המתכונים שהטעימו לנו את השנה ● מתכון מסביב לעולם
שולמית, COL
נתחיל עם הרב נחמיה שמרלינג שליח הרבי לכפר יונה שלרגל חג הפורים נתבקש במסגרת תופעת ה-"נהפוכו" הכללית להראות לנו את כוחו במטבח, הרי לכם מתכון צ'ולנט עסיסי שישאיר את המתפללים בבית כנסת ל "סיידר עבוידע" עתיק יומין- "סדר צ'ולנט".
השליח המבשל: הרב נחמיה שמרלינג
החבר'ה מתבשלים טוב כשיש צ'ונט
הצ'ונט:
על איכות הצו'נט כאשר יש בו בשר אין עוררין ועל כן בידכם להחליט אם להכניס או לא.
המתכון הינו מתכון לצ'ונט פרווה בטעם מעולה:
לקישקע:
מטגנים בצל (אפשר גם גזר מגורד-בשביל הצבע). במקביל מנפים לקערה קמח ,על כל קילו קמח מוסיפים שקית של אבקת פירה תפ''א (של מנה חמה). מטבלים בפפריקה ,פלפל, מלח ושקית של אבקת רוטב צ'ילי. על הבלילה הזו שופכים את הבצל המטוגן (והגזר) ולשים עד לצמיגות ומוסיפים שמן לי הצורך.
בסיר:
שמים מעט מהבצל המטוגן בסיר, מוסיפים תפ''א ,שעועית לבנה ואדומה וגריסים ומטבלים במלח, פלפל, פפריקה, גריל עוף, קטשופ\רסק עגבניות ,רוטב ברביקיו ושקית אבקת רוטב צ'ילי.
ממלאים מיים עד כ-2 ס''מ מעל התכולה ומכדררים את עיסת הקישקע לכדורים ומניחים בסיר.
נותנים לזה להתבשל ככה גוטע גוטע .(אם שמים בשר אפשר להוריד בכמות המים כי הבשר מפריש שומן ונוזלים)
טיפ: מכיוון שהשעועית מתסיסה ומוגזת כדאי להשרות אותה 24 שעות בצ'ילי ולפני ההוספה לסיר לשטוף טוב )
המתכון: עוגת עוקץ הדבורה
השליחה: יעל תעיזי. חבל מודיעין- מושב בית נחמיה.
המוצרים:
לשכבת הבצק:
3 ביצים
כוס סוכר
2 סוכר וניל
4\3 כוס חלב
4\1 כוס שמן
1 ושליש כוס קמח
כפית אבקת אפיה
לשכבת המילוי והציפוי:
קצפת ריץ (פרווה או חלבי)
אינסטנט פודינג
ריבת חלב
2 כפות חמאה
150 גרם אגוזים קצוצים
3 כפות סוכר
2 כפות חלב
כף נס קפה
אופן ההכנה- הבצק:
מפרידים את 3 הביצים.
מקציפים את החלבונים והסוכר ביחד בקערה אחת. בקערה נפרדת מערבבים את החלמונים ,2 הסוכר וניל ,4\3 החלב ,4\1 כוס השמן,1 ושליש כוס הקמח ואבקת האפייה עד לקבלת בלילה אחידה, לאחר מכן מערבבים בקערה משותפת את הבלילה והקצף ויוצקים לתבנית ואופים עד להשחמה.
לאחר האפייה מוציאים את התבנית ומצננים מעט. חותכים לרוחב העוגה ומניחים בצד את החלק העליון.
המילוי:
מקציפים את הריץ עם קצת פודינג בשביל הטעם. מורחים על העוגה שנשארה בתבנית( החלק התחתון) ריבת חלב ועליה מורחים שכבה של קצפת. על הקצפת מניחים את חלק העוגה העליון שהנחנו בצד ומורחים עליו ריבת חלב.
ועכשיו לציפוי:
על מחבת משומנת קולים את האגוזים עם 3 כפות סוכר עד לאחידות הסוכר עם האגוזים. למחבת, בעודה בוערת מוסיפים את 2 כפות החמאה, 2 כפות החלב ואת כף הנס קפה ומערבבים לכדי עיסה אחידה. את העיסה שופכים על ריבת החלב ומצפים בה את העוגה כולה . לפני ההגשה יש לקרר את העוגה . לבריאות ובהנאה!
