פורים תש"פ: המלצות מד"א לחג בטוח ללא סכנות מיותרות
בשבוע הבא יחול חג פורים, וההכנות כבר בעיצומן: מדי שנה מטפלים צוותי מד"א בילדים, בני נוער ומבוגרים שנפצעים כתוצאה מעיסוק במשחקים מסוכנים, לבישת תחפושות שאינן עומדות בתקני הבטיחות הנדרשים ושתיית אלכוהול.
בשנה האחרונה צוותי מד"א העניקו טיפול רפואי ל-13 ילדים, בני נוער ומבוגרים, שנפצעו כתוצאה ממשחק בנפצים, וסבלו מפציעות בפנים ובגפיים.
מנכ"ל מד"א, אלי בין: "על מנת לשמור על שמחת החג ולהימנע מפציעות מיותרות, אני קורא להורים למנוע מילדיהם לשחק עם נפצים וללבוש תחפושות מאולתרות. מדי שנה, אנו מטפלים במקרים של ילדים ובני נוער שפציעתם יכולה הייתה להימנע, לו רק היו שומרים על אמצעי הזהירות. בנוסף, על ההורים להיות ערים לתופעת שתיית האלכוהול בקרב הצעירים, ולהסביר להם על הסכנות הכרוכות בכך. מד"א מאחל לכל בית ישראל חג פורים בטוח ושמח".
במד"א מגישים לציבור את המלצות הבטיחות לפורים:
תחפושות ביתיות:
1. בזמן הכנת תחפושות ביתיות יש להקפיד על שימוש בחומרים שאינם דליקים. צמר גפן, נוצות טבעיות ויריעות מפלסטיק הם דוגמה לחומרים דליקים, העלולים לסכן את המתחפש באמצעותם.
2. יש להקפיד לרכוש תחפושות שעליהן מופיעה תווית המעידה על עמידות באש.
3. יש לוודא כי התחפושות נבדקות במכון התקנים הישראלי ועומדת בתקן ת"י 562 (בטיחות בצעצועים).
4. יש לשים לב כי התחפושת אינה לוחצת על הגוף, וכי ניתן לנוע בה בחופשיות, ללא חשש של הסתבכות, נפילה או מעידה.
5. יש להימנע מתחפושות הכוללות שרוכים, חבלים וחוטים שאורכם עולה על 20 ס"מ, אשר עלולים להיכרך סביב הצוואר ולגרום לחנק.
6. בתחפושות לפעוטות, יש להקפיד שהתחפושת איננה כוללת אביזרים קטנים, אשר עלולים להיתלש ולהגיע לפיהם של המתחפשים.
7. אין להתקרב למקור אש כלשהו עם תחפושת, מחשש להתלקחות. שמרו מרחק מתנורים, כיריים דולקות, סיגריות בוערות ועוד.
8. יש לנהוג בזהירות רבה בקרבת תרסיסים שונים. ספריי לשיער וספריי שלג, לדוגמא, הינם דליקים ביותר, ויש להימנע מלרסס אותם על הפנים, על הגוף או בקרבת מקור אש, מחשש להתלקחות מהירה ופגיעה בלתי הפיכה. שימו לב כי מומלץ לרכוש אך ורק תרסיסים שעליהם מוטבע תו תקן של מכון התקנים הישראלי.
9. אביזרי תחפושות, כמו חרבות או סכינים, יהיו מחומרים רכים, שאינם עלולים לפצוע את המשתמשים בהם ואת הסובבים.
10. יש לכבס תחפושות ע"פ הוראות היצרן בלבד. כביסה שאינה על פי הנחיות היצרן עלולה לפגום במידת העמידות של התחפושת לאש.
11. יש לוודא כי משתמשים אך ורק באיפור לחג הפורים המאושר ע"י משרד הבריאות.
12. יש להימנע משימוש במסכות ללא פתחי אוורור נאותים, העלולות לגרום לחנק.
13. אין לחצות כבישים כאשר מסכה מונחת על הפנים, שכן מסכות מצמצמות באופן משמעותי את שדה הראייה.
14. יש לוודא כי רעשנים העשויים פלסטיק הינם שלמים ואינם סדוקים או שבורים, וזאת כדי למנוע את פציעת הילדים. על מנת למנוע מקרי חנק יש לשים לב במיוחד לרעשנים המכילים רכיבים קטנים, היוצרים את הרעש.
קפצונים, פיקות ונפצים:
1. כל סוגי הנפצים אסורים באופן מוחלט לשימוש!! נפצי רקטות, זיקוקים גדולים ונפצי "נחש נפץ", לדוגמא, עלולים לגרום לכוויות קשות, לפגיעות בעיניים ואף לקטיעת איברים.
2. אסור לשימוש אקדח צעצוע היורה כדורי פלסטיק, העלולים לגרום לחבלות חמורות ובלתי הפיכות כאשר הם פוגעים באיברי גוף שונים.
