"יש הפקרות במכירת פריטים המשויכים לחב"ד": המומחה מתריע
צבי סופר, COL
לאחרונה עלו לכותרות חפצים וכתבי יד של רבותינו נשיאנו שהגיעו לבתי מכירות פומביות ועוררו סערה. פרשייה מפורסמת היתה לאחרונה סביב דף גמרא מסכת יבמות, שלבסוף הוחזר לספריית בית אגודת חסידי חב"ד, וגביע שפורסם שהרבי חילק ממנו כוס של ברכה עורר גם הוא עניין ציבורי, ועוד.
בעקבות הדברים, פנינו לר' זלמן לוש, חסיד חב"ד מפתח תקווה, העוסק בתחום יודאיקה ואספנות כ-25 שנה, לשמוע חוות דעתו על התופעה של פריטים של רבותינו נשיאנו שמתגלגלים בבתי המכירות הפומביות.
ר' זלמן, מוותיקי קהילת חב"ד בפתח תקווה, מזדעק כששומע על נושא השיחה, נראה ש'התפרצנו לדלת פתוחה':
"בשנים האחרונות השוק נפרץ, ויש תופעות של סוחרים חדשים בתחום שנוקבים בסכומים לא ריאליים, מצטטים כביכול אמיתות ללא שום אסמכתא, מוכרים מוצר מסויים מספר פעמים, מציינים ש'מהדורה זו קיימת במספר עותקים מצומצם' ללא שום אישוש. חסידי חב"ד, הלהוטים, ובצדק, לרכוש פריטים של רבותינו נשיאנו, מוכנים לשלם הון בעבורם ללא שום פרופורציה, וחבל מאוד".
נניח שמוצג פריט במכירה פומבית, המוצג ככזה שחולק על ידי הרבי. איך אני יכול לדעת האם מדובר בפריט אותנטי?
ר' זלמן לוש: "לא נוכל לדעת, וזאת בלשון המעטה. יש מקרים, בהם סוחרים מזהים בשוק פוטנציאל של חסידי חב"ד שצמאים מאוד להשיג פריטים אלו, ומוכנים לשלם עליהם הון עתק."
בצד אזהרות אלו, מדגיש ר' זלמן לוש, כי בתי מכירות וסוחרים וותיקים ובעלי שם, נחשבים אמינים מאוד.
איך בכל זאת חסיד חב"ד שמעוניין בפריט שעל פי הפרסום הוא חולק על ידי הרבי, יכול לדעת אם הפריט אכן מתאים לשוויו המוצע? הקשינו.
"קודם כל, יש כלל ברזל: אין לקנות שום פריט בלי שדיברת באופן אישי עם המוכר עצמו (לאחר שקיבלת את פרטיו מבית המכירות). אם אומרים לך שלא ניתן ליצור עימו קשר – אתה שם כספך על קרן הצבי", אומר לוש. "לא ניתן להסתמך על כיתוב או אישור כזה או אחר, או תמונה של הרבי שהוצמדה לפריט, בלי לוודא באופן אישי מול המוכר, וגם לברר על אמינות המוכר, עם רב או ידיד שמכיר אותו". חד וחלק.
כאחד שעוסק בתחום כאמור, 25 שנה. מה דעתך על פריטי רבותינו נשיאנו, ופריטים שחולקו על ידי הרבי שנמכרים לאחרונה בבתי המכירות?
ר' זלמן מחלק את היריעה למספר חלקים:
"אם מזכיר של הרבי, או מישהו מסביבת בית רבי אומר שפריט מסויים הוא לא של הרבי, אז מבחינה מקצועית הוא לא פריט של הרבי, נקודה! מי שהיה בד' אמותיו של הרבי יודע טוב יותר מכל מומחה, על כך אין עוררין.
"אם יש כתב יד, או חפץ שמשוייך לרבותינו נשיאנו, ומנהל ספריית אגודת חסידי חב"ד הרשד"ב לוין קבע משהו על המסמך, כתב היד או החפץ, גם על כך אין עוררין, גם אם כל המומחים בעולם יגידו אחרת. הוא 'חד בדרא' בעניין הזה.
מנהל ספריית אגודת חסידי חב"ד הרב שלום דובער לוין (צילום: שניאור שיף, ארכיון COL)
"וחלק שלישי, במקרה שספר או כתי"ק וכדומה, הודיע ממזכירות הרבי שזה גנוב או הגיע שלא כדין, צריך לדעת שזו סכנת נפשות! הרבי אמר במקרים דומים שזה כמו להכניס פצצה הביתה! לא רק שלא יביא ברכה, אלא ההיפך ר"ל. להתעסק בזה? זה פיקוח נפש.
