מערכת COL
|
יום ג' אב ה׳תשע״ח
15.07.2018
מקונגו לחוף השנהב: השלוחים החדשים בחוף השנהב מספרים
הרב ירח בן-סעיד יליד פאריז, ורעייתו דבורה לאה בן-סעיד, שגדלה בקונגו, יקימו את בית חב"ד בחוף השנהב, במערב אפריקה • בשיחה ראשונה מתאר השליח צעדים ראשונים במדינה, ורעייתו השליחה את המעבר מנופי ילדותה בבית הוריה, משפחת בן-טולילה בית חב"ד במרכז אפריקה, למדינה האפריקנית חוף השנהב • מקונגו לחוף השנהב
דוד מרגולין
דבורה לאה בן-סעיד התגוררה בעיר המרכזית של קינשאסה, קונגו, במשך רוב חייה. היא הייתה בת שלושה חודשים בשנת תנש"א, כאשר הוריה עברו למה שנקרא אז זאיר כדי להקים את חב"ד-ליובאוויטש של מרכז אפריקה. היא גדלה במרחק של רחובות מהנהר הגדול של קונגו, גם כשפרצה במדינה מלחמת אזרחים. אם לא כן, חייה היו דומים לכל ילדה חסידית טיפוסית בכל מקום אחר בעולם. אבל מבחינתה, אפריקה היא הבית.
"אפריקה היא כל מה שאני יודעת", אומרת בן-סעיד. "המקומיים ידידותיים, הקהילה היהודית קרובה ובטוחה. אני אוהבת את הסביבה כאן. "
היא זוכרת את מה שמכונה מלחמת קונגו השנייה, ב –תשנ"ח, כאשר כילדה בת שבע היא ומשפחתה טסו במטוס האחרון מהארץ בעלת סכסוך הדמים. "אני לא זוכרת שפחדתי, אבל אפשר היה להרגיש את המתח במדינה. הרחובות היו ריקים ".
משפחתה חזרה לקונגו, אך חוותה תקופות של חוסר יציבות אחר כך. אף על פי כן, כיהודייה לא פחדה. "אנשים בקונגו הם מאוד ידידותיים ונחמדים", אומרת בן-סעיד . "הם אוהבים יהודים ותמיד כיבדו אותנו. אנחנו מרגישים בנוח כיהודים בארץ הזאת ".
כעת, עם בעלה יליד פאריס, הרב ירח בן-סעיד, מתכוננת לפתוח את המאחז החדש של חב"ד-ליובאוויטש ביבשת: מאוחר יותר השנה יעברו בני הזוג בן-סעיד לאביג'אן ויקימו את חב"ד בחוף השנהב. המרכז שלהם במערב אפריקה יהיה מרכז הקבע השביעי תחת המטריה של חב"ד של מרכז אפריקה, שהצטרף למדינות השכנות של גאנה וניגריה. בית חב"ד נפתח באוגנדה בתחילת השנה, ואחד בטנזניה מוקדם יותר השנה.
באופן אירוני, עם טיסה של שלוש וחצי שעות המחברת בין אביג'אן וקינשאסה (אם כי רק שלוש פעמים בשבוע), ביתה החדש של דבורה לאה בן-סעיד לא יהיה רחוק כל כך מהבית הקודם שלה. מעבר לתועלת של לדעת איך החיים באמת כמו באפריקה, בן-סעיד אומרת שהיא תשתמש בנסיון שהיא למדה בקונגו, עם הוריה, הרב שלמה ומרים בנטולילה, שבנו קהילה יהודית תוססת ואוהבת.
"הדוגמה שאני מסתכל עליה היא אמי. היא הקימה בית ספר יהודי מוצלח, שבו למדו ילדים לקרוא ולכתוב בלשון הקודש, ולחגוג את השבת ואת כל החגים היהודיים באווירה חמה", היא אומרת. "אני מקווה שילדי וכל ילדי הקהילה היהודית בחוף השנהב יזכו באותה תחושה של גאווה והתלהבות יהודית".
הרב ירח בן-סעיד, שביקר ונפגש לראשונה עם חברי הקהילה היהודית בחוף השנהב לפני כמה חודשים, אומר שהמושבה הצרפתית לשעבר (הידועה גם בשם חוף השנהב) היא מקום הולך וגדל, שמושכת אנשי עסקים ומשקיעים מרחבי העולם. הקהילה היהודית מונה בין 200 ל -300 איש, תערובת של ישראלים, אמריקאים ואירופאים - בעיקר יהודים צרפתים - העוסקים במגוון עסקים, החל בפיתוח תשתיות ועד נפט וגז לסחורות.
"אנחנו מחפשים מקום מתאים לפתוח את בית הכנסת הראשון של אביג'אן, שישמש גם כבסיס לפעילות חב"ד", הוא אומר. "בסופו של דבר בראש סדר העדיפויות שלנו יהיה לבנות מקווה".
הוסף תגובה
0 תגובות