מערכת COL | יום ג' חשוון ה׳תשע״ז 04.11.2016

כבר עכשיו: כך נערך כולל חב"ד לחגיגה הגדולה בי"א ניסן

רק אתמול נפרדנו מחודש תשרי ובארגון 'כולל חב"ד' כבר נערכים לקראת חגיגת בר המצווה המסורתית ליתומים וליתומות שהגיעו לגיל המצוות, ברחבת הכותל המערבי בירושלים ● מתי נולד המיזם, מה הגיב הרבי להצעה לשנות את תאריך החגיגה, איך מאתרים את הנערים והנערות המתגוררים באזורים שונים ברחבי הארץ ועוד פרטים מאחורי הקלעים – בכתבה המלאה ● ויש גם פנייה מיוחדת לשלוחי הרבי ולפעילי חב"ד  נערכים לחגיגה
כבר עכשיו: כך נערך כולל חב

רק אתמול נפרדנו מחודש תשרי ובארגון 'כולל חב"ד' כבר נערכים לקראת חגיגת בר המצווה המסורתית ליתומים וליתומות שהגיעו לגיל המצוות, ברחבת הכותל המערבי בירושלים.

האירוע המסורתי והחגיגי, מושך אליו בכל שנה לא רק את הנערים והנערות הנרגשים ובני משפחותיהם, אלא גם אישי ציבור רבים מכל רחבי הארץ, שבאים לשמוח ולשמח את היתומים והיתומות ביום חגם.

חגיגת בר המצווה נערכה בפעם הראשונה לכבוד יום הולדת התשעים לרבי. היה זה הרב חיים גרינברג שתכנן בר מצווה ובת מצווה לנערים ולנערות שעלו מרוסיה, במסגרת מפעל הקליטה "מרכז גוטניק" שהפעיל 'כולל חב"ד' באותם ימים. הרב גרינברג פנה למנהל ה'כולל' הרב שלום דוכמן שביקש את ברכת הרבי.

הרבי נתן את הסכמתו למיזם המיוחד והראשוני, במסגרתו נערכה חגיגה מרגשת עבור 90 בני מצווה, לכבוד שנת הצדי"ק (מלאות 90 שנה) לרבי. הנגיד החסידי הרב יוסף יצחק הכהן גוטניק פרש את חסותו על האירוע המיוחד ואף הגיע באופן אישי מאוסטרליה להשתתף באירוע.

באותם ימים, היו גלי עלייה אדירים ממדינות חבר העמים – ובעקבות הצלחת הפעילות בשנה הראשונה החליטו הרבנים גוטניק ודוכמן בשנה שלאחר מכן, לקפוץ קדימה ולקיים חגיגת מצוות ללא פחות מאלף (!) בני ובנות מצווה. הכותל המערבי "נכבש" בפעילות מרטיטה שגרמה לקידוש השם וכבוד ליובאוויטש, בהשתתפות אדמו"רים ואישי ציבור מכל קצות הקשת. גם בשנים שלאחר מכן נערכו חגיגות אלו לכבוד יום הולדתו של הרבי, דבר שגרם לקידוש השם עצום.

בשיחה מיוחדת שקיימנו עם הרב שלום דוכמן בעניין זה, הואיל לחשוף בפנינו עובדה מרגשת ומפעימה: כשהוחלט בשנה השנייה לקיים את הפעילות לאלף בני ובנות מצווה (פי עשר מכמות ילדי המצוות בשנה הראשונה), עלתה מחשבה לדחות את החגיגה לימי הקיץ – לכבוד חג הגאולה י"ב תמוז, בכדי לאפשר היערכות טובה יותר. הרב דוכמן הכניס את השאלה לרבי וביקש רשות לדחות את האירוע בכדי להשקיע בתכנון ובביצוע האדיר שנדרש – ולקיימו בתמוז במקום בניסן. תשובת הרבי הייתה מפתיעה: הרבי קבע שהחגיגה תתקיים לכבוד י"א ניסן! עבור העוסקים במלאכת הקודש לא היה צריך יותר מזה בכדי להפנים את העובדה המרגשת, שהרבי בוחר בפעילות זו כמתנת "יום הולדת" המתקבלת בקורת רוח בקודש. כך זה נמשך עד עצם היום הזה.

במהלך השנים, כשגלי העלייה דעכו, כמות הנערים והנערות שבאו מ"המדינה ההיא" פחתה וב'כולל' החליטו שהגיע הזמן לנתב את הפעילות למחוז חדש: עבור נערים ונערות של"ע התייתמו מהוריהם.

