מערכת COL
|
יום י"ב אדר ב ה׳תשע״ט
19.03.2019
נוישטט סוגר את הנייד וחושף את כל הקלפים > ראיון בלעדי
את היום שבו התקבלה ההחלטה בקרב מנכ"לי WhatsApp לחסום את אפשרות ההעברה ליותר מחמישה אנשים, הוא מגדיר כ"יום השחור בחייו" ● מתחרים: "הם נסגרו מזמן". טעויות כתיב? "למדתי עברית במאה שערים" ● ערב פורים תשע"ט, חיים-שאול נוישטט מכבה את הסלולרי הנייד ופותח את כל הקלפים בפני כתב COL, בראיון נטול כפפות וגינונים ● מי הדמות לחיקוי שלו, ומה דעתו על האינפלציה בכל ה'מוקדים'? ("מפרגן להם לסקר הלוויות...") ● מרטיט ● ראיון פורימי בלעדי
חיים-שאול נוישטט, על רקע ציורו של קליינמן, 'כפר חב"ד'
כתב COL
הוא המציא את המונח "עדכוני חב"ד", חתום על ה-; המיתולוגי, וכל תמונה של אורח בכפר חב"ד הופכת ל'אש בשדה הווטסאפ', ובקולו הצרוד והאופייני הוא מדווח על התרחשויות ב'זמן אמת'.
מחופה של אח"מים בחב"ד באולמי 'בון-בון', ועד תליית מודעה מסקרנת בכפר חב"ד, מחסידים בדרכם למקווה ביום שישי, ועד לחסיד שמדווש לו על אופניו. אפילו עץ עתיק שנכרת מקבל אצלו ב'עדכונים' - במה מרכזית. בקיצור: הוא מדווח כמעט על כל מה שזז בכפר חב"ד וסביבתו.
לקראת חג הפורים הממשמש ובא, ראיינו את האיש, ר' חיים נוישטט, בראיון נטול כפפות:
פורים שמח ר' חיים.
"פורים שמח.
איך ביום בהיר קמת והחלטת שאתה מתעד ומפרסם כמעט כל מה שזז בכפר חב"ד וסביבתו. זקני ליובאוויטש לא זוכרים כזאת חדירה לתחום הפרט?
"זה הגיע מתחביב פנימי וממשיך כ'הובי' עד היום, כך אני מסתכל על זה.
"דברים עוברים לידי בלי כוונה"
הרי לא נולדת בכפר חב"ד. איך דווקא אתה שלא מגיע מהרקע הזה, הופך לאוהב מושבע של הז'אנר?
"אמנם לא נולדתי בכפר אבל אני פה מעל 20 שנה, דור שלם. מטבע הדברים, דברים עוברים לידי 'בלי כוונה'. אני נמצא בכל מקום והדברים עוברים לידי. ואני, נטו מטוב לב, מחלק אותם הלאה ביד נדיבה. כמו הסיפור על החסיד שצעק לרבי שבכל מקום דורכים עליו. ענה לו הרבי: אל תתפשט לכל מקום...
"דברים עוברים לידי בלי כוונה:" נוישטט (משמאל) נכנס לפריים, ליד ראש הממשלה
איך אתה מגיב לביקורת על העדכונים שלך?
"רוב האנשים אוהבים. אם לא עושים - לא טועים. מתקנים עם 'צוות חשיבה בכיר' מהמגזר.
מסקרן מאיפה זה מגיע, הקנאות לתעד כל 'פיפס'. סקופ או פחות. "מי דמות החיקוי שלך?" אנו שואלים את נוישטט.
הוא יורה מיד: "מוליק ריבקין. יש לנו הרבה מהמשותף, אוהבים את הדבר הזה, את התמונה. זה מעבר לכל דבר, זה אמיתי. חיבור שלא כל אחד יכול להבין.
"הנקודה שלי, להעביר את המידע ב'גובה העיניים'. לא משנה אם הוא אדם חשוב, או פשוט, 'עמך'. לכולם אני נותן יחס שווה בדיוק. מה'שנורר' ב'בית מנחם' ועד חבר הכנסת. זה המוטו.
"תעויוט? אפילו נהנה מהם"
פורים בפתח, ואנו מנחיתים שאלה קצת ישירה: "מה קורא כשיש לך טעות כתיב קטנה (או גדולה...), ושיגרת כבר את הידיעה בעשרות קבוצות?
נוישטט לא מתבלבל, אולי אפילו לוקח את זה קצת 'ונהפוך הוא' - לכיוון של מחמאה: "רגיל לזה, אוהב את זה. נותן לאנשים ליהנות. אנחנו באנו מלמטה, ואפילו נהנה מהתעויוט. אל תשכחו שלמדתי בחיידר 'מאה שערים', נא להבין אותי....
ספר לנו משהו משעשע מה'עבודה'.
