איך עושים חלת מפתח? • מתכון לשבת
בשבת פרשת שמיני, היוצאת בשבת שלאחר הפסח, בה אנו מברכים את חודש אייר, נהגו יהודים בתפוצות ישראל להכין חלות בצורת מפתח • השבוע במדור יצאנו לחפש את המתכון המושלם; קל, מהיר הכנה וטעים במיוחד • בפנים: המתכון המלא ואופן ההכנה • חלת מפתח
(יום חמישי, כ''ד ניסן תשע''ז)

מאת שלומית

בשבת פרשת שמיני, היוצאת בשבת שלאחר הפסח, בה אנו מברכים את חודש אייר, נהגו יהודים בתפוצות ישראל להכין חלות בצורת מפתח.

הטעם להכנה בצורת מפתח דווקא הוא, שממחרת הפסח פסק המן מלרדת באופן ניסי ובני ישראל החלו לאכול מיבול הארץ ולהזדקק לפרנסה טבעית. המפתח מורה על תפילתנו שה' יתברך יפתח לנו שערי פרנסה, שהרי מפתח הפרנסה נתון בידיו...

טעם נוסף, על דרך הסוד: בליל הסדר בחצות מסתלקים האורות והמוחין העליונים מהעולמות, ואנו בעבודתנו בימי ספירת העומר מחזירים אותם בהדרגתיות. המפתח מסמל את העבודה שהאדם עושה מצידו, בבחינת "פתחו לי פתח כחודו של מחט ואני אפתח לכם כפתחו של אולם". אנו פותחים על ידי מצוות השבת, ומקווים כי ה' יתברך יפתח לנו את אוצרו הטוב, "ויצוו שחקים ממעל ודלתי שמים פתח".

בתפילה שהקב"ה יפתח לנו את שערי הפרנסה בפרט, ואת כל השערים האחרים, בכלל!

מצרכים
• 1/2 קילו קמח רגיל מנופה
• 1 כף שמרים
• 1/2 כף מלח
• 3 כפות שטוחות סוכר
• 1/4 כוס שמן קנולה (אפשר שמן זית(
• 2 כוסות מים פושרים
• 1 ביצה למריחה
• שומשום בהיר / כהה
 
אופן ההכנה
( המתכון מתאים לחלה בינונית ו-2 חלות קטנות )

- מעבירים למיקסר עם וו לישה את כל המצרכים למעט השמן והמלח.
- מתחילים לערבב במהירות נמוכה כ-3 דקות עד לקבלת בצק, מוסיפים שמן וממשיכים ללוש עוד כ-5 דקות ולבסוף מוסיפים מלח ומערבבים עד לקבלת בצק חלק.
- משמנים מעט את הבצק ומתפיחים כ-40 דקות או עד שהבצק מכפיל את נפחו.

לצורת מפתח:
מחלקים את הבצק ל-3 כדורים בגודל בינוני, מרדדים לגליל וקולעים צמה לחלק העליון.

לחלק התחתון- לגוף המפתח - מרדדים שני גלילים, מחברים אותם לצורת בורג ומחברים לחלק העליון.

מוסיפים עוד שתי חתיכות קטנות לשיני המפתח וכך גם עושים במפתחות הקטנים יותר.

מתפיחים עוד חצי שעה, מורחים ביצה ושומשום ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כ-25 דקות.


צילום: COL
צילום: COL

תגובות לכתבה
אין כרגע תגובות לכתבה זו