מערכת COL | יום כ"ו אדר ב ה׳תשס״ה 06.04.2005

כיצד מכשירים כלים לפסח?

הרב יוסף קרסיק, שליח הרבי ורב אזורי בת חפר – עמק חפר עונה לתשובות גולשי COL - שואלין ודורשין בהלכות החג. תגובות והערות-הארות יתקבלו בשמחה, למייל: [email protected]. והפעם: למה צריך להכשיר כלים לפסח וכיצד מכשירים אותם? תנור אפיה, פלטת שבת ומיקרוגל, מדיח כלים, מקרר, שולחן אוכל ועוד. התשובות ההלכתיות ב'כתבה מלאה'
כיצד מכשירים כלים לפסח?
הרב יוסף קרסיק
למה צריך להכשיר כלים לפסח?

איסור חמץ בפסח אינו רק על חמץ גלוי, כלחם וכדומה, אלא גם על חמץ הבלוע ומוסתר.

לכן, כלי אוכל ובישול, סירים, צלחות וכו', מוגדרים כ'חמץ' ואין להשתמש בהם בפסח - שכן בלוע בהם מהחמץ שהשתמשו בהם במשך השנה.

משום כך, רבים מעדיפים להחזיק מערכת כלים נפרדת ומיוחדת לשימוש בפסח בלבד, אבל מדין התורה ניתן להכשיר את רוב הכלים לשימוש בפסח, בתהליך של הרתחה במים רותחים או ליבון באש, כפי שנפרט בעזרת ה' בימים הבאים – וכך הכלים מוכשרים לכתחילה, למהדרים מן המהדרין.


כיצד מכשירים כלים לפסח?

כלל ראשוני בהכשרת הכלים: לנקות היטב את הכלי, שלא יישאר בו שיירי מזון, שומן וכדומה. עדיף שלא להשתמש בכלי 24 שעות לפני ההכשרה.

כלי מתכת, כסף, פלסטיק קשיח

1) כאמור, מנקים את הכלים היטב.
2) ממתינים 24 שעות.
3) לוקחים את הסיר הגדול ביותר בבית, ממלאים בו מים ומעט חומר ניקוי – ומרתיחים אותו.
4) לאחר הרתיחה, בעוד האש דולקת, מוזגים לתוכו עוד מים רותחים (מקומקום חשמלי, לדוגמא), עד שהמים גולשים מהסיר לדופנותיו החיצוניות.

עתה הסיר הזה "כשר לפסח".

בסיר זה נוכל להשתמש להכשרת שאר כלי המתכת, כסף או פלסטיק שנטביל בתוכו.

כיצד? בעוד המים רותחים ומעלים בועות – טובלים בהם את הכלים הטעונים הכשרה, ומיד טובלים אותם בכלי מלא מים קרים – ואז הכלים נעשים כשרים.

חשוב לדעת: כלי פלסטיק עם חריצים - אי אפשר להכשיר לפסח.

תנור אפיה, פלטת שבת ומיקרוגל

1) ניקוי ומירוק בחומרי-ניקוי חזקים מאוד.

2) הפעלה למשך כשעה בדרגת חום מקסימלית (במיקרוגל - להניח בתוכו בעת ההפעלה, כלי כשר לפסח, עם מים).

3) יש מקפידים לעטוף בנייר כסף את תאי התנור והפלטה.

מדיח כלים

א) לפרק את המדיח ככל האפשר, ולאחר ניקיון להטביל את החלקים במים רותחים.

ב) להפעיל את המדיח בדרגת חום הגבוהה, למשך כשעה.

מקרר

א) ניקוי היטב בכל הפינות והסדקים.

ב) כדאי לצפות את האצטבאות בנייר, או ניילון.

שולחן אוכל

א) לנקותו, ב) לערות עליו מים רותחים.

ג) כדאי לצפותו במפה וכדומה.

על שולחן שלשו עליו בצק עם שמרים נראה שיש כמעט חובה גמורה לצפותו, כי שמרים מבליע כמו אש ואם-כן השולחן צריך ליבון באש, דבר שאי אפשר בשולחן עץ... לכן יש לצפותו.

* * *

קנייה בחנות שאין בה חמץ


את קניות מוצרי המזון לפסח רצוי לערוך בחנות שאין מוכרים בה חמץ [או שכבר הוציאו מהחנות את החמץ], שכן אם יש בחנות חמץ, עלול להדבק במצרכי המזון הכשרים לפסח משהו מהחמץ שבחנות, בדלפק הקנייה וכדומה.

לפסח רצוי להקפיד במדת האפשר שכל מוצרי המזון שקונים יהיו עם תעודת כשרות מהדרין, גם מוצרים שבשאר ימות השנה אין חובה להקפיד על תעודת כשרות מהדרין [כמו פירות מיובאים מחו"ל וכדומה], היות שאיסור החמץ בפסח הוא אפילו על "משהו" חמץ ואינו בטל בשישים - ועלול להיות בעיות וחששות שונים של חמץ שאינן ידועים לכל צרכן, לכן רצוי לקנות מוצרים שנבדקו בידי רבנים בקיאים וייראי שמים.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.