









מערכת COL
|
יום כ"א אייר ה׳תשע״ח
06.05.2018
ועדת השרים לחקיקה אישרה את 'פסקת ההתגברות'
סדק ראשון ב'שלטון הבג"ץ'? ועדת השרים לחקיקה אישרה את פסקת ההתגברות שתאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל ע"י בג"ץ • לסיפור המלא

ועדת שרים בכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
סדק ראשון ב'שלטון הבג"ץ'? ועדת השרים לחקיקה אישרה את 'פסקת ההתגברות' שתאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל ע"י בג"ץ.
רקע ל'פסקת ההתגברות'
מטרתה של חקיקת פסקת ההתגברות, היא לאזן את הכוח הרב שבידי בית המשפט העליון מאז 'המהפכה החוקתית' אותה הוביל השופט אהרן ברק בשבתו על כס שופט ולאחר מכן כנשיא ביהמ"ש העליון.
"חוקי על"
בשנת תשנ"ב חוקקו שני חוקי יסוד העוסקים בזכויות האדם: חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק. ההתייחסות אל חוקים אלה כאל בעלי מעמד על-חוקי הדומה לחוקה, שעל-פיו ניתנה לבתי המשפט הסמכות להכריז על בטלותו של חוק העומד בסתירה אליהם. עם חקיקת חוקי יסוד אלה ופרשנותם באופן זה על ידי בית המשפט, חל שינוי מהותי בצורת השלטון במדינה, יחד עם עליית כוחו של בית המשפט העליון (בפרט בשבתו כבג"ץ) לעומת הכנסת והממשלה.
*
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בצהריים (יום א') את הצעת החוק של ח"כ בצלאל סמוטריץ' ממפלגת הבית היהודי להוספת "פסקת ההתגברות" לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.
התיקון לחוק יאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ. עם זאת נקבע כי האישור כפוף לכך שבגרסתו הסופית של החוק יקבע שחוק מתגבר יחוקק ברוב של 61 חברי כנסת. כעת תועבר הצעת החוק לאישור הכנסת.
יו"ר הבית היהודי שר החינוך נפתלי בנט בירך: "הממשלה היום התחילה בבניית חומת ההפרדה בין שלוש הרשויות. התערבות בג"ץ בחקיקה ובהחלטות ממשלה חרגה מזמן מהנורמה המקובלת.
פסקת ההתגברות תחזיר את אמון הציבור בבית המשפט העליון ותשיב את תפקידיהן המקוריות של הרשויות: הכנסת מחוקקת, הממשלה מבצעת, בית המשפט מפרש. אל לה לרשות להתערב בחברתה. יש לזכור כי הכנסת, כמייצגת את העם, היא הריבון כמו בכל דמוקרטיה מתוקנת".
רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, אמר בדיון כי "עמדת היועץ המשפטי היא שיש להתנגד לכל ההצעות. אנחנו לא אומרים שזה לא חוקתי, כי זה תיקון לחוקי יסוד, אבל אנחנו מתנגדים לזה. חוק יסוד החקיקה מטפל בכל המורכבות של היחסים בין הרשויות".

למקרה שפספסתם
הוסף תגובה
0 תגובות