עקב סופת אבק: התרעת זיהום גבוה ● איך מומלץ להתנהג?
המשרד להגנת הסביבה מודיע כי היום (שלישי), צפוי זיהום אוויר גבוה מאוד עקב סופת אבק בעיקר במרכז הארץ ודרומה ובמיוחד באזור הנגב עקב סופות חול ואבק.
בשל כך, המשרד להגנת הסביבה בהתייעצות עם משרד הבריאות ממליץ לאוכלוסייה רגישה, כגון: חולי לב, חולי ריאות, קשישים, ילדים ונשים בהיריון להימנע מפעילות גופנית מאומצת.
זיהום האוויר הגבוה קשור במעבר שקע עמוק מעל מזרח הים התיכון אשר הגורם להסעת אבק מצפון אפריקה לאזורינו.
במשרד להגנת הסביבה אומרים כי ימשיכו לעדכן את הציבור, בהתאם לנתונים המתקבלים מהתחנות לניטור איכות האוויר ברחבי הארץ.
באדיבות המשרד להגנת הסביבה, אנו מגישים את הסקירה הבאה:
קבוצות סיכון
ילדים:
1. ילדים ונערים נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר מאשר מבוגרים כיוון שהם מבלים חלק גדול מזמנם מחוץ לבית בנוכחות מזהמים.
2. שואפים גם יותר מזהמים. כמו כן קיימת סבירות נמוכה שילד יהיה מודע לתסמינים הנובעים מהשפעת המזהמים, כגון לחץ בבית החזה.
3. ילדים גם יכולים להיות רגישים להיחלשות המערכת החיסונית הנגרמת במיוחד בעקבות חשיפה לחנקן דו-חמצני העלולה להפחית את יכולתו של הגוף להתנגד לזיהומים בדרכי הנשימה.
4. גם הקבוצה הצעירה ביותר באוכלוסייה, אלה שעדיין לא נולדו, נמצאים בסכנה. כל אירוע שבו נמנע מהאם חמצן בכמות מספקת, פוגע בעובר ועלול לגרום לנזק התפתחותי קשה.
קשישים:
המבוגרים ביותר באוכלוסייה חלשים יותר, פגיעים יותר וגופם פחות עמיד לזיהומים מאשר בצעירותם
1. מזהמי האוויר מפחיתים את כוחם והתנגדותם וכך מגבירים את רגישובשפעת ודלקת ראות.
2. קשישים נוטים לסבול מדרגות מסוימות של מחלות נשימתיות כרוניות או בעיות לב, אשר עלולות להחמיר בהשפעת גירוי ממזהמי אוויר, הפחתה בכמות החמצן, או מועקה אחרת של הראות או מערכת הדם.
אנשים העוסקים בפעילות גופנית:
ידוע כי פעילות גופנית היא בריאה, מחזקת את השרירים, משפרת את מחזור הדם ומביאה את מערכת הלב והראות לתפקוד אופטימלי. אנו לומדים להגביר את קצב הלב שלנו, לנשום עמוק יותר, ולכן גם לשאוף כמויות גדולות יותר של מזהמי אוויר.
אנו גם נושמים הרבה יותר דרך הפה כאשר אנו מבצעים פעילות גופנית נמרצת ובכך עוקפים את המסננים הטבעיים הקיימים באפנו, המגנים עלינו מפני שאיפת חומר חלקיקי.
רוכבי אופניים ואצנים העוסקים בפעילות ספורטיבית אינטנסיבית באופן קבוע בתוך ומסביב לערים, נחשפים לרמות גבוהות מאד של אוזון ומהווים ככל הנראה את קבוצת הסיכון הגדולה ביותר בחשיפה למזהם זה.
חולי אסטמה:
דרכי הנשימה של חולי אסתמה הן מודלקות והיפראקטיביות. התקפה גורמת לחולה הצרה של כלי הנשימה עד כדי חסימתם בליווי של ליחה סמיכה.
חולי אסתמה סובלים מהתקפי חנק אותם מחוללים מגוון של חומרים, כגון עשן סיגריות, אבקנים, פרוות בעלי חיים, חומרים נדיפים ביתיים ותעשייתיים וכמובן, מזהמי אוויר.
אנשים הסובלים ממחסור בחמצן:
אנשים הסובלים ממחלות לב, מהצרה או מחסימה של כלי הדם מסיבות שונות, מקבלים אספקת חמצן מופחתת לאברי הגוף. מחלות נשימתיות שונות, למעט אסתמה, גורמות אף הן לאותה תופעה, במקרה זה בשל תפקוד לקוי של הראות.
קבוצות אוכלוסייה אלה עלולות לסבול יותר מאחרים מחשיפה לריכוזי פחמן חד-חמצני, המתחבר עם ההמוגלובין במערכת הדם ומונע אספקה יעילה של חמצן לכל הגוף.
המלצה לחולי לב וריאות, קשישים, ילדים ונשים בהריון: מומלץ להימנע משהייה ממושכת בחוץ, שלא לצורך. לדוגמא: מומלץ לא לצאת לטיול רגלי בחוץ ולקניות בשווקים הפתוחים. אך יחד עם זאת אפשר ללכת לעבודה, לבית הספר, למועדון החברים ולקופות החולים.
המלצה לכלל האוכלוסייה היא להימנע מפעילות גופנית מאומצת ממושכת בחוץ. לדוגמא: להימנע מריצות, משחקי כדור למיניהם (כדורגל, כדורסל, טניס ואחרים), רכיבה מאומצת על אופניים, הליכה מאומצת או הליכה ממושכת בעלייה.
בימים של זיהום אוויר גבוה:
המלצה לחולי לב וריאות, קשישים, ילדים ונשים בהריון: להימנע מפעילות גופנית מאומצת ממושכת בחוץ.
המלצה לכלל האוכלוסייה: לצמצם או להגביל פעילות גופנית מאומצת בחוץ.