מערכת COL
|
יום כ"ו אדר ה׳תשע״ח
13.03.2018
רבני אירופה בכינוס השנתי: הרב שלמה סלומון, קרמנצ'וג • חלק א'
הוא מציין 20 שנה לפעילותו בעיר קרמנצ'וג, עיר מפורסמת בתולדות ליובאוויטש בה הקים אימפריה של יהדות: ממקום שכור בו באים להתפלל רק בשבת, למרכז יהודי תוסס • הרב שלמה סלומון, אחד מ-350 רבנים ושלוחי חב"ד שהגיעו להשתתף בכנס רבני אירופה: "ראיתי צורך לבוא לומר תודה" • וגם: על האימפריה היהודית בקרמצ'וג, ומה התנאי שהציב למקורביו שרצו ללכת בתפילה עם גרטל? • לראיון המלא
בתמונה הקטנה: שליח חב"ד בקרמנצ'וג הרב שלמה סלומון, על רקע התמונה הקבוצתית של כינוס רבני אירופה (צילום: איציק בליניצקי)
משה כהנא, כנס רבני אירופה, בוקרשט
הוא צנוע, ולא תשמעו עליו הרבה. הוא עזב אימפריה משגשגת, והגיע לכינוס השנתי הח"י של רבני אירופה להעשיר ידע, לפגוש רבנים מרחבי אירופה, ובעיקר לומר תודה ל'מרכז רבני אירופה', שנתנו ונותנים לו יד בפעילות העניפה, במיוחד בשנים הראשונות לפעילותו, בהם היה זקוק לה במיוחד.
בראשית דבריו מציין הרב סלומון את ייחודיותה של קרמנצ'וג, העיר שהתפרסמה בדברי ימי ליובאוויטש, עם החסידים הגדולים שהיו בא, וכתבה פרק מפואר בתולדות ימי ליובאוויטש. כידוע, כמעט והפכה למרכז חסידות חב"ד; היה זה בעת שאדמו"ר הזקן ברח מנפוליון וצבאו בלוויית בני משפחתו וחסידים רבים. ביקש אדמו"ר הזקן להתיישב בקרמנצ'וג ולבנות מחדש את ממלכתו; לשם כך אף שיגר לקרמנצ'וג את בנו האדמו"ר האמצעי ובתו הרבנית פריידא. אך לבסוף כידוע הסתלק אדמו"ר הזקן נ"ע ומנוחתו כבוד בעיר האדיטש.
הכל החל לפני 20 שנה, עת ראשי הקהילה בעיר קרמנצ'וג עלו לארץ, והרב סלומון קיבל הצעה לבוא למקום להתמנות כרב הקהילה.
ראשיתך מצער
כשהגיע למקום נוכח לראות את המצב הרוחני: קבוצת יהודים היתה מתכנסת בשבת במבנה שכור, מתפללים מספר קטעים קצרים ממה שידעו, אומרים 'קדיש' ומתפזרים...
בנוסף, דליקה כילתה את בית הכנסת הישן. בסיוע משפחת רוהר וסיו"ר המרכז לענייני חינוך הרב משה קוטלרסקי, נבנה בית כנסת שכולו פאר והדר. כיום יש ב"ה קהילה משגשגת: בית כנסת מפואר, מקווה טהרה מהודר, בית תבשיל, 'כולל תורה' משגשג, הממומן בסיוע קרן מרומים ומרכז רבני אירופה, בו משתתפים יום יום כ-25 גברים, ואחת בשבוע שיעור לנשים, ומרכז קהילתי פעיל. בקרמנצ'וג פועל גן ובית ספר 'אור אבנר' מטעם קרן אור אבנר בראשות הנדיב ר' לוי לבייב.
החל מהשנים הראשונות קיבל הרב סלומון סיוע מקרן אור אבנר ומשפחת רוהר. וכיום, ניתן לומר ללא פקפוק - ו'אחריתך תשגה מאוד'...
מלבב לפגוש את הרב סלומון בכינוס, בהפוגה בין מערך השיעורים המרתק, בארוחת הערב. החיוך שלו והצניעות הנשקפת מדמותו ומסתירה מאחוריה פעילות עניפה ומגוונת, ותחיה יהדית גדולה.
מימין: הרב שלמה סלומון בכינוס אמש, עם כותב השורות
הוא מספר אנקדוטה משקפת משהו על היהדות והחסידישקייט אותה הוא מנחיל בשליחות הרבי ובדרכי נועם. וכך הוא מספר:
"למדנו ב'כולל תורה' על עניין התפילה עם גרטל. מיד קמו החברים ואמרו "אנחנו רוצים להתפלל בגרטל!..." באותה עת הרב סלומון נסע להשתתף בכינוס השלוחים העולמי בניו יורק, ורכש עבורם עשרה 'גרטלים' כדת וכדין.
הרב שלמה סלומון עם מקורבים בקהילה
בדרכו חזרה לקרמנצ'וג, חשב הרב סלומון שכדאי שיקבלו על עצמם גם לבישת טלית קטן בכל יום: "חשבתי שלא ראוי שיסתובבו עם גרטל ללא ציצית..."
למותר לציין ש'להסכם' הצטרפו מיד כמניין יהודים...
כיום, אם תכנס לבית הכנסת בקרמנצ'וג, תווכח בחברי הקהילה המקורבים עם ציציות מהודרות ומתפללים עם גרטל חב"די... משהו שמסביר את המהפך בקהילה היהודית.
"הנכנס לבית הכנסת ורואה את המראה של יהודים מקומיים עם גרטל חב"די וציציות, זה מרגיש גאווה יהודית", מציין הרב סלומון בחיוך.
הרב סלומון מסכם 20 שנה ורואה פירות ופרי פירות: יהודים שדאג להם לברית מילה, למדו בבית הספר 'אור אבנר', וברבות השנים זכה גם לחתן אותם בחתונה יהודית כדת משה וישראל. "זכיתי לחתן כ-20 זוגות כאלו", הוא אומר בסיפוק. יש לי רשימות ותיעוד של כ-300 בריתות, עם השנים חלקם עלו לארץ הקודש ולומדים בישיבות, אחרים ממשיכים למוסדות יהודיים בחבר העמים, יש זוגות חב"דיים לכל דבר, ב"ה."
"למה באת לכינוס?" שאלנו אותו מיניה וביה.
"לקבל רעיונות חדשים לפעולה עם הנוער, בכלל עם יהודים, ללמוד עניינים הלכתיים חשובים, לפגוש שלוחים, ולא פחות חשוב בעיני: ראיתי צורך להוקיר טובה למרכז רבני אירופה", הוא מסכם.
הוסף תגובה
0 תגובות