אזור תעשייה לחרדים בביתר: ואיך הגיבו חברי המועצה?
אחרי שנים של עיכובים ממושכים - מפציע האור בקצה היער האנגלי: ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע על אישור התכנית להפקדה שיאפשר את הרצתו של הפרויקט שעשוי לספק מקומות תעסוקה רבים עבור תושבי ביתר עילית וסביבותיה. האישור התקבל בעקבות מאבק עיקש וממושך שניהלה הנציגות החרדית בכנסת בשנים האחרונות, בראשם שר הפנים אריה דרעי, כך נכתב בעיתון המקומי - 'שערים'.
בשבוע שעבר נועד סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, לשיחה מיוחדת עם נתניהו בנושא, והדבר הצטרף לפעילות שהוביל סגן השר מאיר פרוש, במאמץ משותף להוצאת המקלות שנתקעו בגלגלי הפרויקט.
המכשול בדרכו של הפרויקט הונח בממשלה הקודמת, בה היה חבר יאיר לפיד, אז אישרה הממשלה מפת עדיפות לאומית חדשה. לפי הנוהל החדש של לפיד - הודרו הערים החרדיות ממפת העדיפות הלאומית, בה נכללו עד אז. מאז, התחלפה הממשלה. במגעים הקואליציוניים שקיימה ש"ס, היא הכניסה להסכם הקואליציוני, לבקשת ראש העיר מאיר רובינשטיין וחברי עיריית ביתר עילית - את נושא החזרת הערים החרדיות למפת העדיפות. אלא שמאז, אולי כי היו נושאים "דחופים וקריטיים יותר, טרם בוצע ההסכם.
***
כבר לפני כשנה וחצי טענו בעירייה בתוקף מול משרדי הממשלה השונים כי החזרת ביתר עילית לאזור עדיפות לאומית א', תסייע רבות גם למשפחות נזקקות בהקטנת התשלומים למוסדות החינוך, גנים, מעונות ועוד, וכן בקידום פיתוח אזור התעשייה הנרחב והחדש של ביתר – 'היער האנגלי', העומד בשלבי אישור סופיים. הקמת אזור התעשייה תביא עצמאות כלכלית ושגשוג רב לעיר.
אלא שדומה כי היה מי שעשה הכל כדי שהפרויקט ייתקע, ופרויקט הדגל של עיריית ביתר עילית לדורותיה לא יקרום עור וגידים. לפני כשנתיים הוביל שר הפנים אריה דרעי את החלטת הממשלה להגדיר את אזור "היער האנגלי" כבעל עדיפות לאומית לקבלת הטבות במיסוי ועוד למעסיקים.
כמו כן, בוועדה שהקים השר דרעי יחד עם השר חיים כץ הוחלט על קביעת יעדים לתעסוקה איכותית. החלטה זו הייתה פרי מאבק ממושך של שר הפנים מול אגף התקציבים באוצר, להעניק סיוע תקציבי לסבסוד פיתוח אזורי תעסוקה לערים ביתר עילית ומודיעין עילית הנמצאות בתחתית טבלת הסוציו אקונומי, ומשוועות לפיתוח אזורי תעסוקה שיצעידו את העיר קדימה.
התחייבות האוצר שניתנה לפרוטוקול בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, יסייעו לעיר בפיתוח אזורי התעשייה כמו בשטח היער האנגלי וכן במודיעין עילית, שיזרימו מקומות עבודה רבים לתושבים ויוסיפו הכנסות לישוב. יחד עם זאת, נוצרו עיכובים בתהליכי מתן היתרי הבניה בפרויקט בעיר, המוגדר כאזור יו"ש שבשליטת צה"ל עם השלכות בינלאומיות. פריצת הדרך הושגה השבוע, כאשר ראש הממשלה נתניהו דחף להעניק היתר בניה לאזור התעשייה בברקן. הנציגות החרדית בכנסת זיהתה הזדמנות לדרוש את פירעון השטר בביתר. ליצמן שוחח עם נתניהו באופן אישי, ואילו שר הפנים דרעי התנגד לאישור אזור התעשייה בברקן - כל עוד לא ייכרך הדבר באישורו של פרויקט היער האנגלי בביתר עילית, בבחינת 'דין ברקן כדין ביתר'. כאמור, ביום חמישי האחרון נעתר ראש הממשלה וחתם על האישור לשני הפרויקטים.
***
שר הפנים דרעי, שכאמור דחף רבות לאישור הפרויקט, אמר: "אני שמח שראש הממשלה נענה סוף סוף לדרישתי לתת אישור לפרויקט היער האנגלי בביתר עילית, ולפתח אזורי תעסוקה החיוניים לעיר מאד. המאבק לא היה קל, אבל הגיע הזמן שהמדינה תכיר בצרכי הערים הללו הנמצאות ותעניק 1במעמד סוציו אקונומי להן את הדחיפה הראויה. אני משוכנע שהפרויקט יביא בעז"ה עשרות אלפי מקומות תעסוקה לעיר ביתר עילית ותביא רווחה כלכלית גדולה לתושבים".
סגן השר ליצמן, ששוחח עם ראש הממשלה בנושא, בירך אף הוא על היוזמה.
