מערכת COL | יום י"ב אדר ה׳תשע״ז 10.03.2017

רב הקהילה, איש הציבור והזמר בראיון משולש ● פרוייקט מיוחד

לרגל חג הפורים כינסנו תחת קורת גג אחת את רב הקהילה, איש הציבור והזמר החב"די, לשאלון פורימי רציני בהחלט: הרב ברוך צ'יקושוילי, נציג חב"ד בקרית מלאכי ר' חיים שטיינר, והזמר החסידי ר' מנדי ג'רופי ● השלושה קיבלו אותן שאלות בדיוק, אך את התשובות...  תוכלו לקרוא בראיון הפורימי המשולש ● מגזין שישי  ראיון משולש לפורים
רב הקהילה, איש הציבור והזמר בראיון משולש ● פרוייקט מיוחד
משמאל למעלה: הרב ברוך צ'יקושוילי, ר' מנדי ג'רופי, ר' חיים שטיינר בסעודת פורים (ארכיון COL) ברקע: ציור של יחיאל אופנר

מערכת COL

לרגל חג הפורים כינסנו תחת קורת גג אחת את רב הקהילה, איש הציבור והזמר החב"די, לשאלון פורימי רציני בהחלט:

הרב ברוך צ'יקושוילי, רב קהילת שטיינבאך-שול כפ״ח, ראש ישיבת משכן משה-ירושלים, וראש מכון ׳דעת לישראל׳.

נציג חב"ד בקרית מלאכי וסגן ראש העיר ר' חיים שטיינר, שפועל גדולות ונצורות לביסוס קהילת חב"ד בנחלת-הר-חב"ד, 'שם ציווה ה' את הברכה', הפועל בין היתר גם במישור הרחב יותר לטובת חסידי חב"ד בכלל.

הזמר החסידי האהוב והמוערך, המרבה בשמחה כל השנה - ר' מנדי ג'רופי.

הצגנו לשלושה 10 שאלות זהות לחלוטין, כדי שכל אחד יוכל לקחת אותן למחוזותיו הוא, ולהשיב עליהן כיד ה' הטובה עליו.


'קולע' חסידי בהתוועדות (ציור: יחיאל אופנר)

אז הנה, שאלה ראשונה:

1. מהי הדמות החסידית הכי משמחת בעיניך?

הרב צ'יקושוילי: ר׳ יענקל לרנר שיחי׳, המכונה ׳החסיד המרקד׳. ר׳ יענקל בשבילי הוא דמות שגדלתי עליה מילדות, בהיותי ילד בבית הכנסת חב״ד (הצריף המיתולוגי) בשכונת סנהדריה המורחבת בירושלים. רק לראות אותו זה כבר מביא אותי לשמחה!

ר' חיים שטיינר: הרב בומי פרידלנד. אדם השמח כל השנה ודואג שכולם יהיו בשמחה אמיתית. אדם, שלמרות מעמדו כר"מ בישיבה וגילו, מתעסק בפרטים הכי קטנים ודואג לכל דבר הקשור ב'שמחה בטהרתה', הן בפעילות עם ילדי השכונה בכל שבת ויומי דפגרא, קידוש לבנה, שמחת בית השואבה, ריקודי שמחה בחודש אדר ועוד.

ר' מנדי ג'רופי: ר׳ שמואל מונקס החסיד הליץ של האלטע רבי. אני משתמש בהופעותיי בסיפורים עליו ונהנה מזה שהקהל פורץ בצחוק מהקונצים שלו. תמיד הסיפור עליו עם היולדת ״ויזכור״ מגלגל את הקהל...

2. מה התירוץ הכי מוזר ששמעת אי פעם?

הרב צ'יקושוילי: זה היה בישיבה, אחד מן הבחורים שהיה מאחר באופן כרוני קיבל התראה שבאם לא יראה שיפור בתיפקודו - יוצא לאלתר מן הישיבה. הבחור שקיבל על עצמו להשתפר, בדיוק למחרת לא הגיע עד הערב... וכשנשאל לפשר איחורו תירץ, שפגש זקן אחד בדרך שביקש ממנו עזרה בסחיבת כמה סלים, וכאשר הגיעו לביתו והניח את הסלים ראו עכבר שמסתובב בבית. הזקן ביקש ממנו ללכוד את העכבר ורק לאחר מכן ללכת, והמשימה נמשכה עד לערב...

מאז יש לציין, שהאיחורים פסקו לחלוטין...

