מערכת COL | יום י"ז אב ה׳תשס״ח 18.08.2008

יהודי גאורגיה: ''מאוחדים מאחורי הנשיא''

כשהפגיזו הרוסים את העיר הגאורגית גורי, עמדו יהודי עיר הבירה טביליסי לסיים את צום תשעה באב ■ האווירה הייתה קשה אבל מיד התגייסנו לסייע לישראלים שביקשו עזרה ונערכנו למצור ממושך ■ אנחנו נתגבר", סיכם השליח הראשי ורבה של גאורגיה הרב אברהם מיכאלשווילי את יומן המלחמה כפי שפורסם בעיתון "הצופה"  לסיפור המלא
יהודי גאורגיה: ''מאוחדים מאחורי הנשיא''
נשיא גרוזיה סאאקאשווילי והשליח הראשי הרב אברהם מיכאלשווילי (ארכיון)

'הצופה'

ביום ראשון, שעה וחצי לפני סיום הצום, החלו להגיע הידיעות הקשות לטביליסי. "התקשרו אנשים מגורי וסיפרו שכוחות הצבא הרוסי השתלטו על העיר", מספר הרב הראשי של גאורגיה ושליח חב"ד המקומי, הרב אברהם מיכאלשווילי. "בגורי יש קהילה יהודית גדולה יחסית, 150 משפחות, ובית כנסת פעיל. סיפרו לנו שאנשים עזבו את בית הכנסת לפני תפילת מנחה וחזרו לבתים, להיות עם המשפחות. קיבלנו טלפונים לעזרה. הבנו שהרוסים מפציצים את העיר. מאוחר יותר סיפרו לנו שכמה טילים פגעו בבניינים הסמוכים לבית הכנסת בגורי, במרחק של כ-200 מטר בלבד. בכל האזור הורגש רעש וזעזוע. כמה בתים עלו באש".

בלילה הגיעו ידיעות מדאיגות עוד יותר. "הרוסים השתלטו על הכביש הראשי, המחבר בין עיר הבירה טביליסי לשאר חלקי המדינה. זה עורק חיים מרכזי של גאורגיה והיה ברור שהם קרובים, נמצאים בסך-הכל במרחק של שעה וחצי נסיעה מאיתנו", אומר הרב. "באותו לילה, אף אחד לא הצליח לישון. אמנם סיימנו את הצום, החלטנו שלא נשברים, אבל האווירה הייתה קשה מאוד. גם אני, שלא נכנס ללחץ במצבים קשים, לא הרגשתי כך מעולם. זה בכל זאת הצבא הרוסי, על כל גודל צבאו. ההרגשה הייתה איומה. היינו חסרי אונים".

ש. מה עושים?
"אנשים רצו לחנויות להצטייד. חששנו שהרוסים יגיעו לטביליסי ויטילו עליה מצור. ראיתי את גדולת העם הגאורגי באותו הזמן. אנשים פתחו את החנויות ונתנו לאנשים לקחת מזון ללא כסף, רק שיהיה. אחרים אספו אנשים זרים למכוניותיהם ולקחו אותם הביתה. העם היה מאוחד מאוד".

ש. השתררה פאניקה בקהילה היהודית?
"לא פאניקה אבל היה לחץ. קווי הטלפון כמעט ולא עבדו ולכן שלחתי אנשים לבית הכנסת, שיחכו שם למטיילים או לאנשי עסקים ישראליים שביקשו עזרה. קיבלנו עשרות פניות. כל מי שהגיע, קיבל סיוע. במקביל, עברנו בין הבתים, בירכנו וסייענו בכל מה שיכולנו. בלילה שבין ראשון ושני, כשזרם הפניות גבר, התקשר אליי יו"ר לשכת הסחר ישראל-גרוזיה ושאל איך ניתן לעזור. היו לא מעט אנשי עסקים ומטיילים שביקשו לצאת מהמדינה בכל דרך והחלטנו לסייע להם. ארגנו שמונה רכבים מהקהילה, ויצאנו לכיוון ארמניה. העברנו את הישראלים את הגבול, סידרנו אותם בבתי מלון מקומיים וחזרנו הביתה. בחרנו בארמניה כי היא נמצאת בכיוון ההפוך למלחמה ובנוסף, אפשר לארגן בה ויזה מיידית ולחזור לארץ.
"באותו לילה, שלחתי איגרת לרבי. הכנסתי את בקשתי באגרות הקודש ובהתחלה, התשובה הבהילה אותי מעט. הרבי כתב על מחלוקות וחוסר סדר. רק כשהמשכתי לקרוא, נרגעתי מעט. הרבי דיבר על יציאת מצרים ועל גאולה. הבנתי שיהיה בסדר".