ראש העיר, מאיר רובינשטיין, אמר: "הקמת אזור התעשייה, הינה המפתח ליצירת עצמאות כלכלית. עיר עם אחוז כל כך גבוה של אברכים ומקבלי הנחות בארנונה, בדירוג (הנמוך ביותר), חייבת פיתוח של 1 סוציו-אקונומי אזורי תעשייה גדולים, כדי לבסס את עצמה מבחינה תקציבית. סך ההנחות בארנונה שנותנת העירייה מיליון שקלים, יש 15על פי חוק מדי שנה הינו כצורך למצוא הכנסות חלופיות לאלו. אזור התעשייה של היער האנגלי ייתן לעיר הכנסות נוספות רבות מחד, ומאידך – ייתן תעסוקה לרבים מתושבי העיר. תחילת תכנונו של היער האנגלי – הינה בשורה עצומה לביתר".
למרות ההישג, מכשולים רבים עומדים עדיין בדרכו של הפרויקט. הצעד שנעשה השבוע הוא הליך להפקדת התב"ע (תכנית בניין ערים) להתנגדויות בוועדת התכנון העליונה. ככל שיהיו התנגדויות - וההערכה היא שיהיו כאלה - תוכל הרשות המקומית לתת את תשובותיה, עד לאישור הסופי. ההליך שאושר השבוע הינו הליך הכרחי שבלעדיו אין אפשרות להתקדם, אך לצד זאת - עדיין ישנם הליכים סטטוטוריים רבים בדרכו של הפרויקט. ההישג הוא בכך שעד לאישור השבוע - רשויות התכנון לא אפשרו שום התקדמות, למרות שהפרויקט היה מוכן ברמת התכנון. האישור השבוע נושא בחובו מסר לפיו הממשלה נוקטת במדיניות חיובית כלפי הפרויקט, והדבר יכול לסייע להתקדמות מקבילה בשאר השלבים.
***
חבר מועצת העיר החב"די, ר' יקי הרשקופ, אמר בתגובה ל-COL: "להצלחה אבות רבים (ואין לי עם זה שום בעיה). במהלך השנים עסקנו בנוסף לעוד מספר מצומצם של חברי מועצה בפתרון בעיית היער האנגלי. אני וידידי ר' יעקב מיוחס (בשליחותו של ראש העיר ר' מאיר רובינשטיין) פעלנו מול רבים מחברי הכנסת של מפלגת הבית היהודי כולל לפני כ-3 שנים התחלנו בעבודה לפתרון הבעיה מול סגן שר הביטחון ר' אלי בן דהן האחראי על המנהל האזרחי ביו"ש וממש לאחרונה, גם מול חבר הכנסת מוטי יוגב יו"ר וועדת משנה חוץ ובטחון לענייני התיישבות שגם נפגש יחד עם מנכל החברה לפיתוח ביתר עלית ר' דוד מינצברג.
"חבר הכנסת יוגב שידוע בעשייתו השקטה אך חודרת עמוק שוחח גם הוא מצידו עם הגורמים הבכירים ביותר במשרד הביטחון ובמשרד ראש הממשלה ועידכן אותנו בהתפתחויות ואנו מצידנו העברנו את המידע לראש העיר. יכולים אחרים לנכס את ההצלחה אליהם אך אני ור' יעקב מיוחס יודעים מה היה חלקנו. נקווה שבעזרת ה' זה יירד לא רק לעולם הדיבור אלא גם יגיע לעולם המעשה ויתן חיזוק לתעשיה ולמסחר לרווחת תושבי ביצר עלית והסביבה".
*
נציג חב"ד במועצה, ר' משה כהנא אמר ל-COL: "אישור התכנית להפקדה של היער האנגלי הוא צעד חשוב מאוד בהתפתחות העיר ביתר עילית, הן מבחינה כלכלית ישירה, והן הקלה של ממש על התושבים שמרכזי קניות גדולים יהיו בצמידות לעיר ביתר, מה שיחסוך את הצורך בנסיעות מחוץ לעיר.
"יש חשיבות רבה בהקצאת שטח ייעודי לאולמות שמחה, מפעלי ייצור, ותעשייה קטנה מחוץ לשכונות מגורים, מה שיוסיף לאיכות החיים. מצוין לגור בעיר ביתר, אך חשוב מאוד גם ליצור מקומות עבודה בסביבה הקרובה, כשכיום רבים יוצאים אל מחוץ לעיר, חלקם למקומות מרוחקים ו'שורפים' שעות יקרות בפקקים מידי יום, ויש גם רבים שנוסעים בשני אוטובוסים רק כדי להגיע למקום עבודה מרוחק.
מאות או יותר של מקומות עבודה חדשים יתנו מענה ישיר לתושבי העיר שמעוניינים להתפרנס בכבוד, ולכך יש ליצור עדיפות בהתאמת מקומות עבודה לתושבי העיר.
"אני סבור שהגיע הזמן שמרכזי למידה של הציבור החרדי יפתחו גם שלוחה/שלוחות בצמוד לעירנו, כמו שיש במרבית הערים החרדיות וריכוזי החרדים בארץ.
"ראש העיר ר' מאיר רובינשטיין לחם בצורה עיקשת על תכנון וקידום אזורי התעשייה, אזור התעשייה הקיים הצמוד לעיר 'ערבה', ופרויקט 'היער האנגלי' הצמוד לעיר, וכעת מתחילים לראות תוצאות. כל תושבי ביתר מייחלים שאכן המהלך יושלם מהר ככל האפשר בעז"ה".