כאן נכנס לתמונה השליח ואיש החסד הרב יצחק משען, שרתם לעניין את הארגון היהודי "בית" מס.פאולו ברזיל והקדיש מחשבה מדוקדקת לתכנון הפעילות במתכונתה החדשה.
הרב משען שרטט בתשומת לב מרובה פרויקט מקיף המתייחס הן לשלבי ההכנה של בני ובנות המצווה, הן לסדרי החגיגות המושקעות לבנים ולבנות והן לצדדים האטרקטיביים ולמתנות יקרות הערך הניתנות לילדים ולמשפחותיהם. והתוצאה עולה על כל דמיון.

כמות בני ובנות המצווה הנכללים בפרויקט בכל שנה, הוא כמניין שנות יום ההולדת של הרבי. השנה, ייהנו מהפעילות כמאה וחמש-עשרה נערים ונערות.

מסתבר שמאחורי החגיגה המסורתית שכולנו מכירים מהדיווחים המתפרסמים בשעות שאחרי האירוע, מסתתרת פעילות עומק רצינית וממושכת. "הרבה לפני החגיגה, רבנים ושלוחים עובדים עם חתני בר המצווה, בהכנה ראויה", מספר הרב יצחק מרטון מקרן 'חסד מנחם מענדל' (החטיבה החינוכית של ארגון החסד 'כולל חב"ד') המסייע ופועל עם ילדים וילדות יתומים, ל"ע, לאורך כל ימות השנה, "ישנה גם עבודת הכנה רצינית ומושקעת עם הנערות, עם צוות מנוסה, עם בליווי חוברת הכנה, משימות, מפגשים פיזיים וטלפוניים ועוד".

באירוע עצמו משתתפים כל בני המשפחה, המגיעים תחילה לכותל המערבי – שם מקבל כל בר-מצווה זוג תפילין מהודרות; הבנות מגיעות לאולם מיוחד בו מתקיימת פעילות מיוחדת ושם הן זוכות בתכשיט-יוקרתי ופמוט מהודר להדלקת נרות שבת. כל החתנים והכלות זוכים בביגוד חגיגי יוקרתי – ובעוד מתנות יקרות ערך.

איך מאתרים את הילדים? הרב מרטון מסביר: "קודם כל, באמצעות 'קרן חסד מנחם מענדל', אנו מזמינים את כמות הילדים הראשונית, ממשפחות שאת ילדיהן אנו מלווים באופן רצוף לאורך כל השנה בשיעורי עזר, חוגי העשרה וסיוע לימודי ורגשי. מעבר לילדי המצוות של 'חסד מנחם מענדל', אנו מצרפים נערים ונערות המופנים על ידי שלוחים מכל רחבי הארץ, ונוספים המגיעים בעקבות הפרסומים".

"אנחנו מייחלים ליום בו לא יהיה עוד צורך בפעילות המיועדת ליתומים ושכל ההורים יזכו לחגוג לילדיהם בר ובת מצווה בבריאות ונחת", אומר הרב מרטון, "אולם המציאות העצובה היא שבכל שנה ישנם פניות רבות אם זה באמצעות שלוחים, או באמצעות בתי ספר ולשכות הרווחה, ואנו מצדנו עושים הכל בכדי לשמח אותם".

בנוסף, מסביר הרב מרטון כי הפרויקט הוא גם "שער כניסה" לפעילות של הקרן החינוכית. "מידי שנה מתווספים לפעילות 'חסד מנחם מענדל' עשרות משפחות שלא הכרנו לפני חגיגת המצוות – ובזכות כניסתם למצוות עם 'כולל חב"ד', מתאפשר לנו להמשיך ולהשקיע בכל ילדי המשפחה, בהענקת ליווי מקצועי ורגשי להצלחתם הלימודית. וזה, אם תרצו, הרווח המשמעותי ביותר של הצטרפות לחגיגת המצוות.

ב'כולל' מנצלים את ההזדמנות להזכיר לשלוחים ברחבי הארץ ולפעילי חב"ד הרבים, שאם הם יודעים על נער או נערה יתומים, העומדים לחגוג בר או בת-מצווה, לפנות כבר עתה ולדאוג לצירופם למכון הבר ובת מצווה של כולל חב"ד. "פעמים רבות היו פניות אחרי שנרשמה ההרשמה והייתה עוגמת נפש", מציינים ב'כולל'.

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.