מערכת COL | יום א' סיון ה׳תשע״ב 22.05.2012

טיפים חשובים למצב מצוקה של איבוד בלמים בנהיגה

בעקבות התאונה המחרידה אתמול (שלישי) בטבריה, בה נהרגו שש בני משפחת אטיאס, מערכת COL מגישה לכם מאמר מקצועי בו ישנם עצות מעשיות למצב מצוקה של איבוד בלמים בנהיגה ● חשוב לקרוא בעיון ולהפנים למאמר המלא ולטיפים חשובים
טיפים חשובים למצב מצוקה של איבוד בלמים בנהיגה
זירת תאונה קשה (אילוסטרציה, צילום: שמוליק סופר, COL)

מאת שמואל סופר

תאונה מחרידה זיעזעה אתמול את כולנו, כמעט משפחה שלימה נהרגה עת שנסעה בירידות של הכניסה לעיר טבריה והתהפכה אל תהום לאחר איבוד בלמים ושליטה על הרכב.

התהיות והשאלות על טרגדיה שכזו הם רבות, אך אנחנו נתמקד בסיוטו של כל נהג – 'איבוד בלמים'.

חשוב לציין, שאובדן בלמים לא מגיע סתאם ככה ללא כל סיבה, והסיבות הם רבות. ראשית עלינו לדאוג לתקינות המערכות ברכב ולתחזוקתם ע"י מעקב תקופתי במוסך המטפל, טיפולים בזמן, טסט ובדיקת שמנים ומים כל כמה שבועות. 

הרכב לא עוצר? אין ברקסים?

איבוד הבלמים הנפוץ ביותר ברכב הוא בעת נהיגה במדרונות תלולים, וזאת למרות שכלי הרכב החדישים בימינו הם מצויידים במערכות מאוד מתקדמות, עדיין קיימת הסכנה של איבוד בלמים כאשר משתמשים בהם בבצורה אינטנסיבית ובתדירות יתר בעת ירידה במדרון, ובמיוחד כאשר הרכב עמוס בנוסעים.

נקלעתם למצוקת בלמים? המשטרה לא תצליח לעזור לכם!

בעת מצוקה של איבוד בלמים ובפרט במדרון, חשוב לנסות להישאר שלווים ולהפעיל שיקול דעת נבון ונכון. ישנם פעולות מעטות שניתן לעשות בעת איבוד בלמים ועי"כ לנסות לעצור את הרכב ו/או למזער את התוצאה הסופית, חשוב שכל נהג ישנן אותם טוב ויכניסם עמוק לתודעתו. אך מראש על כל נהג להפנים עמוק 'בעת מצב חירום ברכב בזמן נהיגה, כל שניה היא קריטית וחשובה מאוד, פעל בשיקול דעת ובמהירות, ולא לנסות להיעזר במשטרה או בכל גורם חיצוני שאינו יכול להועיל לנהג במקרי מצוקה אלו'.

הפעולות שעליך לפעול בעת איבוד בלמים

ראשית נבין את פעולת מערכת הבלמים ברכב. פעולת הבלימה נעשית ע"י חיכוך, חיכוך רפידת הבלמים על הדיסקיות, וכידוע שבכל מערכת שיש בה פעולת חיכוך אזי עבודת החיכוך יוצרת ונהפכת במהרה לחום, טמפרטורת הבלמים עולה ועולה, וכך נשרפים הבלמים והופכים במהרה לפחות אפקטיבים עד שאינם מגיבים כלל ללחיצת הנהג על דוושת הבלם.

חשוב לדעת!
בעת נהיגה במדרון תלול האט והישאר בהילוך נמוך בכדי לשמור על מהירות הנסיעה ולמנוע מהרכב להאיץ במדרון, נסה להשתמש בבלמים כמה שפחות ואם בכל זאת השתמשת, לחץ על דוושת הבלם לסירוגין ובהפסקות של כמה שניות בין כל לחיצה, וזאת בכדי לאפשר למערכת הקירור של הבלמים לבצע את פעולתה ביעילות ולמנוע התחממות יתר.

נקטתם בכל אמצעי הזהירות ולמרות זאת ל"ע איבדת את הבלמים, נסו לנשום עמוק ולהתנהג בחכמה, כל שניה חשובה ביותר וכל טעות עכשיו היא קריטית ויכולה להסתיים ברע.

השתמש בהילוכים להאטת הרכב (גם בגיר רגיל וגם באוטומט), הורדת הילוך ברכב תגרום לכך שסיבובי המנוע הגבוהים ישמשו אותנו למעצור והאטת הרכב במדרון. חשוב לציין שאין להוריד מהילוך חמישי ישר להילוך ראשון, אלא לעשות זאת בהדרגתיות.

גם ברכבים בהם ישנם תיבת הילוכים אוטומטיים ישנה האפשרות להוריד הילוכים באופן ידני, מעבירים את מוט ההילוכים ממצב
D למצב 1,2,3 או L ובכך יוצרים את אותה פעולה של האטת הרכב. 

גם ברכבים בהם מותקנת תיבת הילוכים מסוג טיפטרוניק בו ישנה אפשרות להעביר את ההילוכים ממצב אוטומט למצב ידני אשר בו הנהג יכול לקבוע את ההילוך ע"י לחיצה לכיוון (+) או לחיצה מטה לכיוון ה (-).

על הנהג לנצל את הרגע הנכון והמתאים בו הוא מרגיש שהרכב האט בצורה ניקרת ואז להתחיל להרים בתנועה מתמדת בהדרגתיות את בלם היד עד הסוף. (נציין: בלם היד זו היא מערכת בלמים נפרדת, אך השימוש בה צריך להיות זהיר ומבוקר, והוא יכול להיות לעזר האחרון בנסיונות הבלימה בעת 'איבוד בלמים').

גם גדר הפרדה או קיר יכולים להיות לכם לעזרה בבלימה והאטת הרכב עד לעצירה מוחלטת, אך השימוש בהם צריך להיות זהיר מאוד ובקור רוח, וחשוב להבין שהצמדות לקיר או לגדר על מנת להאט את הרכב, צריכה להיות בנגיעה מגבילה ומדוייקת ממש  לדופן הרכב ולא הפגשות בזוויות חדות מידי, השתחשקות של דופן הרכב בקיר תגרום לרכב נזק, אך תגרום לרכב להאט אט אט עד כדי עצירה מוחלטת.

חג שמח וסעו בזהירות.

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.