יש הרבה דברים מצחיקים, נהנה רק לעשות טוב. יש הרבה כאלו, יכול לציין שיש לי רגעים יפים ומצחיקים עם הגבאי הרוחני המפורסם והמיתולוגי של 'מיין שול', הרב מוישה הורביץ שליט"א. יש לו חוש הומור מצויין.
ושאלת השאלות: מה פשר סימון ה-; בעדכוני חב"ד?
נוישטאט מסביר בכובד ראש: "זה סימן ההיכר בגלל שהרבה מעתיקים ומזייפים. זה כביכול 'הסמל המסחרי' ועובדה שאתה שואל על זה... זאת המטרה והשגנו את זה. ומוסיף: "כמו שכתוב במגילה 'שבע ועשרים ומאה מדינה', אני כעת מכין את הקבוצה ה-128, אחת יותר מאחשוורוש.
מתי אתה שולח תמונה, ומתי אתה מסנן?
נוישטט מרצין: " 'הוועדה הראשית' שלנו עוברת על הכל. ויש כמובן את 'הגבאי הרוחני', שהוא הסמכות הרוחנית העליונה. הוא עצמו מביא הרבה 'סקופים' שלא עוברים במדיה הקיימת, מביא את החדשות מלב ליבו של הדור החב"די שלא משתמש בטכנולוגיה החדשה.
נוישטט עם 'הגבאי הרוחני' הרב משה הורביץ
כלומר?
"אתן פה דוגמא קלאסית: 'בית מנחם' בכפר חב"ד הוא אבן שואבת לחסידי חב"ד מכל הארץ. לדוגמא אביא את הסיפור של הבחירות לרב בית הכנסת 'הדר גנים' בפ"ת. הגיע הגבאי של בית הכנסת ל'בית מנחם' להתוועדות ושם הוא לחש על אוזנו של הגבאי הרוחני, והפכנו את זה לחדשות שהגיעו לכל מקום בחב"ד. באותו נושא, השבוע ה'שופר' לקחו לתמונת השער את השליח הרב שימק'ה לזרוב ממבזקון של עדכוני חב"ד.
סליחה? את התמונה שלו אתם צילמתם?...
נוישטט: "אמנם את התמונה שלו לא אנחנו צילמנו אבל זה הופיע אצלינו ב'מבזקון', וזה הפך לתמונה הראשית בשופר. זאת הגאווה שלנו, אנחנו רק בעד לתת. לתת לכולם.
איך אתה מתמודד עם הגבלות הווטסאפ ל'העתק-הדבקים' והעברה לריבוי קבוצות?
"העבודה הרבה יותר קשה. יש צוותות שיושבים כל הזמן ומכינים את החומרים אבל העבודה הרבה יותר קשה.
חשבנו שאתה מפעיל את הקבוצות לבד. עכשיו אתה אומר שיש גם 'צוותות'? כמה אנשים?
"5000 צלמים ועיתונאים בכל העולם, כל גולש הוא עיתונאי וצלם שלנו... מצלמים ושולחים לנו הכל מהר וצ'יק צאק זה עולה בקבוצות. יש לי גם טלגרם ופייסבוק, כסוג של גיבוי.
"אוהבים לראות ולהתקדם הלאה"
מה העניין שאתה שם רק כיתוב לתמונות 'עדכוני חבד תשע"ט' בלי שום הסבר? אנשים לא יודעים במה מדובר ואיפה אירע.
"כמובן שעם הזמן למדנו גם לתת הסבר קצר לצד התמונות. אבל הציבור של היום אוהב לראות ולהתקדם הלאה. כמו לדוגמא בעיתון 'העולם החרדי', אוהבים לעמוד בפינת הרחוב ולדפדף, רואים את התמונות והולכים הלאה. עם הזמן למדנו גם לתת הסברים, במצב של היום והחשיבות של המהירות כמובן שאין לנו את הזמן להשלים ולתת הסברים.
"שהם יסקרו הלוויות"
ומה דעתך על האינפלציה בכל ה'מוקדים' והתחרות תחת כל עץ רענן?
"מאוד אוהב, זה מאוד מחמיא. כי אם מחקים אותך, סימן שאתה שווה. אני אפילו מעודד את זה. הייתי שמח לעשות חלוקה - שהם יסקרו את ההלוויות ואני את השמחות. מה יש? שיוריד קצת את הלחץ...
המוקדים השונים בווטסאפ נותנים לך 'פייט'... מה דעתך על זה?
נוישטט לא מתבלבל ויורה חזרה: "המוקדים לפעמים עובדים ולפעמים נסגרים... אוכלים ארוחת בוקר ואז מתעוררים מידי פעם. אני לא מתחרה, מפרגן לכולם עוזר ונותן וגם לאתרי האינטרנט. כמו שאמרתי זה אצלי 'הובי', מתוך אהבה", חותם נוישטאט, וממהר לבדוק עוד ידיעה 'דרמטית' מ'חב"ד כנסת'...
הוסף תגובה
0 תגובות