המתכון: עוגת מוס משובחת
השליחה: טייבי קמיסר. אמסטרדם-הולנד
מוצרים
בצק:
100 גר' מרגרינה
כוס קמח
2 כפות סוכר
מוס:
4 ביצים מופרדות
1/4 כוס סוכר
1/2 סוכר וניל
75 גר' מרגרינה
250 גר' שוקולד מריר
1/2 כפית נס קפה
ציפוי:
ריצ'
אופן ההכנה:
בצק:
רככי את המרגרינה, ערבבי עם הקמח והסוכר והשטיחי על תבנית משומנת. הכניסי לתנור שחומם מראש ל180 מעלות ואפי במשך 20 דק'.
מוס:
המיסי את השוקולד עם 4 כפות סוכר, סוכר וניל, מרגרינה וקפה. המתיני שיתקרר וערבבי עם החלמונים. הקציפי בקערה נפרדת את החלבונים עם 1/4 כוס סוכר.
הוסיפי את הקצף לשוקולד וערבבי בתנועת קיפול. שפכי על הבצק הקר והקפיאי.
ציפוי:
הקציפי את הריצ' ושפכי מעל המוס שכבר קפא מעט.
קשטי בשוקולד מגורד/ פרורי ביסקוויטים/ תותים וכו'.
פשטידת בטטה משובחת
השליחה: חיה כץ. מיאמי- פלורידה
החומרים:
3 בטטות בינוניות
3 ביצים
שלושת רבעי כוס ריץ קפה
שמינית מרגרינה
חצי כוס סוכר חום
שלושת רבעי כפית מלח
כפית קינמון
אופן ההכנה:
בשלי את הבטטות עד שהן נהיות רכות
קלפי ורסקי כמו פירה
כשהעיסה עדין חמה הוסיפי את שאר החומרים
ערבבי היטב ושפכי לתוך פאי מוכן
הכניסי לתנור שחומם מראש לחום בינוני(180)
בערך כ50 דקות
המתכון: טייגעלאך
השליחה: חיה רבינוביץ, ניז'ני נובגורוד .
על המאכל: כידוע במשך שנות הקומינזם ברוסיה, רוב המסורת היהודית נשכחה, אבל מהדברים שנשארו ולא נשכחו אצל הרבה מהיהודים זה האוכל המסורתי ,אחד מאותם המאכלים הנפוצים בקרב יהדות רוסיה זה ה"טייגעלאך". מתכון הטייגעלאך הינו קל להכנה ומתוק מדבש...
מוצרים:
לבצק:
3 ביצים
2-3 כפות שמן
כף סוכר
כוס וחצי קמח
לסירופ:
300 גרם דבש
חצי כוס מים
אחד ו- 3/4 כוס סוכר
לבזיקה:
פרג או אבקת סוכר.
אופן ההכנה:
• לערבב את הביצים ולהוסיף שמן, סוכר וקמח, לערבב עד שנוצר בצק אחיד ולא קשה מידי.
• לקחת חתיכה קטנה של בצק ולרדד אותה לצורת נקניק בעובי ס"מ וחצי, ללפף את הרצועה סביב האצבע פעמיים – שלוש ולהניח על המשטח, להמשיך כך הלאה עד לסיום הבצק.
• בסיר עמוק עם מכסה יציב ואטום לשפוך את הדבש, מים וסוכר ולהמתין עד לרתיחה.
• כשהסירופ רתח להשליך לתוכו את הטבעות בזהירות אחד אחרי השני, לסגור את המכסה למשך הבישול פרט לזמן קצר שבו יש לערבב את הטייגעלאך.
• את הטייגעלאך יש לבשל כ 40-45 דקות עד שהציפוי של הטייגעלאך מבריק.
• יש להרטיב משטח מעץ ולהוציא ולהניח את הטייגעלאך עליו בזהירות ולהפריד אותם אחד אחד.
• מומלץ בעודם חמים לפזר פרג או אבקת סוכר.
