קבע כעמוד הבית
|
הוספה למועדפים
|
פרסם אצלנו
|
צור קשר
|







מתכון מסביב לעולם: "שפצלי" - בצקיות שוייצריות שאסור לפספס
(יום חמישי, כ''א סיון תש''ע)
שווייץ ידועה בנוף מדהים ובאנשים נוחי-מזג, אבל מסתבר שגם למטבח הדי רדוד שלה יש מה להציע: קבלו את ה"שפצלי" - בצקיות קטנטנות אך מעולות, שכולם ישמחו 'לחסל' במהירות ● את המתכון מגישה הגב' דבורה וישצקי - השליחה לעיר באזל שבשווייץ ● בפנים: על הקשר בין המבנה המחודש והיפה של בית חב"ד (תמונה בפנים) לסושי יפני, ועל מועדון הנשים היהודי שחגג זה עתה 175 שנים ליסודו ● וכמו בכל שבוע: מסר מיוחד מהשליחות (עם קשר הדוק לקמח וביצים)  למתכון המלא

מאת: שושנה מנדלסון, COL

 כמה מילים על המטבח השווייצרי 

המטבח השוויצרי אינו מעניין במיוחד. אופיים הניטרלי של השוויצרים מתבטא גם במטבחם. הוא לא טוב ולא רע. ושום דבר איננו מקורי. 

המטבח בשוויץ משתנה בין ארבעת האזורים הלשוניים/תרבותיים של שווייץ:

שווייצרים דוברי גרמנית מושפעים מעברו הצפוני של הריין.
תושבי טיצ'ינו דוברי האיטלקית, מאמצים השפעות ים תיכוניות.
בקנטונים דוברי הצרפתית מבשלים בהשפעת המטבח הצרפתי העילי.
ואנשי ההרים תושבי גראובינדן דוברי הרומאנש נשענים על שיטות גידול ובישול מסורתיות, שכמו שפתם העתיקה לא השתנו במאום במהלך אלפי שנים, אבל כמו כל דבר בשוויץ, גם את האוכל הם עושים מדויק, נקי, טעים וטוב. 

העיר
באזל, ממוקמת בחלק הגרמני של שוויץ, בחבל ארץ בשם 'אלזאס'. אחד המאכלים הכי מקובלים באזור הוא 'שפצלי'. בכל מסעדה וכמעט בכל אירוע מגישים שפצלי, ותמיד הסועדים מנקים את הצלחות.

ובכן: מדובר בבצקניות קטנטנות המבושלות במים רותחים ונאכלות כתוספת למנה העיקרית או כמנה עיקרית בפני עצמה.  מקור המילה 'שפצלי' בגרמנית "דרור קטן", אולי כי פיסות הבצק הקטנות הזכירו בעבר למישהו ציפורים קטנות.
ד
רור קטן או לא, דבר אחד אני יכולה להבטיח לכל האמהות, הציפורים הקטנות שלכן, יאכלו את זה לשובע בהנאה מרובה...

 מוצרים

250 גר' קמח

2 ביצים

1 כפית מלח

1/
8 ליטר מים קרים  

 אופן ההכנה 

(חשוב לדעת: בעת הכנת הבצק ניתן לגוון את הטעמים ולהוסיף עשבי תיבול, אגוז מוסקט ופלפל שחור, או אפילו כבד קצוץ או תרד)

מערבבים בקערה את המרכיבים. טורפים היטב, עד שנוצרות בועות על פני הבצק ועד שאם מכניסים לתוכו כף ומושכים מעט מן הבצק, המרקם מזכיר מסטיק נמתח.

בסיר גדול מרתיחים מים עם מלח ומנמיכים את האש באופן שהמים ימשיכו לבעבע מעט.

מטפטפים חצאי כפיות בצק אל תוך הסיר עם המים הרותחים. מחכים שהשפצלי יצופו (בדומה לבישול קניידלאך).

מוציאים את השפצלי מהמים בעזרת מסננת, מניחים אותם בעדינות בקערה ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום נמוך-בינוני על מנת לשמור על הבצקניות חמות. 

 קצת על השליחות 

מקום שליחות: באזל, שוויץ. 

מספר שנים בשליחות:

על הקהילה: בבאזל שתי קהילות יהודיות - כללית וחרדית. יהדות באזל כוללת: גנים, בתי ספר ואפילו שתי מסעדות (חלבית ובשרית). במקביל לקהילות, פועלים בעיר ארגונים ועמותות שונות. רובם בני מאה שנה ויותר. לדוגמא: ארגון נשים יהודיות חגג לפני חצי שנה את יובל ה-175 שלו... בית חב"ד נחשב, יחסית, לצעיר מאוד.. 

אופי הפעילות: 
בית חב"ד משתדל להשלים את הקהילות במה שהן חסרות. וב"ה  קשור ומחובר להרבה מאוד יהודים מכל העדות, החוגים והשפות, ומהוה עבורם מרכז יהודי עיוני, חם ונעים. מעבר לבית הכנסת חב"ד שפועל בכל יום שבת וראשון, ישנה פעילות קבועה ופעילות עונתית מגוונת. שיעורי תורה ובעיקר חסידות מתקיימים בקביעות.

פעילות מעניינת: מועדון הנשים שלנו מזמין את הנשים ל'קורס להכנת סושי'. כבר נרשמו נשים רבות. דוברות גרמנית מוזמנות... 

לפני כשנתיים נרכש בניין עבור בית חב"ד. ובעז"ה בקרוב יסתיימו השיפוצים לשם ולתפארת חב"ד. 

מסר: מעט קמח וכמה ביצים יוצרים ארוחה טעימה ודשנה. לפעמים, מספיק משהו פשוט וקטן כדי ליצור ממנו דבר גדול. צריך רק להיות יצירתיים. ואם את אינך יצירתית, נסי ללמוד ממי שכן... 

לבריאות!


שפצלי, המאכל היוקרתי של מסעדות שווייץ. צילום: יעקב ירוחים
שפצלי, המאכל היוקרתי של מסעדות שווייץ. צילום: יעקב ירוחים


שפצלי ללא תוספות
שפצלי ללא תוספות | הסר תמונה

שפצלי ללא תיבול
שפצלי ללא תיבול | הסר תמונה

משכנו החדש של בית חב"ד בבאזל, שווייץ
משכנו החדש של בית חב"ד בבאזל, שווייץ | הסר תמונה

שיעור לנשים
שיעור לנשים | הסר תמונה


עיצוב: חני קלי
עיצוב: חני קלי | הסר תמונה
הדפסה |
שלח לחבר:  שמך: אימייל הנמען:
הערות למערכת
הוספת הערה למערכת
כותרת:

הערה למערכת:




© 2017 COL תקשורת - כל הזכויות שמורות אין המערכת אחראית לתוכן המודעות ואמיתותן