מערכת COL | יום כ"ט אדר א ה׳תשע״ט 06.03.2019

החללית 'בראשית' והחיים שלנו ● מאמר דעה

המשימה הנועזת של 'בראשית', השואפת להביא גשושית קטנה עד לירח, יכולה וצריכה ללמד אותנו כמה דברים באשר לחיינו כיהודים ● המאמר השבועי מאת הרב מנחם ברוד המתפרסם ב"שיחת השבוע" ● למאמר
החללית 'בראשית' והחיים שלנו ● מאמר דעה
הרב מנחם ברוד

כאשר התקשורת טוחנת יומם ולילה את ענייני הבחירות היגעים, מה דעתכם לברוח קצת למחוזות רחוקים? כמה רחוק? משהו כמו ארבע-מאות אלף קילומטרים – אל החללית 'בראשית' העושה את דרכה אל הירח.

הבעש"ט לימד שכל דבר שיהודי רואה או שומע צריך לשמש לו הוראה בעבודת הבורא. אם כן, גם המשימה הנועזת של 'בראשית', השואפת להביא גשושית קטנה עד לידי נחיתה על הירח, יכולה וצריכה ללמד אותנו דברים באשר לחיינו כיהודים, כאן על פני כדור הארץ.

דרך ייחודית

טיסות לירח עד כה נעשו באמצעות טילים ענקיים, הנושאים כמויות אדירות של דלק. הם סיפקו את הכוח העצום הנדרש להינתקות מכבידת כדור הארץ ולעשיית המרחק העצום שבינינו לירח. עלותה של כל משימה כזאת הייתה בהתאמה.

לעומת זה, החללית (נכון יותר: הגשושית) הישראלית היא קטנה וקלה – 180 ק"ג בלבד (ועם הדלק 585 ק"ג). היא שוגרה לחלל באמצעות משגר לוויינים רגיל, ומכאן והלאה היא עושה את דרכה אל הירח בכוחות עצמה, בדרך ייחודית ומעניינת.

החללית התחילה להקיף את כדור הארץ במסלול אליפטי קרוב, ואז הופעלו מנועיה למשך כשלוש-ארבע דקות, בתמרון הראשון, שהרחיק אותה מכדור הארץ והגדיל את היקף האליפסה. כעבור כמה ימים בוצע תמרון שני, שהזניק אותה למרחק גדול עוד יותר, והגדיל עוד יותר את המסלול ההיקפי. בהמשך יתבצעו עוד שני תמרונים כאלה, עד ש'בראשית' תגיע למרחק של ארבע-מאות אלף קילומטרים ותפגוש שם את הירח.

לאט אבל בטוח

השיטה הזאת נושאת בתוכה מסר עבור בעבורנו. כשאדם שואף להינתק מהרגלים לא-טובים ולהגיע למקום רוחני טוב יותר ונעלה יותר, הוא נדרש להפעיל כוח רב. ההרגלים הישנים מושכים אותו בעוצמה בחזרה אליהם, והוא חייב להיאבק בהם בכוחות אדירים.

לא כל אחד ואחד מצליח לגייס את הכוחות האלה, וכך אנו מכירים היטב את התופעה שאדם מתעורר, מקבל עליו החלטות טובות, מנסה לצאת לדרך חדשה, אבל במהרה נופל וחוזר למצבו הקודם. כי זה מאבק קשה, מול כוחות חזקים.

החללית 'בראשית' מציגה לפנינו עוד דרך לחולל את השינוי. לא בבת אחת ובכוחות כבירים, אלא בבחינת 'מעט-מעט אגרשנו מפניך'. אין שואפים להשתנות בִן-רגע מן הקצה אל הקצה. מתחילים בדברים קטנים, וכאשר הם נכנסים למסלול והאדם מתרגל לאמץ אותם ולהכניסם לשגרת חייו, מפעילים את ה'מנוע' לעוד דחיפה, ומקבלים עוד החלטה טובה.

רבים, למשל, מעוניינים שתהיה להם קביעות יום-יומית ללימוד תורה, אלא שקבלת החלטה על שיעור תורה יומי יש בה מחויבות גבוהה. אנו רואים שיש המקבלים עליהם החלטה לבוא בכל יום לשיעור, וכעבור זמן קצר מתייאשים ומתחילים להיעדר. כי זה היה קשה מדיי. לכן כדאי להתחיל בשיעור שבועי, ואחר-כך לעלות לפעמיים בשבוע וכך הלאה, עד להשגת היעד.

זו דרך ארוכה יותר, אבל כלשון חז"ל – היא 'ארוכה וקצרה'. לאט אבל בטוח
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.