שטיינר: פניתי ל'נבחר ציבור' וביקשתי את עזרתו בסיוע לנושא מסויים והוא אמר לי 'אין לי כוח לכל הפניות האלו'.
בעיניי זה הכי מוזר, משום שאם לקחת על עצמך להיות איש ציבור, אתה חייב שיהיה לך את כל הכוח ל'פניות האלו' כי זה תפקידך!

ג'רופי: מה התירוץ? ש״אין לי תירוץ״.. כמו שאומרים ברוסית פצימו ? פטמו!

3. מה השאלה או בקשה הכי קשה שקיבלת?

הרב צ'יקושוילי: בחור בישיבה שהיה לו משבר רוחני, והייתי צריך להחליט אם להוציא אותו (אף שהישיבה זה הדבר האחרון שהחזיק אותו) בכדי שלא יסחוב איתו עוד כמה חברים, אבל אז היה ברור שאיבדנו אותו. או שמא להשאיר אותו על אף כל הקשיים, ובכדי שלא יאבד את הקשר האחרון שלו ואת התקווה להשתנות. דילמה שאני לא מאחל לאף אחד לעמוד בה, ושמשליכה על הבחור ועל כל משך הדורות שיצאו ממנו.

שטיינר: ישנם הרבה בקשות של אנשים שמחליטים שהם רוצים/צריכים משהו וכמה שלא תסביר להם שהדבר לא בר ביצוע לא מבחינה חוקית ולא משום בחינה אחרת, הם ממשיכים לעמוד על שלהם ולדרוש.

ג'רופי: חתן המשתייך לזרם המזרחי ביקש ממני לשיר לו ולכלתו רק להם במסעדה לאחר שהחליטו להנשא.

4. ספר על רגע משמח במיוחד מהשנה האחרונה.

הרב צ'יקושוילי:

אירוע הכנסת ספר התורה הראשון לקהילת שטיינבאך-שול.
כיון שאני יודע עד כמה היה קשה להשיג את הספר וכמה מאמצים נעשו מצד גיסי הרב שרון אוחיון, אז התוצאה הייתה מאד משמחת בסוף. לפום צערא אגרא אמרו חז״ל.

שטיינר: לפני כשבוע קיבלתי אישור סופי ממשרד הפנים המאשרת את ההליך שהובלתי ב'וועדת שמות' בעיר לקריאת רחוב חדש שנבנה בחלק מהשכונה על שמו של הרבי.

בנוסף לכך, זכיתי להיות אצל הרבי ולקבל לשם את הבשורה הטובה שראש העיר נעתר לבקשתנו והקצה כ 1,200 מטר בשכונה למבני ציבור כפי שייקבע על ידי וועד השכונה.

ג'רופי: להיות עם שני בני יחד במהלך יוד שבט בבית חיינו, כשהגדול מבניהם הוא לומד ב'קבוצה'.

5. למה היית רוצה להתחפש, ואתה לא יכול?

הרב צ'יקושוילי: למשיח. אבל אין לי מושג מה ללבוש, ואיך בדיוק אני רוכב על החמור...

שטיינר: לבחור ישיבה ב 770. בלי דאגות ובלי טרדות, רק להיות ליד הרבי כל הזמן.

ג'רופי: פורים מצד האוירה הכללית אנחנו בשמחה ובכל השנה לפעמים השמחה היא התחפושת ובהחלט צריך להמשיך את פורים על כל השנה כי אני שהרבי אמר לי מרבים בשמחה ממש. לא יכול שזה יהיה רק תחפושת.

6. מה רצית ללמוד ולא הספקת?

הרב צ'יקושוילי: נהיגה. וכאן המקום לעורר, חברה עדיף תעשו זאת לפני החתונה. אחר כך אין זמן.

שטיינר: החיים הם בית ספר אחד גדול וארוך וכל הזמן לומדים עוד ועוד. 'מכל מלמדי השכלתי'.

ג'רופי: כשהאשה מחנכת הייתי שמח ללמוד לבשל. לא כדאי לסמוך על משרד החינוך בשעת רעבון...

7. מה המחווה הכי מפתיעה שקיבלת?

