפל שחור ושמן זית ומערבבים את הכל טוב טוב. מכניסים לתנור שחומם מראש על 200 מעלות ומחכים להשחמה של הכרובית.
אפשר לתת עוד 5 דק' של גריל כדי לקבל מראה שחום יותר.
במקביל פותחים טחינה גולמית עם אריסה, לימון כבוש, שום, פלפל מלח ומים קרים עד דרגת סמיכות הרצויה. מזלפים את הטחינה ויוצרים מעין עיגול ומניחים את פרחי הכרובית על הטחינה. מסיימים עם כוסברה טריה קצוצה, זילוף של הטחינה והרבה שמן זית.
•
'שקשוקאש'
מצרכים: 2 חצילים, 5-6 עגבניות, ראש שום, 2 גמבות, 2 פלפל חריף, טחינה גולמית, כוסברה, חלמונים בכמות הסועדים.
צולים את הירקות על גריל או גז עד להשחמה וחותכים את הכל, לא חייבים להיפטר מהקליפה החרוכה, שמים שמן זית במחבת חמה, מכניסים את השום והפלפל החריף ומטגנים דקה, מוסיפים את העגבניות ומערבבים, מוסיפים כפית פלפל צ'ומה, כפית אריסה וכפית לימון כבוש וממשיכים לטגן עוד כ-5 דק', להוסיף מלח ופלפל, ניתן להנמיך את האש אם מרגישים שזה עלול להישרף, מוסיפים את הגמבות ובשר חציל אחד ונותנים לזה להתבשל על אש נמוכה, אם חסר נוזלים להוסיף שמן זית.
לאחר כ-10-15 דק' שכל הרכיבים התערבבו מוסיפים כוסברה קצוצה וממשיכים לבשל על אש נמוכה. בודקים את הטעם ומוסיפים מלח ופלפל במידת הצורך. מוסיפים את חלמוני הביצים עם כף ויוצרים מעין כיסים עבור כל חלמון, ניתן להוסיף קצת מן החלבון. מפזרים מעט מלח ופלפל על כל חלמון, מוסיפים רצועות של חציל קלוי ומזלפים טחינה גולמית בנדיבות, מסיימים עם כוסברה קצוצה ושמן זית, מכסים ל5 דק' ומכבים את האש. לפתוח את המכסה רק כעבור כמה דק'.
•
עראייס דגים ויוגורט
מצרכים: פיתות, פילה דג בורי טרי, כוסברה, פטרוזיליה, מיץ מחצי לימון, 2 שיני שום, אריסה ולימון כבוש ליוגורט: יוגורט 1.5 %, שן שום, צרור נענע, צרור שמיר
קוצצים חבילת פטרוזיליה וכוסברה, במקביל קוצצים את הדג לחתיכות גסות ומערבבים, מתבלים במלח גס, פלפל שחור, חצי לימון, 2 שיני שום ושמן זית ומערבבים טוב.
חותכים פיתות לרבעים, מושחים כל פיתה בשמן זית, מורחים אריסה ולימון כבוש, ומכניסים כמות גדשה של הדג עם עשבי התיבול ומניחים בתבנית עם נייר אפייה.
מכניסים לתנור שחומם על 200 מעלות עד שמשחים, לקראת הסוף להפעיל גריל כדי שהפיתות ישחימו.
מערבבים 2 גביעי יוגורט עם מלח, פלפל, שן שום, שמיר, נענע ושמן זית ומערבבים.
•
'קונפי הפתעות'
מצרכים: ראש שום, רוזמרין, פלפל חריף, טימין, מלח פלפל, שמן זית
הוראות הכנה: בסיר או בכלי זכוכית עמיד לתנור מכניסים שיני שום, פלפל חריף, רוזמרין וטימין, מלח גס ופלפל שחור ומכסים עד למעלה בשמן זית. מכניסים לתנור על חום של 80 מעלות או על הגז בחום הכי נמוך ונותנים לזה לעמוד עד שהכל משחים. זה יכול לקחת גם שעתיים.
•
לימון כבוש
מצרכים: לימונים, מלח גס, פפריקה, צנצנת וואקום.
הוראות הכנה: חותכים לימונים לפרוסות וחצאים, מכניסים לקערה, מתבלים בהרבה מלח גס ופפריקה. שמים בכלי זכוכית עם וואקום שעבר עיקור על ידי מים רותחים (ממלאים ונותנים למים החמים להגיע לכל חלקי הכלי) נותנים לכלי לשבת יומיים על השיש ואז ניתן להכניס למקרר. מומלץ להשתמש רק אחרי שבוע. ניתן לטחון במעבד מזון ידני כדי לקבל משחה עם חתיכות גסות של לימון.
•
טורטיה קראנץ׳
מצרכים: חבילת טורטיות, שמן, מלח, פלפל, רוזמרין
מחממים סיר עם שמן, מכניסים תיבול של מלח, פלפל ומעט רוזמרין, במקביל חותכים טורטיות למשולשים או כל צורה רצויה ומטגנים את הטורטיות עד להזהבה. מעבירים לקערה עם נייר סופג
ככל הידוע לי, ההיתר שנהוג הוא דוקא עם דברי חלב בעלי אחוז שומן גבוה, כגון חמאה וגבינה צהובה וכד'
זהו מפני שבמקום אחת כתב הרמ"א אודות זהירות בחלב ודג.
רוב העולם החרדי סוברים שזהו טעות הדפוס וכוונתו היה לבשר ודג (שיש סכנה באכילתם ביחד).
הגישה החבדית הוא שאנו לא רוצים להאמין שנפלה טעות בדפוס אלא מסתמא שיש יסוד לזה בקבלה, ולכן אין אוכלים דג עם חלב. אבל כנ"ל שהזהירות נוהגת רק בחלב כפי שכתב הרמ"א, ולא המאכל חלבי.
איני יודע מאיפה שמעת ששומן גבוה ישתנה שום דבר.