מערכת COL
|
יום י' סיון ה׳תשע״ח
24.05.2018
לאחר 44 שנים הגיע מכתב הרבי ליעדו • רשמים מערב מרומם
מדוע קבלו בוגרי בית הספר למלאכה בקריית מלאכי את מכתב הרבי שמוען אליהם רק השבוע, כעבור ארבעים וארבע שנים? • בכתבה המלאה: סיפור בית הספר למלאכה בקריית מלאכי, שהשבוע צוין בהתוועדות חסידים ארבעים וארבע שנים לסיומו של המחזור הראשון בו, כפי שנכתב על ידי הנוכחים • לסיפור המלא
כל פגישה של בוגרים היא מרגשת ומרתקת, בוודאי של בוגרים ש"עשו היסטוריה" והקימו "יש מאין" מוסד חינוכי לתפארת, בקשיים אין ספור ובמסירות נפש רבה. בית הספר למלאכה היה אז סניף של ישיבות תומכי תמימים ליובאוויטש בניהולו של הרב אפרים וולף וסניף של בית הספר למלאכה בכפר חב"ד בניהולו של הרב ישעי'ה גופין ז"ל.
באותו יום ראשון ללימודים,לפני 48 שנים, לאחר חששות מרובים, הגיעו ב"ה ח"י תלמידים מכל הארץ ל"פנימיה" שלא הייתה. שכרו כמה דירות בנחל'ה הצעירה שהוקמה שנה לפני כן, בתשכ"ט. לא היה חדר אוכל, אכלו במקלט של ביה"ס חב"ד בנות. את האספקה הביא הרב בערקה וולף. ללימודים הכשירו "כיתה" באחת הדירות.
שכרו אולם קטן באזור התעשייה של קריית מלאכי. היה צורך להסיע את התלמידים הלוך וחזור, מה שגרם לקשיים ושיבושים רבים. בתקופה הראשונה עזר רבות הרב יוסף בלוי, שהתגורר בנחל'ה ועבד בלוד כמזכירו של הרב וולף.
בסייעתא דשמיא רבה, עשו צוות בית הספר - המנהל הרב הרטמן, הרב יחזקאל סופר (שהצטרף במהלך השנה) וכל שאר הצוות - מאמצים גדולים, עברו הרפתקאות ואירועים שיכולים למלא כמה ספרים, כדי לקיים שגרת לימודים ואווירה חסידית כראוי. בפרט בשנה האחרונה, תשל"ד, אז לאחר מלחמת יום כיפורים היו חלק מהמורים ב"מילואים" במשך חצי שנה!
לאחר ארבע שנים זכו לסיים, בי"ד בתמוז ה'תשל"ד, תשעה תלמידים את המחזור הראשון. התקיימה מסיבת סיום מרשימה בהשתתפות הרב יצחק יהודה ירוסלבסקי, שעודד וסייע במשך השנים למנהל, לצוות ולתלמידים; המפקח מטעם משרד החינוך, רבני השכונה, הורים וכמובן גם כיתות ט' עד י"א ששמחו בשמחת הבוגרים. סכ"ה למעלה משמונים תלמידים.
ההפתעה: תשובת הרבי נמסרה באיחור של 44 שנים!
בתום מסיבת הסיום, ישבו להתוועד בביתו של אחד הבוגרים (אליהו קטשוילי, תושב השכונה ובנו של חכם יוסף זצ"ל - כיום בעל קונדיטוריה בנחל'ה), כתבו פ"נ לרבי נשי"ד והרב הרטמן שלחו בדואר. הבוגרים התפזרו כל אחד לדרכו. במהלך השנים לא היה קשר עימם, כפי שיפורט בהמשך. כעבור זמן הגיע תשובת הרבי לפ"נ. בסיומו הוסיף הרבי בכתב יד קודשו: "להצלחה ולבשו"ט" עם חתימתו הקדושה.
חלפו ארבעים וארבע שנים מאותה מסיבה מרשימה. ביוזמת אחד הבוגרים, ר' דני גריבזה - כיום מנהל עמותת חסד באלעד בשם "חסדי אסתר", התקיימה הפגישה הראשונה המדהימה בין בוגרי המחזור הראשון, בביתה של משפחת הרטמן. את החלק הגשמי ניהלה הגב' מתי'ה הרטמן, שבזמנו התנדבה לילות כימים לסייע לבעלה בתפקיד הקשה של הניהול והתמודדות עם הבעיות הטכניות וחוסר תקציב ועוד.
יומיים לפני המסיבה חושב המנהל הרב הרטמן: איזו תשורה לתת לבוגרים? הוא חיפש בארכיונו, בין כמאה וחמישים מכתבים, ומצא את התשובה הנ"ל יחד עם עוד תשובה שנתקבלה ארבע שנים לפני כן, ובה ברכה ארוכה בכתי"ק לרב הרטמן וזוג' תחי' בהוספה בכי"ק : "מכ' נתקבלו. בברכת הצלחה רבה ובביהסל"מ בפרט ובמיוחד ולנח"ר חסידותי מכיו"ח שי'". ובברכה שוב הרבי הוסיף בכי"ק: "לבשו"ט" וחתימת יד קודשו.
