שולחים את הילד ל'תשרי'? הנה כמה דברים שחשוב שתדעו
שולחים את הילד לחצרות קודשנו לחודש החגים? הנה כמה דברים שאולי חשוב שתדעו לפני שהוא עוזב את הבית.
תמים מבוגר שעשה לא מעט 'תשרי'ס' בחצרות קודשנו, שיגר השבוע מסמך מיוחד למייל האדום של COL, המכיל שורה של הדרכות להורים לפני שליחת ילדם הצעיר לנסיעה לרבי לחודש החגים. לתועלת הגולשים, אנו מפרסמים את המכתב במלואו (למעט שינויי עריכה קלים כמתבקש).
•
לטיסה:
תפילין - עדיף תמיד שיהיו בקרבת מקום, היות ולא בכל טיסה המזוודה שבבטן המטוס מגיעה בזמן או למקום הדרוש. ובפרט אם זו טיסת יום, ואפשר לעשות מבצעים.
כדאי מאוד לברר לפני הטיסה על עוד מבוגרים או בחורים אחראיים שנוסעים עם הבחור, למען ההשגחה על התָּמים התַּמים והמבולבל שאך זה עתה יצא מהתוועדות סוערת ובהחלטות גורנדיוזיות, ופתאום נפגש הוא בחיזו דהאי עלמא... דברים נוראים קרו כבר לבחורים הכי חסידיים לצערינו...
עדיף לדבר עם בנכם גלויות, על כך שאנו חיים בעוה"ז, ויש בו הרבה שטויות וכו', ולא לסמוך עליו בעיניים עצומות. מנעו מצב שברגע האמת הוא יחשוב לעצמו, "הרי אבא ואמא לא הזהירו אותי על זה"...
מומלץ להצטייד אף בקונטרסים בקשר לנסיעה לרבי או ספר לימוד מעניין כלשהו, שיעסיק את העיניים במקום הנכון.
המפונקים יטלו מראש אף מיני מזונות, כי לא תמיד הארוחה תואמת לטעם האישי וכו'...
לשהות עצמה:
שמפו וסבון. מגבת. (בחלק מהמקוואות יש, אך עדיף שיהיה בכל זאת).
חליפות. יש שמביאים חליפה אחת לחול ולשבת, ועוד חליפה חילופית למקרה הצורך. מקסימום באמצע עושים ניקוי יבש שם כשיש צורך. הסיבה: בכל חג ושבת מזיעים המון, וגם נקרעות חליפות בקצב מסחרר. לא כדאי להרוס שתי חליפות.
בגדי חורף. גם כשאין טמפרטורה נמוכה במיוחד כדאי מאוד להביא שני סוודרים לפחות, מעיל גשם ואולי גם מעיל נוסף שמחמם. כי אף שבמהלך היום המזג אוויר סביר, אך בבקרים הבחורים רועדים מקור, בפרט מהיציאה מהמקווה, ואף אחד לא מעוניין באמצע תשרי שתהיה לו דלקת ריאות ח"ו.
לא ללכת כלל לבד ברחוב, ובפרט לא בלילה. רק השנה היו כמה אירועי אנטישמיות ושדידה בידי כמה אפרו-אמריקנים שיכורים ומסוממים באישון לילה.
אמרו לבינכם שכשהוא חוזר בלילה לדירה - שמיד ילך לישון. כיון שהדיבורים והשיחות בדירה יכולים להיגמר בבוקר, ורק אז הוא ילך לישון, וילך לפח לא רק היום שלמחרת, אלא כל תשרי יהפוך הלילה להיות יום, והיום ללילה.
דמי כיס. אל תביאו לבנכם יותר מידי כסף. ראשית, כדי שלא יבזבז סתם (ובתשרי מתבזבז המון כסף): הבחור מתקשר הבייתה ואומר, "אבא אני חייב דחוף אוזניות, חליפה" ועוד, ולאו דווקא שבאמת צריך. שנית, זה יגרום לו ללכת עם חברים פחות חסידיים לשופינג במנהטן, שרבים הולכים לשם לצערינו וחוזרים מהופנטים מהמסכים ועוה"ז ("שמעשיו קשים ורעים" תניא פרק ה'), וזה גורם להם פחות להיכנס ל-770 אח"כ (בלשון הכי המעטה שיש. עוד לא דיברנו על הקניות ההולכות ונישנות, קניית הסמארטפון, וההשפעה מכך לכל השנה והחיים רח"ל).