3. את קפצוני הנייר ואת הפיקות לסוגיהן יש להפעיל באמצעות אקדח צעצוע המיועד לכך בלבד. אין 'להשתיל' את הקפצונים והפיקות באקדחים מסוג אחר או בכל כלי אחר, מחשש לגרימת שריפה ונזק רב.
4. בעת רכישת אקדח פיקות, יש לוודא כי על הקנה מותקן פקק בטיחות בצבע בולט.
5. אין להשתמש באבקות שרפה מכל סוג שהוא.
6. אין לשמור פיקות וקפצונים בכיס, מחשש להתפוצצותם.
7. אין לירות פיקות ודומיהן בקרבת האוזניים והעיניים – דבר שעלול לגרום נזק רב, ולעיתים בלתי הפיך.
משלוחי מנות:
1. במשלוח מנות המיועד לילדים עד גיל 5, אין לשים צעצועים קטנטנים ומאכלים העלולים לגרום לחנק, ביניהם: סוכריות, מסטיקים עגולים ואוזני המן במילוי אגוזים, בוטנים או שקדים.
2. מומלץ לעטוף את הצעצוע לפני ששמים אותו במשלוח המנות, על מנת שלא שיבוא במגע עם דברי מזון.
ומה צריך לעשות במקרה של פגיעה?
1. במקרה של התלקחות אש, יש להשכיב את הנפגע ולגלגלו בחול או בעפר, ולכבות את האש בכמות גדולה של מים או באמצעות שמיכה רטובה. את ראש הנפגע יש להקפיד שלא לכסות, מחשש לחנק. כמו כן, אין להסיר בגדים חרוכים ואין למרוח משחות שומניות על הכוויות. את הכוויות יש לקרר באמצעות מים פושרים וזורמים בלבד, ולחייג מיד למד"א בטלפון החירום 101 או באמצעות יישומון מד"א שלי, שמזהה באופן אוטומטי את מיקומכם המדויק.
2. במקרה של חדירת ספרי שלג לעיניים יש לשטוף בהרבה מים זורמים, ולא לשפשף.
3. במקרה של פגיעה בשמיעה, יש לפנות לרופא.
4. במקרה של תגובה אלרגית, יש להסיר את החומר הזר (איפור לדוגמא). במידה ומתפתחת רגישות מוגברת המאופיינת בקשיי נשימה, גרד או נפיחת, יש להושיב את הנפגע במנוחה, ולהזעיק את כוחות מד"א.
5. יש להקפיד על הימצאות תיק עזרה ראשונה תקני של מגן דוד אדום בכל מסיבת פורים ובכל אירוע המוני.
במסכת מגילה נאמר: "מצווה גדולה להשתכר בפורים 'עד-דלא-ידע'", אולם יש הלוקחים את הכתוב ברצינות מרובה מדי, ומגיעים למצב של אובדן הכרה והרעלת אלכוהול. בכל שנה, צוותי מד"א מטפלים בנפגעים כתוצאה מצריכת יתר של אלכוהול. על רקע העלייה בצריכת האלכוהול, מקרים של אלימות קשה המבוצעת תחת השפעת אלכוהול וחוסר המודעות להשלכות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, במגן דוד אדום מבקשים להזהיר את הציבור, במיוחד לקראת חג פורים – אלכוהול מותר אך עלול להיות מסוכן. שתייה נכונה נעשית במידה ובאופן מושכל, וכמובן – אם שותים, לא נוהגים.
במד"א מזכירים כי הסיכונים הפיזיולוגיים הכרוכים בשתיית אלכוהול, כוללים: השתטות, בלבול, אובדן זיכרון, פגיעה חמורה בקואורדינציה ועייפות מוגברת. במקרים חמורים, עלול המשתכר להיכנס למצב של תרדמת, עד לדום נשימה ומוות.
במצב חירום כתוצאה משתייה מופרזת של אלכוהול, יש להרחיק את הנפגע ממקומות מסוכנים, כמו כביש, מרפסת, מכונות חשמליות וכלי רכב. אם הנפגע מקיא, הטו אותו על צדו. אין לתת לנפגע לשתות קפה, או כל נוזל אחר, מכיוון שבשל אובדן הרפלקסים, הוא עלול לשאוף כל נוזל אל ריאותיו, ולהיחנק. אם הנפגע מחוסר הכרה ואינו נושם, התחילו מיד בפעולות החייאה, והזעיקו את כוחות מד"א באמצעות חיוג למוקד החירום בטלפון 101, או באמצעות יישומון "מד"א שלי".
במד"א קוראים למבלים בחג הפורים שלא להשאיר בקבוקי משקה ללא השגחה, מחשש שמא יוכנסו אליהם חומרים כימיים, ובנוסף, להימנע מלהיכנס לאולמות צפופים במיוחד, מחשש לפגיעה כתוצאה מדוחק. הורים לילדים? שימו לב: במד"א מבקשים מכם לשים לב כי ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18 אינם צורכים אלכוהול בפורים.