לאחר התקפי-לב: השליח לקח עצמו ברגליים ויסד 'הMהלכים'
אם ייצא לכם להסתובב בשעות הערב ביישוב 'קדימה' הממוקם דרומית-מזרחית לנתניה וצפונית לכפר סבא, בוודאי תתקלו במחזה 'סוריאליסטי' משהו: קבוצת 'הMהלכים', תושבי היישוב 'קדימה', צועדים בשבילי היישוב, ובראשם חסיד חב"ד, שמידי פעם נעצר, ומסביר דבר מה לקבוצה בראשה הוא רץ.
מדובר בשליח חב"ד ביישוב 'קדימה' הרב גדליה (המכונה בפי חבריו 'גידי') כץ, שהשבוע ייסד לראשונה את קבוצת "הMהלכים" (הרב גידי כץ: "בהשגחה פרטית בדיוק בפרשת 'לך-לך'"). הוא מגדיר את זה בשתי מילים: "ללמוד. ללכת".
מה הביא את השליח הוותיק 'ללכת על זה'? שמעתם פעם על שליח חב"ד שמנהל קבוצת הליכה ספורטיבית? ואיך זה מסתדר עם השליחות שלו ביישוב שנחשב בעיני רבים כ'אלטיסטי'?
•
כבר אז הוא התבקש 'להשתמש ברגליים'
יש מי שזוכרים אותו כ'בחור שהועלה על השולחן' בהוראת הרבי.
ומעשה שהיה, כך היה: היה זה בשבת פרשת 'ויחי' תנש"א, אצל הרבי. באותה תקופה החלו לנשב רוחות 'מלחמת המפרץ', ולצידם גם 'נבואות זעם שחורות' שפורסמו בשם רב ידוע, על מה שעתיד היל"ת לקרות לעם היושב בציון מידי האגגי התורן – סאדם חוסיין.
הרבי בשיחתו הקדושה, זעק שאסור ח"ו לקטרג על עם ישראל, וארץ ישראל זוכה להגנת הקב"ה "מראשית שנה ועד אחרית שנה". בסיום השיחה, הרבי ביקש לעסוק בדברים חיוביים ומשמחים, והורה לחתנים לומר 'לחיים'. לפתע, הרבי פנה לת' גדליה כץ והורה לו 'לעלות על השולחן'...
הוא יצא לשליחות ביישוב 'קדימה' בברכת הרבי, כבר בשנת תנש"א, זמן קצר לאחר נישואיו.
כנהוג, נשלח מכתב לרבי לקבל הסכמה על כך, והרבי הדגיש את המילה 'קדימה' במכתב. בברכת ובשליחות הרבי, הזוג הצעיר 'נחת' ביישוב והצעיד את הפעילות החב"דית – קדימה.
החיים זרמו על 'מי מנוחות', עד שאירועים בריאותיים שקפצו עליו, הביאו אותו לשנות גישה מבחינה בריאותית, ו'לקחת את עצמו בידיים' – או ברגליים... שני התקפי לב שעבר, וניתוח מעקפים.
כך הוא כתב לאנשי היישוב בפוסט שפרסם לאחרונה, ובו הוא למעשה מגולל את סיפורו הרפואי, ובעקבותיו את היוזמה שלו להקים קבוצת "הMהלכים":
"עוד שבועיים יש לי תור לביקור אצל הקרדיולוג שלי.
כבר לאחר התקף הלב הראשון, כשהגעתי אליו, הוא הביט בי בסבר פנים אדנותי ואמר לי: ברוך ה' הפסקת לעשן, (כ-60 ליום...) זאת רק ההתחלה. אבל הגיע כבר הזמן שתתפוס את עצמך בידיים. שאלתי אותו, איך עושים זאת? איך תופסים את עצמי בידיים, עולים על כסא?
והוא אמר לי: לא ולא, רק יורדים ממנו! - למה אתה מתכוון? שאלתי, והוא השיב: אני מתכוון שפשוט תסגור את הספר ותקום מהכיסא ותתחיל ללכת לפחות שעה ביום.
נס. נס שאשתי הייתה שם לתמוך בי. כמעט נפלתי מהכיסא. צנטורים, ניתוח מעקפים, והתקף לב שני, כבר התביישתי להיכנס אליו.