עמדו עם הבן הנוסע בקשר רציף ככל שניתן, למרות שינוי השעות. יש בחורים שחוזרים מתשרי חסידיים ביותר, ויש שחוזרים בדיוק הפוך. מניסיון מר ביותר: באחד השנים היה איתי בחור בדירה, לא הכרתי אותו עד אז. הבחור היה נראה נחמד וחסידי. ארבעה ימים אחרי שהגעתי לדירה, הוא קנה סמארטפון, וכאן הסיפור נגמר. לא תאמינו, הבחור לא יצא מהדירה כמעט כל תשרי! לא סליחות, לא כפרות, לא ד' מינים, לא סוכה, לא התוועדויות, ולא תפילות. פשוט לבכות. לא משנה באיזו שעה שהייתי מגיע לדירה, 3 בלילה או 3 בצהריים, 6 בערב או 6 בבוקר, תמיד ראיתי אותו, ספון ומכונס תחת השמיכה, כשאור מחליף צבעים בוקע מן המסך המבדיל בינו לבין אביו שהגיע עד אליו אך התרחק ממנו מאוד רח"ל היל"ת. פשוט רחמנות. לטובת נשמת ילדכם, תקבעו מראש עם בחור מבוגר ספציפי, שישים לב, ויסתכל בשבע עיניים על מה שקורה עם בינכם.
מאידך, בכדי שדברים שכאלה מלכתחילה לא יקרו, הכניסו בו תוכן כמה שאפשר, ושאלו אותו גלויות: למה אתה נוסע? בשביל מה? מה יועיל לך שתהיה דווקא שם ולא פה עם המשפחה? והוא בעצמו יתחיל לחשוב, רגע, למה באמת אני נוסע. זה יגביר את המודעות שלו וממילא את החשיבות, וכך הוא יתחבר יותר אל הענינים.
אִמרו לו בפירוש, שעל כל בעיה, ולו הכי קטנה עליו לגשת לאחד מצוות הבחורים המבוגרים ב'ועד התמימים', ולדווח לו. גם בגשמיות וגם ברוחניות.
מומלץ ביותר: אם מישהו, אפילו מוכר, מציע לו להחביא במזוודה כמה אייפונים עד לאחר המעבר במכס - שלא יסכים. ראשית, ביודעי ומכירי כמה שלקחו ותפסו אותם ולא היה נעים בכלל. שנית, בחורים פותחים אותם וגולשים.
אמרו לבינכם שעל אף היותו בחור חסידי וכו', אינו חייב ללכת כל יום שישי או ערב חג למבצעים. הוא עדיין לא בשל למבצעים מסוג זה. כי כמה שתל אביב מטונפת, מנהטן פי כמה. עדיף שישאר ב-770 ללמוד, ותאמינו לי שהרבי יסלח לו. מקסימום, שילך רק עם בחור מבוגר, חסידי ואחראי.
אמרו לו שאינו חייב להישאר בשמחת בית השואבה כל לילה עד שש בבוקר, היות וזה הורס לו את כל יום המחרת.
לסיום: הדגישו באזני בנכם שהוא הגיע למטרה אחת ויחידה: להתקשר יותר לרבי, ולעשות רצונו הק'. כשהוא ירגיש שזה הדבר היחיד אליו הוא הגיע ע"י שישתתף בהתוועדויות מלאות התוכן, לימוד החוברת המודפסת ע"י הוועד, תפילה באהל וכל הענינים המיוחדים של תשרי אצל הרבי, אז כל הדברים המפתים האחרים ייחשבו אצלו כאין ואפס, והוא ירגיש את הרבי בעצמותיו, ואו אז מובטח לכם שבאמת "מענדי חדש יחזור הבייתה"...
כל הנ"ל נכתב נטו מניסיון במשך השנים ובידיעת המציאות האמיתית בשטח.
•
מסכימים עם הנאמר? חולקים בחלק מהדברים? יש לכם מה להוסיף, להאיר? שתפו אותנו באמצעות מערכת התגובות:
לצערנו, לעיתים, רואים מנייני יהודים כבר עטופים בטלית ומתפללים שחרית ולעומתם תמימים מפונקים עדיין שקועים בשינה עריבה.
וזה בהחלט "קידוש" שם ליובאוויטש גדול...
בחורים צעירים במיוחד בישי''ק לא מספיק מודעים לסכנות ולמוגנות.
וכן, קורים מקרים. איפה? בבביסיימנטים, במקווה ואפילו ב770.
הורים, שוחחו עם הנער שיחת מוגנות. על כל מקרה שקורה אנא אל תפוצצו בקבוצות ומנעו לשון הרע שעלול להיות וסיפורי שקר. על הבחור שחש או ראה פגיעה כלשהי לספר מיידית לאנשי וועד תלמידי התמימים.
