מערכת COL
|
יום כ"ג שבט ה׳תשע״ט
29.01.2019
האם יש דברים האסורים מפני איסור ריבית, אף שלא מדובר בכסף?
שאלה: האם יש דברים האסורים מפני איסור ריבית, אף שלא מדובר בכסף? ● הרב יוסף-שמחה גינזבורג משיב במדורו ב'שיחת השבוע' • לכתבה המלאה
שאלה: האם יש דברים האסורים מפני איסור ריבית, אף שלא מדובר בכסף?
תשובה: איסור ריבית הוא בכסף ובכל דבר השווה כסף, כגון פירות, סחורה או מלאכה. כל מצב שבו האדם מחזיר יותר ממה שקיבל – הרי זה ריבית.
יש ריבית בעבודה, כגון אדם המבקש מחברו: עשה בעבורי עבודה קלה, ואני אעשה בעבורך עבודה קשה. וכל שכן כשהוא מסכם איתו שיעבוד בעבורו שעות רבות יותר (כשהתשלום הוא לפי שעות). למשל, מורה המבקש ממורה אחר למלא את מקומו לשעתיים אחר הצהריים, ובתמורה יחליפו לשלוש שעות בבוקר.
כמו-כן אסור לאדם לבקש מחברו את רכבו לחצי יום, ובתמורה ייתן לו את שלו ליום שלם.
בעל חנות המבקש מהלווה לקנות מעכשיו בחנותו – עובר על איסור ריבית.
כשהלווה בא לשמחה משפחתית של המלווה, אסור לו לתת מתנה יקרה מזו שהיה נותן אילולא ההלוואה.
בכל התקופה שבה הלווה חייב כסף למלווה, או סמוך לתשלום, אסור ללווה לעשות לו טובה כלשהי בשביל ההלוואה, ואפילו בדבר מועט, ואפילו בדבר מצווה, כגון ללמוד עם בנו תורה בחינם. ואפילו לדבר דיבור טוב, כגון להקדים לו שלום, אם לא היה רגיל בכך, או להחניף לו ולשבחו בעניינים אחרים, מתוך מחשבה שבזכות זה ילווה לו או יאריך לו את זמן הפירעון (אבל אין איסור להתחנן לפניו על דבר ההלוואה).
ואמרו חז"ל: "כל מי שיש לו מעות ומלווה אותן שלא בריבית, עליו הכתוב אומר (תהילים טו): 'כספו לא נתן בנשך... עושה אלה לא יימוט לעולם'".
מקורות: ב"מ סא,א. עא,א. עה,ב. טושו"ע יו"ד סי' קס ס"ט. קסו ס"א-ב. שו"ע אדה"ז הל' ריבית (במהדורה החדשה: כרך ה עמ' קפז ואילך) סעיפים: ו,ז,ט. ברית יהודה פ"י ס"א-ב. פי"א, סעיפים: א,יח,יט
למקרה שפספסתם
הוסף תגובה
0 תגובות