שליח חב"ד בבריסל: "אנשים לא רגילים למראות הללו"
בשבוע שעבר נהרגו שני מחבלים במהלך פשיטה על תא טרור ובעקבותיו בוצע גל מעצרים יזום (ביום שישי) שהביא למעצר של 13 חשודים בפעילות טרור.
בכלי תקשורת בבלגיה דווח כי שלושת המחבלים, ששניים מהם חוסלו ואחד נפצע במהלך השתלטות של כוחות הביטחון על דירה בעיר ורוייה. לפי מקורות במשטרה, הם תכננו לחטוף אוטובוס ולקחת את נוסעיו בני ערובה.
השלושה, שהיו חמושים בארבעה רובי קלצ'ניקוב ומצוידים במדים של משטרת בלגיה, גנבו אותם על פי החשד משוטרים. בנוסף, דווח כי הטרוריסטים תכננו גם לחטוף שוטר בכיר או שופט, לרצוח אותם באכזריות ולהפיץ את התיעוד במרשתת.
בתי-ספר יהודיים נסגרו
ביום שישי החליטו בקהילה היהודית שלא לפתוח את בתי הספר. "אנו יכולים להוות מטרה, ואנו לא מתכוונים לקחת סיכונים", אמר גורם בקהילה היהודית לתקשורת. ואילו בשבת הרשויות תגברו את האבטחה סביב מוסדות הקהילה היהודית במדינה.
בהודעה מטעם ראש הממשלה, שארל מישל, נמסר כי כ-300 חיילים הוצבו בבירה בריסל ובאנטוורפן, שבה קיימת קהילה יהודית גדולה. "החיילים יהיו חמושים ומטרתם העיקרית היא לאבטח אתרים מסוימים ולתגבר את כוחות המשטרה", נמסר.
"הכתובת לכל עניין יהודי"
יום שישי בצהריים. הרב שמעון לסקר, בית חב"ד בבריסל מקבל טלפון. על הקו, ארבעה בחורים מצרפת ששוהים במלון במרחק של 45 דקות הליכה. הם נמצאים במלון, אולם מבחינת המזון יש להם בעיה – הכשרות. הרב לסקר הזמין אותם בשמחה לבית חב"ד להצטרף לסעודות שבת. הם שמחו מאוד על ההזמנה, וסיכמו שיגיעו בשבת ברגל.
מספר הרב לסקר: "הבחורים רצו לבוא אלינו בשבת רגלית, אך הבחינו בכוחות צבא גדולים ברחובות. הצבא עסק בסריקות אחרי אחד המחבלים, והם העדיפו לא להסתובב ברחוב במצב הזה, וכך הם 'נתקעו' במלון בצום כל השבת. במוצאי שבת הם הגיעו, וערכנו להם 'מלווה מלכה' כדת וכדין".
בינתיים תוך כדי השיחה עם הרב לסקר, נשמעים קולות שירה ושמחה ביניהם גם של ארבעת הבחורים מצרפת. "ככה זה בית חב"ד", אומר הרב לסקר. "זה הכתובת לכל עניין יהודי".
עם הסיפור הזה, אפשר להבין את המצב המתוח ברחובות בריסל בימים הללו.
"אין לנו שום פחד כאן", מוסיף הרב לסקר. "אנחנו ממשיכים בחיים כרגיל, כעת אנחנו באמצע התוועדות שמחה, של דוד מלכא משיחא".
יש נוכחות של משטרה מסביב מוסדות יהודיים?
"בשבת היתה שמירה פחותה מבשבוע שעבר. אחרי הטבח במרכול היהודי בפריז היו כאן חמישה שוטרים, ובשבת היו רק שניים. נודע לי שבאנטוורפן יש כוחות צבא גדולים ליד בתי הכנסת והמוסדות היהודיים. למשטרה אין מספיק כוח אדם, וגם חוסר בידע בלוחמה בטרור, ולכן הצבא מקצה כוחות גדולים לשמירה על מוסדות יהודיים".
איך האווירה הכללית ברחוב הבלגי?
"בבלגיה אנשים לא רגילים למראות הללו", מספר הרב לסקר. "כשהם רואים כוחות גדולים של צבא ברחובות ושומעים על טרוריסטים שנעצרו, הם שואלים עצמם בקול: 'האם אנחנו במלחמה? מה קורה כאן?' בבלגיה התרגלו למציאות חיים שקטה, ובעיות הביטחון כאילו לא שייכות להם, אולי רק ליהודים. והנה, המצב השתנה".
הרב לסקר מספר לנו אנקדוטה מעניינת: "ראש העיר ברוטרדם, הוא עצמו מוסלמי. בנאומו ביום רביעי שעבר, אמר שכל מי שבא מחוץ למדינה ולא יכול להתאים עצמו לחיים שלנו – שיחזור בחזרה למדינה שלו! כלומר, שומעים יותר ויותר התבטאויות של חוסר סובלנות כלפי הקיצוניים.
"לגבי היהודים, התחושה היא שעדיין לא עוזבים את בלגיה, אבל כבר הנושא עלה על השולחן. יצא לי לשוחח עם סבא לנכדים, והוא שואל את עצמו: 'ככה יגדלו הילדים שלי?'. מתחילים לבחון אפשרויות לעלות לארץ, אבל בשלב זה זה רק מחשבות בכיוון הזה, לא תופעה ממשית".
הרב לסקר מסיים את השיחה באמרו: "כשקורה משהו לא חיובי, כולם מתקשרים לשאול בשלומנו. יש כתב רדיו בכיר בגל"צ, שכבר התקשר אליי פעם שלישית בעקבות אירועי טרור. אמרתי לו: "תתקשר אלי לא רק כשיש חדשות לא טובות, אלא גם כשיש חדשות טובות!".