לגבי מחירם המפורז לכאורה של פריטים של חב"ד או פריטים שהרבי חילק, כגון מאמרים, מטבעות, יין וכדו', במכירות פומביות. מה דעתך על כך?
"עד לתקופה האחרונה כמעט ולא ראינו אספנים חב"דיים. מי שמכתיב את הקצב ורמת המחיר אלו רק הקונים. זיהו לאחרונה התעוררות ביקושים בציבור החב"די, ויש סוחרים שמנצלים את ההזדמנות מבחינתם, ו'משחררים פריטים בפינצטה' לשוק, וכך מעלים את המחיר...
מונח מעורפל כמו "פריט נדיר" מוצמד לאותו פריט, והמחיר נוסק בעקבות הביקוש...
אפשר לקבל דוגמאות?
"בבקשה. יש תניא לדוגמא, שהוצג כ'מהדורה תש"מ שהרבי חילק'. אך מסתבר שאלפי עותקים הודפסו גם הם מאותה מהדורה ולא חולקו על ידי הרבי... ובכלל, באותה שנה, הודפסו שתי מהדורות של תש"מ, ואלפים ממנה הודפסו, ורק מהדורה מסויימת הרבי אכן חילק ממנה ביחידות. מה גם, כידוע, התניא שהרבי חילק היה עם חתימת יד קודשו. הרבי חילק באותה שנה ביחידות תניא לגברים וסידור לנשים (יש חילוקי דעות בנושא, האם חולק ע"י המזכירים או ע"י הרבי).
ר' זלמן מזדעק: "הם קובעים שאת התניא הזאת הרבי חילק! אני מוכיח שזו בכלל לא המהדורה הזאת! כותבים לצד התניא "במהדורה מצומצמת". הרי אלפים מספרי התניא הללו נמכרו בשוק, ואני זוכר שמכרו את זה במחיר מסובסד של דולר אחד!"
בנושא חלוקות התניא ע"י הרבי, ר' זלמן מציין כמה פרטים נוספים:
"הרבי חילק תניא בכ-10 אירועים שונים, 10 מהדורות שונות. בשנים: תש"מ, שניים בתשמ"ב שנת השמונים לרבי, תש"נ, תשנ"א, ועוד. יש שמוכרים תניא מאחת המהדורות הללו (לא בהכרח שחולקו ע"י הרבי כלל...) ומציינים על מהדורות אלו "מהדורה זאת חולקה ע"י הרבי"... יש לי עשרות דוגמאות כאלו", הוא מציין.
ר' זלמן עוקב בהתמדה אחר הפרסומים, ומזהה את אותם פריטים, נמכרים כעבור חצי שנה במחיר אחר...
ספרי תניא בהוצאת קה"ת, של 'היכל מנחם'
"יש הפקרות בענף, וצריך לעצור את זה"
דוגמא נוספת שמציין ר' זלמן, היא על יין ו\או מצות שהרבי חילק ומוצגים גם הם למכירה פומבית:
"לוקחים בקבוק יין שכתוב עליו שהרבי חילק לצד פיסות מצה, ומוכרים באלפי דולרים. לאחר תקופה אני מזהה את אותו פריט במקום אחר, עם אותו הנוסח, במחיר של 3,000 דולר. הרי זו שערורייה! הבן שלי מביא מהחיידר כל הזמן יין של הרבי, הרי חסידים מעבירים מבקבוק לבקבוק וזה בלי סוף... זה שחור על לבן, צריך לעצור את זה!" הוא חוזר ומתריע.
אפשר לסמוך על בתי מכירות ועל הנתונים שהם מציגים? קונה פוטנציאלי נכנס לבית מכירות כי הוא סומך על רמת האמינות שלו.
"בתי מכירות בעלי שם טוב, לא תראה אצלם פריטים כאלו, הם מאוד אמינים. בשנים האחרונות נפתחו כ-20 בתי מכירות חדשים, וזאת בגלל הקלות עם ממישק האינטרנט וכדומה, חלקם הקטן מתנהלים בחובבנות, והם מצאו דרך קלה 'לעשות כסף', על חשבון חסידי חב"ד תמימים."
"יש הפקרות בענף, וצריך לעצור את זה", מסכם ר' זלמן לוש.
*
לשאלות או הערות, ניתן לפנות לר' זלמן לוש:
נייד - 050-3005257
ווטסאפ:972-503005257+
מייל: [email protected]