מערכת COL
|
יום כ"ח ניסן ה׳תשע״ח
13.04.2018
כלכלה, תקשורת וחינוך: ה'בית יהודי' לבחורים ואברכים • טור
"שיעורים ב'בית היהודי' אצל בנות חב"ד בתיכונים - מקובל. מתי תהיה לבחורים גם הכנה לימודית טובה בנושאים אלו? • בחייהם של הזוג הצעיר ישנם שלושה עניינים מרכזיים: כלכלה, תקשורת וגידול הילדים" • הרב אוהד מעון מסביר בטור מיוחד למגזין שישי ב-COL את דעתו, כיצד כדאי לשלב תכנית הכנה מקיפה לבחורים • לקריאה
בקטן: כותב השורות
מאת: הרב אוהד מעון
***
בהמשך לשני הטורים הקודמים, הריני להציע תכנית לימוד לתמימים לקראת הנישואין. זה יחל משיעור ג' בישיבות גדולות, וימשיך ב'קבוצה' ואף בכוללים, לפחות לאברכים בשנת הנישואין הראשונה.
התכנית מתייחסת לשלושה עניינים מרכזיים בחייהם של זוג צעיר: כלכלה, תקשורת וגידול ילדים.
כולנו מכירים ומוקירים את בחורי הישיבות ואת ההתלהבות שלהם ומסירות הנפש המופלאה שלהם ללימוד ולמבצעים עם יהודים בכל רחבי תבל. כולנו רואים אותם ושמחים בהם. הם מוכנים להסתפק בכמעט כלום ו"להיזרק" בלשון העם, בכל מצב שהוא, לחיות בתנאים לא תנאים בשביל לקרב יהודים.
גם בתקופת ה'קבוצה' התנאים הגשמיים שלהם אינם בדיוק מלון חמישה כוכבים בלשון המעטה. החיים שלהם יחסית בצמצום כספי. ואז פתאום הבחור בשידוכים, ובעזרת ה' ובברכת הרבי, כשנסגר שידוך - הכל מתהפך. לפתע עליו להיכנס לאחריות כספית גדולה. וכאן, עלינו להציע לו עזרה ועצה כיצד עליו להתכונן.
החלק הראשון: כלכלה.
ראשית, כדאי מאוד לחבר את הבחורים בצורה מסודרת לאחד הארגונים העוסקים בהדרכה לכלכלת משפחה נכונה, כמו מפתח או פעמונים. אפשר לפנות אליהם ולארגן מרצים שיסבירו את הדברים היטב ובפרטים. בנוסף לכך צריך לתת להם מידע מעשי. קודם כל, על הבחורים ללמוד את הנקודה המרכזית, שכל הברכות הגשמיות באות לבעל בזכות אשתו.
הגמרא אומרת שאין ברכה בכספו של רווק. המילה רווק הינה משורש המילה ריק. במסגרת ההדרכה הכספית ילמדו הבחורים כיצד מתייחסת החסידות לפרנסה ולעניין תפקידיו של הבעל בניהול הפרנסה ותפקידה של האישה בפרנסה. לדוגמא, שיחתו של הרבי נשיא דורנו מפרשת נח תשנ"א. כמו-כן, שיחת הרב מי"ט כסלו תשי"ב ועוד. בנוסף, יודרכו הבחורים בעניין חסידי יסודי ומהותי ביותר: "האסור אסור והמותר מיותר".
החלק השני: תקשורת.
בתכנית ההכנה לבית חסידי, חלק ב' - הוא תקשורת נכונה. ישנו חומר רב הן בחסידות והן בנגלה לגבי הדרך אשר על הבעל להעביר מסרים לאשתו. "נשים דעתן קלות ודמעתן מצויה", כלומר, דעתן נעה בין חסד לגבורה היות והן מונעות על ידי רגש שהוא חיות ישירה.
כידוע, ישנם הרבה הסברים בספרים רבים המתארים את היחס בין משפיע למקבל. הבחורים יונחו לתת את המסרים המתאימים לנשותיהם העתידות בצורה המסברת את האוזן. אנו לומדים זאת מה' יתברך עצמו שהורה למשה במתן תורה "כה תאמר לבית יעקב.." וגו'. אלו הנשים אומר רש"י בפירושו על הפסוק שמשה יפנה אליהן ברכות. פירוש המילה לומר הוא, שזה נעשה בעדינות.
נקודה זו אינה סותרת את העובדה שהבעל צריך לכוון ולהדריך את אשתו בקדושה. כמו-כן, ישנה חשיבות גדולה שלבעל יהיה הידע הנכון להדריך את זוגתו. בלשון הרבי נשיא דורנו שלכל הפחות הבחורים ידעו את חלק 'אורח חיים' בטור ושולחן ערוך. נקודה זו היא פשוט הכרחית כי כאשר יש ידע אפשר לענות בנחת.
חלק שלישי: "ומאירים את העולם"...
שני הדברים שהובאו להלן הינם הרקע לעיקר עניין הנישואין - והוא, הילדים. כיצד על ההורים ליצור את האווירה החסידית לפני הולדתם.
בתחילה, יהיה זה הסבר כללי על חינוך, והוא כמובן על-פי החסידות ולפי ערך. החל משנת ה'קבוצה' יורחב הנושא יותר, ולקראת החתונה - העניין יקבל יותר עומק.
למקרה שפספסתם
הוסף תגובה
0 תגובות