נ.ב. את הסירופ שנותר כדאי לנצל לעוגת דבש
סלט מנגו קיצי ברוטב חמוץ מתוק
השליחה: שושי גולדברג, רחביה- ירושלים.
הרכיבים:
2 מנגו בשלים
1חבילה חסה
2\1 כוס חמוציות
1 אבוקדו (אפשרות)
4 תותים (אפשרות)
לרוטב:
2 כפות דבש, 4\1 כוס שמן, 2 כפות חומץ \ 1 לימון סחוט, כפית מלח
אופן ההכנה:
חותכים: את החסה לרצועות דקות, את המנגו לקוביות, את התותים לרצועות והאבוקדו לקוביות.
מפזרים את החמוציות ומערבבים בכוס את מרכיבי הרוטב יחד עד שיתקבל רוטב אחיד ושופכים על
הסלט. סלט מעניין ומרענן מתאים לחגים וימים מיוחדים. לבריאות!
טורט תפוחים מעודן
השליחה: אביגיל מעטוף. ברקת
המוצרים:
3 תפוחי עץ
5 חלבונים
5 חלמונים
2 כוסות סוכר
4\3 כוס שמן
1 כוס מיץ תפוזים (או מים)
2 סוכר וניל
4\3 כוס קמח
אופן ההכנה:
*בקערה א': מקציפים 5 חלבונים ו-1 כוס סוכר.
*בקערה ב':מערבבים יחדיו 5 חלמונים, 4\3 כוס סוכר, 2 סוכר וניל, 2 ו-4\3 כוסות קמח, 1 אבקת
אפייה,1 כוס מיץ תפוזים \מים.
*מערבבים מאת שתי הקערות ביחד.
*בקערה נפרדת: מגרדים את שלושת תפוחי העץ בפומפייה גסה ומוסיפים כף סוכר וכפית אחת
קינמון .
*בתבנית אפייה: שופכים חצי מכמות הבלילה לאחר מכן פורסים את התפוחים המגורדים ועליהם שופכים את חצי הבלילה השנייה .
*מכניסים לתנור על 180 מעלות עד לאפיה מלאה.
*לאחר שהעוגה מתקררת מעט ניתן להוסיף אבקת סוכר מלמעלה.
המתכון: גונג באו צ'יקן
השליחה: דיני פרויינדליך ,בייג'ין -סין.
מוצרים:
חזה עוף (-חצי מעוף שלם)- חתוך לקוביות של 1 על 1 ס''מ
1 גבעול קרישה –חתוך לטבעות צרות.
כפית סחוג (לאוהבי החריף)\ קטשופ
4\3 כף חומץ
מעט מלח
4\3 כף רוטב סויה (מהסוג הרגיל-אוסם)
4\3 כף סויה (מהסוג המרוכז)\כפית רסק עגבניות
2 כפות קונפלור
1 ביצה
3 כפות מים
כפית שמן שומשום(לא חובה)
2 כפות סוכר
אופן ההכנה:
מערבבים את קוביות העוף בפחות מחצי ביצה (רק לרטיבות) ובכף 1 קונפלור ומטגנים בשמן עמוק
עד להשחמה ,כשהם מוכנים ב-80% מוציאים את העוף ומטגנים את טבעות הקרישה
במשך דקה וחצי בלבד!
להכנת הרוטב: משמנים מעט ווק ,שמים על אש בינונית ומוסיפים כפית סחוג או 2 כפות קטשופ, 4\3 כף רוטב סויה רגיל, 4\3 כף סויה מרוכז.(-אם אין מרוכז אפשר לשים כפית רסק עגבניות), 4\3 כף חומץ,כף וחצי סוכר, 3 כפות מים, 4\3 כפית קונפלור. –לערבב עד לקבלת בלילה אחידה ולהוסיף מיד את קוביות העוף וטבעות הקרישה לערבב, לבחוש ולהפוך במשך 3 דקות ממש לפני הסיום ניתן להוסיף כפית שמן שומשום. את מנת העוף מגישים ליד אורז המבושל במים בלבד.
שנה טובה ומתוקה, שנת ניחוחות ושנה בה נחווה טעם של עוד...