ידוע לי שבמהלך תשרי יש כ-900 פניות של אורחים בבקשה לטיפול רפואי. לרוב זמן מקרים קלים, אך יש גם מקרים הנזקקים לאישפוז והטסה לארץ. בניו יורק הבחורים חיים בתנאי צפיפות, חוסר ניקיון, חוסר שינה, תזונה לא תקינה וכו', ורבים מהם חוטפים כל מיני צרות כמו: פטריות (שיכולות להיות כואבות ומציקות מאוד), שפשפת, אבעבועות רוח, זיהומים (עם חום גבוה) ועוד. חובה לעשות ביטוח בריאות כדי שבעת הצורך תהיה אפשרות לפנות לרופא.
מי שחולה שישאר בבית כי קשה להחלים בקראון הייטס, הסבל שם גדול פי 10 והחולה עשוי להדביק גם אחרים.
יפה שמעלים את התודעה על המצב שם
המסמך מנוסח בגובה העיניים, לא הצטעצעות של מילים, וזה חשיבותו.
ובכמה פרטים זה גרם לי, ואני בטוחה שלא רק לי, לפתוח את העיניים.
נכון שיש בחורים מבוגרים שכבר ניהלו קעמפים עם מאות ילדים וכדומה, אבל זה לא מספיק ואין המצב בקעמפ דומה למצב ב-770.
על ההורים ששולחים את הילד ל-770 לסכם מראש עם רב או איש חינוך (או אולי עם קרוב משפחה) שהם מכירים אותו באופן אישי ויודעים שאפשר לסמוך עליו, שהילד יוכל לפנות אליו בכל בעיה.
אם אין אחד כזה - על אחד ההורים להצטרף לנסיעה. אם אי אפשר - צריך לשקול בכובד ראש האם בכלל אפשר לנסוע. יש כאלה שסומכים על האחים הגדולים שישמרו על האחים הקטנים - אבל עם כל הכבוד ועם כל ההערכה לאחים הגדולים שהם עדיין בחורים, לא תמיד זה מספיק.
לא באמת תמיד צריך, ואולי לפעמים מצווה שלא לצאת למבצעים, רוב מקומות המבצעים פשוט אסור ע"פ הלכה להיות בהם, ואפילו באמתלא של מבצעים, וכ"ש לתמימים - צעירים או מבוגרים...
גם הרבי, לא הסכים לעשות מבצעים, או לצאת לשליחות במה וכמה מקומות, או לצאת לערבי חב"ד בכל יישוב בארץ שיהיה...
והגיע הזמן שהמשפיעים יעוררו על כך!!!
כמו שאר הכללים
אסור להגיד בפירוש. ולעשות בפירוש מותר?
לא כולם מבינים בלי להגיד בדיוק מה מכוונים
יישר כח לתגובה 6 על העלאת הנושא החשוב.
ו.... כן. גם אני עברתי 'כמה תשרי'.. :)
ההורים שמה בעבודה ורבים חללים הפילו וד”ל
עולם כמנהגו נוהג רוב התמימים מתחזקים
ויאבד עולמו מפני השוטים שאין להם רסן
התקן של תומכי תמימים בפרט לפני נסיעה לרבי
והרבי הרש”ב כתב את זה בכפר קטן שנקרא ליובאוויטש לא מטרופולין -עיר מרכזי בעולם
ולפני יותר ממאה שנה על שמירת עיניים אוזניים
ודברי צדיקים חיים וקיימים לעד
וכן מאמר "ביום עשתי עשר"
וד"מ "כי תבוא" שמדבר ע"כ שכל יהודי מקומו האמיתי הוא "לפני הוי' אלוקיך" והוא חלק מביכורים שבאים לבינמ"ק, "והכהן אשר יהיה בימים ההם עומד ומשגיח על כל תנועה שלו"
עיי"ש
חובה להכנה לנסיעה!!!!!!!
אז המכשיר פלאפון שברשותו, יהיה מסונן או כשר.
אבל לצערנו בניויורק הבחורים קונים "סים" של חברות מקומיות, ללא סינון כלל וכלל, וממציאים כל מיני מכשירים ישנים, או מלוה מכשיר של חבר רק לתשרי.
ודווקא במקום הקדוש הזה.. הבחור חשוף לתוכן אסור
הורים יקרים.. תפתחו עיניים תיהיו בקשר תמידי עם הבן
וגם אם הוא "הגניב" איזה מכשיר.. תוודאו שהוא מסונן
כאחד שעבר תשרי