עיר חמה ומסבירת פנים
המלחמה בגאורגיה פרצה ביום שישי שעבר והסתיימה רשמית אתמול, יום רביעי, עם כניסת הפסקת האש לתוקף. "אבל המצב עדיין לא רגוע", אומר הרב. "הבוקר (יום רביעי, ל.ג.מ) קיבלנו ידיעות שהרוסים בוזזים בתים בגורי והלחץ עדיין קיים".
ביום שישי נכנסו כוחות רוסים לדרום אוסטיה, שטח הנמצא במריבה ארוכת שנים בין הרוסים לגאורגים, והחלו במלחמה. במהירות התפשטו הקרבות גם לערים גדולות דוגמת גורי והגיעו כמעט עד עיר הבירה טביליסי. בתחילה נראה היה שהצבא הגאורגי, שחלקו מאומן בידי ישראלים, אכן נותן מענה לצבא הרוסי העדיף, אך במהירות התהפכה הקערה על פיה והצבא הגאורגי החל לספוג מפלה. האויב הרוסי היה פשוט גדול יותר. הנשיא הגאורגי התחנן להפסקת אש, המהלכים הדיפלומטיים התרחבו וכאמור, ביום רביעי נכנסה הפסקת האש לתוקף.
רק לפני כחודש וחצי, הכל נראה אחרת לגמרי. כתב "הצופה", אורן פוגל, יצא לגאורגיה לטיול פרטי וחזר מוקסם. "הנכנסים בשעריה של גרוזיה נשאבים לאווירה חמה ומכניסת אורחים, וזוכים בטעמו של מטבח מקומי משובח. זהו המקום שתושביו מאמינים כי הוא חלקת האלוהים הקטנה המכונה גן עדן, ואולי כך באמת הדבר", כתב פוגל בכתבה "הדבר הגדול הבא" שפורסמה במוסף זה. "המסע אל גרוזיה מרתק. הנכנס בין שעריה מגלה במהרה תרבות צבעונית ונופים עוצרי נשימה, תרבות עתיקה והיסטוריה עשירה.

לגאורגיה, או גרוזיה כפי שמכנים אותה בישראל, הגעתי לפני מספר שבועות. ידעתי עליה מעט אך דבר לא הכין אותי לעולם גדוש הניגודים שקיבל את פניי. ניגוד בין עבר ועתיד, בין תרבות עתיקה רבת מסורת וקידמה מערבית, ובין מבנים היסטוריים בסגנון מזרח אירופאי לבניה חדשה המעידה על תנופה והתחדשות נדל"נית".

בעיר הבירה טביליסי פגש פוגל אנשים חמים רבים, ביניהם רב הקהילה, הרב אברהם מיכאלשווילי, איתו נותר בקשר חם לאורך כל התקופה מאז ועד השבוע, כשנחת הרב בארץ. "לפני כ-20 שנה הורה לי הרבי מליובביץ לטפל בכל מה שקשור ליהדות גאורגיה", סיפר הרב, "ומאז ועד היום כל כולי מגוייס למטרה הזו. בהתחלה ארגנתי מארצות הברית שיעורי תורה ויהדות ליהודי גאורגיה, אך לפני שמונה שנים הבנתי שעליי להגיע לכאן ולפעול מפה. בתחילת הדרך כמעט ולא היתה בגרוזיה פעילות יהודית מרוכזת, אך במהירות התברר כי יש רצון טוב ואהדה לפעילות כזו מצד יהודי העיר".

