מערכת COL
|
יום י"ח תמוז ה׳תשע״ז
12.07.2017
חורף קשה באיטליה מעורר דאגה לגבי יבול אתרוגי 'קלבריה'
בעקבות חורף קשה באיטליה, חוששים כי השנה היבול יצטמצם מאוד וצפוי מחסור באתרוגי 'קלבריה' • שליח חב"ד מפיאצה בולוניה שברומא הרב מנחם לאזאר שמשגיח על שדות האתרוגים באיטליה: "מדובר באחוזים גדולים מאוד של עצים שניזוקו. קרוב לוודאי שהיבול יהיה הרבה פחות מבכל שנה, ובאיכות נמוכה מהרגיל" • וגם: האם צפויה עלייה משמעותית השנה במחיר האתרוגים? לסיפור המלא
(אילוסטרציה: בעריש פילמר, ארכיון COL)
צבי סופר, COL
כבר עתה, חודשים ספורים לפני חג הסוכות, 'המומחים' צופים מחסור באספקת אתרוגי 'קלבריה' הידועים ביופיים ובחזקתם שאינם מורכבים.
שליח חב"ד מפיאצה בולוניה שברומא הרב מנחם לאזאר שמשגיח על שדות האתרוגים באיטליה, אומר ל-COL כי "מספר ימים של מכת קור בחורף הרסו עצי אתרוגים רבים.
מדובר באחוזים גדולים מאוד של עצים שניזוקו. קרוב לוודאי שהיבול יהיה הרבה פחות מכל שנה, ובאיכות נמוכה מהרגיל".
כידוע, חסידי חב"ד מקפידים לברך על אתרוגי קלבריה, או לכל הפחות על אתרוגים שצמחו משתילים של זן זה. אתרוגים אלו גדלים במחוז קלבריה שבדרום-מזרח איטליה. אתרוגים אלו נקראים גם בשם "אתרוגי יאנווע".
אתרוגים אלו מתייחדים בכשרותם המהודרת, והם אינם מורכבים כלל. על פי המסורת באתרוגים אלו השתמשו בני ישראל כאשר הצטוו במדבר על מצוות נטילת ארבעת המינים.
שו"ת חתם סופר המובא בספר המנהגים מעיד על תכונה זו: "דינו של אתרוג כדין עוף טהור שאינו נאכל אלא במסורת. ע"כ אותם הבאים מיאנאווע שמסורת בידינו מאבות אבותינו ורבותינו חכמי הצרפתים אשר מעולם יושבי מדינת אשכנז יוצאים ידי חובתם באתרוגים הבאים מיאנאווע הן הנה הכשרים ואין צריך שום סימן".
הרבי מביא באיגרת קודש, כי מה שנאמר 'משמני הארץ יהיה מושבך' (ברכה שנתן יצחק לעשיו) - זו איטליא של יוון. אמר אדמו"ר הזקן: כי כשאמר הקב"ה למשה רבנו "ולקחתם לכם פרי עץ הדר וגו'" - הושיבו שלוחים על ענן, ושלחום להביא אתרוגים מקלבריה. על כן נהגו חסידי חב"ד לדורותיהם להדר ולברך על אתרוג קלברי, כפי המובא בספר המנהגים: קבלה בידינו מאדמו"ר הזקן - בעל התניא והשו"ע - להדר אחר אתרוגי קאלאברי-יאנאווע מטעם הידוע לו.
במשך הדורות השתדלו נשיאי חב"ד - גם בשעות מלחמה ומצוקה - להשיג אתרוג מקלבריה לחג הסוכות. עדות לכך אנו מוצאים גם במכתב הרבי: "מנהג חסידי חב"ד לקחת ארבעת המינים את האתרוגים הגדלים בדרום איטליא ונקראים בשם ‘קאלאבער' ע"ש מקום גידולם, או בשם ‘יאנובער' ע"ש העיר שמשם היו שולחים אותם מלפנים. בשנים האחרונות היו קונים אותם אצל האחים קרעה בגינוא, ועל אתרוג כזה היה מברך כ"ק מו"ח אדמו"ר זצוקלל"ה נבג"מ זי"ע הכ"מ".
תופעה כזו לא פגעה בקלבריה כבר יותר מ -50 שנה. החשש של העוסקים בתחום הוא לא רק לגבי השנה שהיבול האיכותי יצטמצם מאוד, אלא בעקבות גדיעת עצי אתרוגים רבים, סביר להניח שיארך מספר שנים עד שהעצים החדשים יביאו יבול חדש.
הרב לאזאר הוסיף ואמר כי הוא מקווה שהמחסור לא יביא לעליית מחירים וכי המוכרים הגדולים ימשיכו להתמודד עם השוק - תוך הבנה שהמצב הוא רק לטווח קצר, וכאשר המחירים עולים, הם גם צפויים לרדת בהמשך. עם זאת, העוסקים בענף טוענים כי אם המחסור הוא חמור, העלאות המחירים הן בלתי נמנעות, בשל "עניין של היצע וביקוש".
(אילוסטרציה)
חקלאים מתחילים בדרך כלל לקטוף את הארוגים בקלבריה באמצע חודש תמוז, אבל הצמיחה המפגרת השנה תדחה את זה עד אלול. רק אז, אמר הרב לאזאר, יהיה ברור איך באמת תראה האספקה.
במאמץ לספק אספקה נאותה, אמר הרב לאזאר כי סביר להניח שמוכרים ייקחו אתרוגים באיכות נמוכה בהרבה ממה שהם רגילים. "בדרך כלל אנחנו משאירים בין 60 ל -70% מהאתרוגים על העץ, אבל השנה נצטרך לקחת את כולם; השאלה מה רמת ההידור וההדר של האתרוגים שיגיעו השנה לשוק".
הוא מסכם: "השאלה אם האם העצים שנותרו יתנו יבול מספיק. להערכתי יהיה קשה להשיג אתרוגים גדולים ויפים".
*
מה שנותר לקוות, שציבור חסידי חב"ד הנאמנים למסורת רבותינו נשיאנו ונוהגים לרכוש דווקא אתרוג קלבריה, לא יאלצו לשלם מכיסם את הנזק של מגדלי העצים באיטליה, כשגם המחיר 'הרגיל' בכל שנה של אתרוג קלבריה נאה, לא היה שווה לכל נפש.
הוסף תגובה
0 תגובות