ושלא תחשבו שאני מזלזל בקרדיולוג, אבל אחרי שנכנסתי הוא אמר לי, אולי באמת אתה כבר מבין שהגיע הזמן שתתפוס את עצמך בידיים? אז חשבתי שמכון כושר יעזור. אבל תמיד ברגע שהתנעתי את האוטו מישהו סימס לי, או שכאבה לי הבטן, או שבכלל הוזמנתי לארוע...
אז התחלתי להתעניין אולי ניתן להביא את מסלול ההליכה אלי. חשבתי וחשבתי, מה יצליח לתפוס את עצמי בידיים? ואז עליתי על זה. שיעור!!! כשקוראים לך למסור שעור/הרצאה אתה מרגיש את השליחות זורמת לך בדם... אתה מרגיש מחוייב ואתה הולך. מכאן הדרך ל'אקזיט' הייתה קצרה. עליתי על זה! גם וגם. ללמוד. ו-ללכת!
בניתי את הקונספט, פרסמתי, ועכשיו מה? זה פשוט היום!"
•
קבוצה עם ערך מוסף
ומדיבור למעשה: בדיוק בשבוע 'לך לך', יזם הרב גידי את קבוצת "הMהלכים" שלו. המוטו שקבע ומתנוסס כסמל הקבוצה, הוא - "ללמוד. ללכת."
קבוצת "הMהלכים", ביישוב קדימה, השבוע
"הרעיון הוא פשוט", פותח הרב גידי כץ. "זו לא עוד קבוצה. זאת קבוצה עם ערך מוסף, לא רק הולכים, אלא גם לומדים".
הרב גידי מסייג מעט: "תוך כדי הליכה לא מתאים ללמוד סוגייה מעמיקה בגמרא, מה שמתאים במסגרת אחרת, מיושבת יותר... פה אני מלמד קצת חסידות בפרשה, וזאת חוויה מיוחדת במינה.
"בשבוע שעבר היה לנו את פרשת נח, "את האלוקים התהלך נח", ומה יותר מתאים להתחיל קבוצת הליכה השבוע, בדיוק פרשת לך-לך? כמו שמפרשים "לך-לך, להנאתך ולטובתך"...
איך מגיבים ביישוב שלך ליוזמה? משהו חדש, חב"דניק בראש קבוצת הליכה?
הרב כץ: "קיבלנו המון תגובות חיוביות, 'כל הכבוד לחב"ד', וכן הלאה. זה עשה הרבה רעש חיובי ביישוב.
חלק מההשראה הוא קיבל ממשהו דומה ובהיקף קטן יותר, שנערך ע"י השליח הרב מנחם נוימן ביישוב אבן יהודה.
"בשבוע שעבר היה 'שבוע הליכה' בעולם והכל התחבר. הבנו שזה הזמן להכות בברזל החם, כשרבים העלו פוסטים סביב הנושא.
"פרסמתי ביישוב פוסטים, הדפסנו חולצות עם הלוגו של "הMהלכים, לומדים. ללכת". ברוך ה' זה תפס יפה מאוד".
קצת לעשות סדר: מה העיקר פה, הליכה בריאותית, או שבעצם מדובר בשיעור תורה שנמסר בהליכה?
"תפסנו את עצמינו בידיים. זה גשמי וזה גם רוחני. ודבר שלישי ולא פחות חשוב: גיבוש קהילתי, וקידוש ה' בקהילה. 'הנה', אנשים אומרים, 'יש כאן אנשים מחוברים, ולא מנותקים'. למרות שהם חב"דניקים, הם פועלים בכלי העולם".
הרב גידי כץ מסכם בתובנה ואולי גם הצעה לשלוחים נוספים:
"אפשר בכלי הזה לעשות נפלאות בקהילה, לגבש אותה, ולהוסיף במימד רוחני וקהילתי. זה לא כמו לשבת ליד שולחן עם כיבוד ולהאזין לשיעור. זו ליגה אחרת".
לשלוחים וגם לאנ"ש.
עדיף לצעוד ליד פארק ירוק
ולא ליד כבישים סואנים שם זיהום האוויר גבוה.
שליח עם יוזמה גאונית.
לקחת ולרתום יוזמות עכשויות, ולהפוך אותם כלי לאידישקייט.
נפש בריאה, בגוף בריא.
מאחל לרב כץ בהצלחה רבה,
והלוואי שממנו יראו וכן יעשו.