"מי שמגיע לגאורגיה מגלה במהירות אנשים חמים וקהילה נפלאה", מאשר הרב מיכאלשווילי גם השבוע. "הנשיא הוא ידיד אמת של העם היהודי ושל מדינת ישראל וכך גם כל המימשל הבכיר שלו. חלק מהשרים הם בכלל יהודים. גם העם הגאורגי אוהב אהבת אמת את העם היהודי. בגאורגיה מכירים את ההיסטוריה היהודית, המשותפת במידת מה להיסטוריה שלהם, ולכן מבקשים ללמוד מהיהודים ולקרב אותם. רק לפני מספר חודשים הגיע הנשיא לטקס שערכנו בעיר אום, ודיבר ארוכות על ההיסטוריה היהודית. באותו מעמד הוא הניח את ידו עליי וכינה אותי 'משה רבינו של הגאורגים'. הקהל עמד והריע. יש לנו שותפות גורל עם העם בגאורגיה וכך חשנו לאורך כל השבוע הזה".

ש. העם הגאורגי מרגיש קרוב לישראל?
"יש קשר קרוב לכל אורך הדרך ויזמים יהודים מכל העולם מבקשים להשקיע בגאורגיה בתחומי נדל"ן, צבא וחברה. בשבוע החולף, יהודים מכל העולם הציעו לסייע ונעמדו מאחורינו בצורה מעוררת התרגשות. "העם בגאורגיה מרגיש את התמיכה הזו. היהודים המקומיים והגויים לא מפסיקים לשבח את ישראל ואת העם היהודי".

ש. שוחחת במהלך השבוע עם ראשי המימשל, חלקם ידידים אישיים שלך?
הנשיא הוא אכן ידיד אישי, ידיד אמת, וכך גם פקידים בכירים נוספים במימשל שלו. ביום שני קיבלתי טלפון משר המדינה היהודי ובירכתי אותו ברכה מיוחדת – שהאל ישמור אותו בשם העם היהודי והתפילה. בירכתי אותו בברכת כהנים ואיחלתי שבמהירות ישכון שקט ושלום בארץ. שר המדינה שמח לקבל את הברכות. הוא אדם יהודי, המניח תפילין מדי יום ומשתדל לשמור כשרות. השיחה הייתה בהחלט מרגשת".

כפי שניתן להבין, שלוחי חב"ד, יחד עם הקהילה היהודית המקומית, נשארו לאורך כל הימים הקשים מאוחדים מאחורי נשיא המדינה. "העם הגאורגי מאוחד ועומד איתן מול המתקפות האכזריות מצד מדינת רוסיה. יהודים מהקהילה התגייסו כבר ביום שישי ועומדים בחזית המלחמה", אמר הרב מיכאלשווילי. "גאורגיה ביקשה להפוך למדינה מערבית ולהתרחק ממשטרים אפלים. הרוסים לא אוהבים את זה ולכן תקפו את המדינה. הם לא מסוגלים לקבל את העובדה שהמימשל אצלנו לא עושה מה שהם רוצים. אבל כל העם הגאורגי מאמין בנשיא ובמימשל ועומד מאחוריו בכל הכוח. יש אחדות מדהימה בימים אלו בגאורגיה, אחדות כמעט מפתיעה שמעוררת אצלי התפעלות. על אף כל האבידות שספגנו, אנחנו בטוחים שהנשיא פעל נכון".

ש. כבר יכולים להעריך כמה אבידות יש?
"לצערנו, הרבה מאוד. עדיין קשה לדעת במדויק, אבל צריך לזכור שגם הצבא הרוסי ספג אבידות רבות. אחד ההסברים לפלישה הברברית שלהם לדעתנו היא העובדה שהם ספגו אבידות קשות בשני ימי המלחמה הראשונים. הם כל-כך הופתעו, שהגיבו בצורה חסרת פרופורציות".