הרב צ'יקושוילי: במסגרת מכון המחקר התורני, אנחנו מפעילים את פרוייקט שלחן ערוך המבואר. לפני כשלוש שנים כאשר הוצאנו רק דוגמא מהספר ושלחנו למספר רבנים חשובים בארץ, אני מקבל טלפון אחרי חודש ימים מראש כולל חשוב בלאס אנג׳לס שמספר לי כי הספר הגיע לידיהם, וסייע להם רבות לסיים את חוק לימודם (במקצוע בו עסק הספר) תוך חודש ימים ובנקל. הוא התקשר להתעניין על הכרכים הנוספים, מתי הם יוצאים. בשבילי הייתה זו הפתעה, והשיחה איתו הגבירה אצלי את תחושת השליחות וההרגשה איך שדברים שכותבים כאן ועכשיו משפיעים על יהודי בקצה העולם ולאורך שנים.

שטיינר: נבחרתי לשרת את הציבור ולא מגיעה לי התודה על מעשיי כי זהו תפקידי, ולכן, כל תודה שאני מקבל מתושב, זו בשבילי מחווה גדולה מאוד.

ג'רופי: יום אחד מישהו הפתיע אותי עם כל כרכי האיגרות קודש בכריכה מעור מהודרת.

8. עם איזו דמות אתה הכי מזדהה במגילה. נמק...

הרב צ'יקושוילי: אך טבעי הוא שהתשובה תהיה מרדכי היהודי. אך דווקא אסתר המלכה היא זו שגם פעלה בדרך הטבע לביטול הגזירה, ולא הסתפקה בצום ותפילה. אני מאד מאמין שצריך להתפלל ולהאמין, אבל זה לא צריך להחליש את המוטיבציה לעשיה. רק תפילות בצירוף עשיה יכולות להביא להצלחה.

שטיינר: הגי סריס המלך.
אסתר בחרה בו שיגיד מה היא צריכה לעשות מאחר והוא היה 'איש המקצוע'. לפעמים צריך להיות חכם ולא צודק ולשמוע ולהקשיב לאנשי המקצוע וללמוד ולקבל מהם.

ג'רופי: אסתר המלכה. אשה יהודיה שפתאום נמצאת במקום הכי משפיע היא לא מאבדת את הראש , נשארת נאמנה לחינוך שקיבלה מוסרת את הנפש על עמה. קשורה למשלח שלה מרדכי ובסוף זוכה שדרכה מגיע גאולה לעמה.
״סיפור השלוחים של ימינו״

9. קיימו וקיבלו היהודים. איך לדעתך מקיימים את זה היום?

הרב צ'יקושוילי: אם בימי מרדכי ואסתר אמנם הייתה קבלה מרצון אך לאחר אירוע דרמטי של גזירה נוראה שגרמה להתעוררות ולתשובה, הרי שהיום רואים במוחש ש-׳וקיבל היהודים׳ יכול להיות גם מתוך קירוב ואהבה, ולא רק כתוצאה מגזירות ח״ו. וזו הדרך שהרבי הנחיל לנו לדורינו, ורואים עד כמה היא מצליחה ועושה פירות ופרי-פירות.

שטיינר: ממשיכים לקיים את הורות הרבי ולהפיץ את המעיינות בכל דרך ובכל מקום אפשרי.

ג'רופי: קיימו מה שקיבלו בימינו זה לתחזק ככל האפשר את הקבלת עול לכל הענינים הרוחניים אצלינו.

10. איך עושים עדלאידע בפורים?

הרב צ'יקושוילי: כל אחד וה-״לא ידע״ שלו. אין דרך אחת!
העיקר שכל אחד ירגיש שפעם אחת בשנה הוא יוצא מכל ההגבלות שלו ומתעלה ממדרגת ״ידע״ למדרגת ״לא ידע״. וגם מתוך מדרגה זו הוא זועק: ״ארור המן, וברוך מרדכי״!

שטיינר: בנחלת הר חב"ד יש ב"ה התוועדויות רבות בבתי הכנסת ובבתי תושבים רבים בשכונה כך שלא חסר איפה להתוועד. וכשיושבים ומתוועדים כל הלילה וכל היום... מגיעים ל'עד דלא ידע'.

ג'רופי: כפשוטו... יהודי לוקח בפורים כוסית 'משקה' ואומר 'לחיים', ולוקח כוסית נוספת ואומר עוד הפעם 'לחיים', ושכהוא נמצא במצב שלמעלה מידיעה. זה הרגע להחליט , שכל עניין שיש בו איזה נדנוד קל של איסור "המן" יהיה אצלו מופרך בתכלית "ארור המן" וכל העניינים של תורה ומצוות והנהגה חסידית התקשרות וכו וכו "מרדכי" יהיו אצלו באופן הראוי וכדרוש "ברוך מרדכי"!

פורים שמח!!!
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.