תמונה
בתום ההתוועדות המרגשת והמרוממת, באווירה חסידית ובאמירת לחיים ושירה חסידית, הפתיע המנהל את הבוגרים, והראה לפניהם את התשורה - שני מכתבים המדוברים מהרבי. כולם אמרו: "לא קבלנו בזמנו את תשובת הרבי"... מסתבר, שהיות והמנהל הרב הרטמן נאלץ לצערו, באותם הימים, לפרוש מעבודתו, עקב סיבות שונות ומשונות, המכתב שכן אחר כבוד בארכיונו במשך ארבעים וארבע שנים!
אך בזה לא בא הסיפור לסיומו. אחד הבוגרים, ר' יהודה יפרח התבטא מיד: "טוב שקבלנו את תשובת הרבי רק עכשיו לאחר 44 שנים! אם היינו מקבלים את המכתב אז, היינו מאבדים אותו ולא מייחסים חשיבות לכתי"ק ולחתימתו הקדושה. היינו נערים צעירים בגיל 18. עכשיו שאנו, בגיל 62 שנה, אנו מעריכם מאד את התשובה ונשמור עליה מכל משמר".
הרב יחזקאל סופר, שכידוע הוא פה מפיק מרגליות ומרצה מבוקש, הסביר באריכות לבוגרים את "וויכוח משה עם המלאכים לפני מתן תורה". הוא הביא משלים מרתקים ותבע מהבוגרים ללמוד גם חסידות להאיר את ביתם ואת חיי התורה והמצוות שלהם.
לפתע, כמה מהבוגרים מתחילים לצטט בעל פה "תניא בסוף פרק ג' וכו' משביעים אותו תהא צדיק"... מסתבר ש"גירסא דינקותא" חקוקה בזיכרונם....
ה"שליחות" המיוחדת בג' בתמוז ה'תש"ל
....הזיכרונות זורמים: שמות מורים, אירועים מעניינים, טיולים מרתקים במשך ארבעת השנים, ביקורו המרגש של נשיא המדינה מר זלמן שז"ר ז"ל בקרית מלאכי ומתן שי מתלמידי בית ספר למלאכה, מנורה עטורה בענפי זית, השי ריגש אותו מאד, השעות חולפות במהירות. הרב יוסף הרטמן נוטל את רשות הדיבור ומגלה לבוגרים, כיצד הוצעה לו העבודה בתחילת שנת תש"ל... במשך החורף לא הוזכרה ההצעה, לאחר פסח שוב הועלה הנושא כהצעה מעשית. כמובן
שנכתבה טיוטת הסכם לתנאי עבודה. הרב הרטמן, שעבד כמחנך בביה"ס למלאכה בכפר חב"ד, הכין מכתב לרבי נשיא דורנו האם לקבל את ההצעה לפתוח ולנהל את ביה"ס החדש. המכתב הוכן ולא נשלח כיוון שלא סוכמו כל תנאי העבודה. בינתיים התארחה משפחת הרטמן לש"ק בנה"ח אצל משפחת סופר. ביום א' משפחת הרטמן חוזרת לביתה בכפר חב"ד בתיבת הדואר הייתה מעטפה מהרבי. מכתב כללי-פרטי מתאריך ג' בתמוז ה'תש"ל (המכתב מופיע למטה).
בסיומו הוסיף הרבי בכתי"ק: "ההצעה דבנחלת הר חב"ד נכונה וטובה היא ותהא בהצלחה".
בברכה ושוב בכתי"ק: "לבשו"ט בכהנ"ל" - לבשורות טובות בכל הנ"ל. כמובן לאחר שליחות ברורה ואישית כזאת, לא כתבו שום "הסכם". משפחת הרטמן ארזה את חפציה ועברה לנה"ח. השאר, כמו שאומרים, היסטוריה...
ההתוועדות ממשיכה. זכרו של שלום אשוש ז"ל, שלפני כעשר שנים נפטר ממחלה ממארת ה' ישמרנו צף ועולה. הבוגרים מעיינים בגעגועים ובהתרגשות בעשרות תמונות מהימים ההם. אכן היו ימים יפים למרות כל הבעיות והמכשולים.
המדריך הראשון הרב אריה פיקל מפתיע וקופץ לפגוש את הבוגרים. בסיום הערב, הרב הרטמן מספר סיפור מדהים על הדולר מהרבי שהחזיר היפי - יהודי בתשובה עד שהפך לשליח ומנהל בית חב"ד.
הרב סופר כותב פדיון נפש כללי לרבי. הוא עומד ומקריאו בכוונה וכולם חותמים בהוקרה, באהבה ובהערכה לרבי נשיא דורנו שהמוסד הוא בנשיאותו הקדושה. הערב המרגש והנפלא נחתם בריקוד חסידי נלהב.
הרב יוסף הרטמן והרב יחזקאל סופר, מסכמים פה אחד את הערב המרומם: "ברוך השם שיש פירות! כולם הקימו משפחות לתפארת, שומרי תורה ומצוות, חלקם חרדים, לומדים תורה בקביעות הם בניהם ונכדיהם, אכן זכינו בשליחות הרבי נשיא דורנו, להקים מוסד שיש לו המשכיות עד היום והוא מתפתח ומעמיד דורות על דורות של בתים יהודיים באווירה חסידית כראוי ולנחת רוח למשלח".
הוסף תגובה
0 תגובות