גאורגיה תשתקם
גאורגיה שוכנת בדרום הקווקז, לחופו המזרחי של הים השחור. עד שנת 1991 היתה המדינה חלק מברית המועצות, ומאז פירוקה הרשמי של הברית, הפכה למדינה עצמאית וזכתה לעצמאות מלאה. מיקומה האסטרטגי הפך אותה לנכס חשוב בעיני ארצות הברית ומדינות המערב ולכן, עד פרוץ המלחמה עם רוסיה, היא זכתה לתמיכה רבה מבחינה פוליטית, מדינית ומסחרית.

טביליסי, בירת גרוזיה, הינה אחת הערים החשובות בקווקז ומתגוררים בה למעלה מ-1.8 מיליון תושבים. את העיר חוצה נהר "מטקווארי", ובצדדיו ניתן לראות כנסיות, מסגדים ובתים עתיקים לצד בניינים חדשים ומבני פאר שהוקמו בשנים האחרונות.

200 משפחות יהודיות התגוררו עד השבוע שעבר בגורי. עוד כמה אלפי יהודים, כ-12 אלף על-פי הערכות שונות, חיים בשאר חלקי המדינה, רובם בבירה טביליסי. חלקם הגדול מאוגדים במסגרות הקהילה ופעילים בבתי הכנסת. בעיר הבירה טביליסי, נמצאים גם הרב אברהם מיכאלשוילי ואשתו שלגית, השלוחים המרכזיים של חב"ד בגאורגיה.

ביום שלישי האחרון, הגיעו שלוחי חב"ד לישראל, למסיבה משפחתית שתוכננה מראש. "אנחנו לא עוזבים את החזית", אומר הרב. "התלבטנו רבות מה לעשות, ורק לאחר שראינו שהמצב מעט נרגע, החלטנו להגיע לארץ". הוא מספר שרוב חברי הקהילה היהודית בגאורגיה בחרו להישאר במדינה הפצועה ולא לעלות לישראל. "יש להם גאווה לאומית חזקה", מחייך הרב, "וטוב להם במדינה הזו, שאוהבת ומחבקת כל-כך את יהודיה".

ש. גאורגיה תשתקם?
"כן, בהחלט. מדובר בעם שעבר פרעות ופוגרומים, בכל הוא דומה מעט לעם היהודי, והוא יודע להתגבר ולבנות עצמו מחדש. מעבר לכך, גאורגיה היא מדינה מתפתחת, שבחודשים האחרונים מגיעים אליה מאות אנשי עסקים מכל העולם, ביניהם גם יהודים רבים. הנשיא הצליח להפוך את גאורגיה למקום שכדאי להשקיע בו, להזדמנות, והזניק אותנו למערב. העם בגאורגיה הוא עם חזק והוא ישרוד את המשבר. הקהילות היהודיות במדינה מתפללות שהמלחמה תיפסק וישכון רוגע ושלום בכל חלקי המדינה. אנחנו מקווים שכך באמת יהיה, ובמהרה".

קרן יהודי גאורגיה
כחלק מהרצון לעזור ליהודי גאורגיה ולעם הגאורגי, מדווח הרב מיכאלשווילי כי בימים הקרובים תיפתח קרן הצלה לטובת הקהילות היהודיות שנפגעו במלחמה וכן לטובת העם הגאורגי. "בעלי עסקים יהודיים מכל העולם התקשרו אליי השבוע והודיעו כי הם מבקשים לתרום לעם הגאורגי וליהודים החיים בתוכו שלושה מיליון דולר בקרן אותה אנהל", אומר הרב הראשי של גאורגיה, אברהם מיכאלשווילי. "חלק מהכסף יופנה לטובת הקהילות היהודיות שנפגעו במלחמה וחלק יילך לעם הגאורגי. היהודים התורמים מבקשים להדגיש כך את הקשר שלהם לעם הגאורגי ואת תחושת שותפות הגורל". 

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.