מערכת COL | יום י' ניסן ה׳תשס״ז 29.03.2007

עיתון "הארץ" מביא תמונות קצרות מהכפר

מאפיית מצה שמורה, כפר חב"ד, יום ראשון. יד נשלחת מעבר לצוהר, 1.2 ק"ג קמח נשפכים לקערה, חלון הפלסטיק נסגר. נער ובידו כוס מלאה 665 מ"ל "מים שלנו" (מי באר שהושארו בכלי מכוסה למשך לילה) אץ בזהירות ושופך אותם לקערה. הסטופר מתחיל, ל-18 דקות בדיוק ■ עיתון "הארץ" מביא במוספו השבוע דיווח פרטני מתהליך אפיית מצות בכפר-חב"ד ומספר על הבחור עם התפקיד הכי קשה (שלום צימרמן), ההוא עם הסטופר (מענדי אשכנזי) והרב של הנירוסטה (הרב מרדכי אשכנזי) ואיש הפעילויות (מוני אנדר)  לסיפור המלא
עיתון

מאת גל קרניאל, צילום: יובל טבול - "הארץ" 

יד נשלחת מעבר לצוהר, 1.2 ק"ג קמח נשפכים לקערה, חלון הפלסטיק נסגר. נער ובידו כוס מלאה 665 מ"ל "מים שלנו" (מי באר שהושארו בכלי מכוסה למשך לילה) אץ בזהירות ושופך אותם לקערה. הסטופר מתחיל, ל-18 דקות בדיוק.

לישה ידנית קצרה והבצק הקשה עובד לשולחן במערוך נירוסטה ענק. כתריסר גברים נושאים בעמל עבודת הלישה.

"העבודה כמו בגיהנום אבל משלמים כמו בגן עדן", אומר שלום צימרמן, בן 21, על התפקיד הקשה ביותר במאפיה.

הבצק לא נח לרגע, אין אפשרות שיחמיץ. הגליל הרך נישא על זרועות נער לחדר השני, נחתך לכ-20 עיגולים, רידוד ראשון ושני, מצה עגולה, חירור ואז מוכנסות המצות במקלות אל תנור הגז החדש, בחום 800 מעלות, למשך 25 שניות.

חמש דקות לסיום והרב עם הסטופר, מענדי אשכנזי, מדליק נורה. 18 דקות - הסתיים מחזור. השולחנות והידיים נשטפים, הציפורניים מקורצפות במברשת קשה, מקלות העץ עוברים שיוף וחזרה לעבודה.

העבודה במאפיית המצות שהוקמה בכפר חב"ד בשנות ה-50 מתחילה אחרי חגי תשרי ונמשכת עד ערב הפסח, אך החיטה עוברת פיקוח כבר מרגע הקציר, שלא יהיה חשש חמץ.

הכל בברכת הרבי מלובביץ'; היה זה הרב המנוח עצמו שאישר לרב היישוב, מרדכי אשכנזי, לעבור משולחנות שיש ומרדדים מעץ לפלדת אל-חלד. מאז כינויו הרב ש"חולה על נירוסטה".

ההידורים החמורים אינם מספקים את כולם. "השמים הם הגבול בהידורים", אומר מוני אנדר, מצעירי אגודת חב"ד המפעילה במקום פעילויות. "פסח הוא החג שבו הפריקים משתחררים".

תפוקת המאפייה חסויה, מחיר ק"ג מצות כ-100 שקל.

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות - לקריאת כל התגובות
הוסף תגובה
4 תגובות
1.
רק 100 ש"ח?
י' ניסן ה׳תשס״ז
אני קניתי ב - 200 ש"ח ויש עוד יותר יקר...
2.
"פריקים משתחררים"
י' ניסן ה׳תשס״ז
אכן ביטוי חבד"י נאה, ומוסיף כבוד למהדרים במצוות.

הייתי ממליץ לדוברות חב"ד לדברר אותנו בשפה מעט מחמיאה יותר.
3.
"הבצק לא נח לרגע"
י' ניסן ה׳תשס״ז
האמנם ? אבל מה נעשה שבצלום רואים שהבצק נח ?!
האם לזה יקרא "השמים הם הגבול להידורים" ?!
4.
תגובה 2 אכן במקום
י"א ניסן ה׳תשס״ז
יש גבול עד כמה ניתן "לקרבן לתורה"...
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.