קבע כעמוד הבית
|
הוספה למועדפים
|
פרסם אצלנו
|
צור קשר
|







מתכון מסביב לעולם: שני מתכונים בולגריים מעולים ● מיוחד
(יום חמישי, ה' תמוז תש''ע)
מתכון מסביב לעולם: המדינה הבלקנית בולגריה, נמצאת במרחק זעום מישראל. המטבח שלה מציע מגוון מאכלים בעלי טעמים, צבעים וריחות יחודיים ● השליחה בעיר סופיה - בירתה של בולגריה, הגב' תמי סלמון מגישה שני מאכלים בולגריים מרכזיים: "גיובץ" - תבשיל ירקות מעניין ו"מקיצי" - טוקניות מתוקות לקינוח, והיא כותבת גם על השליחות ● וברוח הימים האלו: מדוע השליח דובר האידיש שר ב"לאדינו", ולמה יהודי בולגריה הם היחידים שלא נשלחו למחנות השמדה בשואה?  למתכון המלא

מאת: שושנה מנדלסון, COL

כמה מילים על המטבח הבולגרי

המטבח הבולגרי הוא מטבח דרום-מזרח אירופאי טיפוסי, הדומה למטבח סלאבי. ניתן לראות השפעות חזקות של המטבח המזרח תיכוני, יווני ותורכי – למשל במאכלים כמו עלי גפן ממולאים, מוסקה וקינוחים כמו בקלאווה וקדאיף. כמו כן, יש השפעה פחותה של המטבח ההונגרי, הארמני והאיטלקי.

הודות לאקלים חמים, תנאי שטח מגוונים וקירבה לים, המטבח הבולגרי הוא מטבח עשיר ומגוון שנעשה בו שימוש רב בירקות, פירות. לתיבול משתמשים בשום, בצל, שמן ותבלינים שונים כגון מנטה ופפריקה. בערים שליד הים השחור נעשה שימוש רב בדגים – בגריל, טיגון או כחלק מנזיד או מרק.

דוגמאות למאכלים בולגרים אופייניים הם מרק טרטור (מרק קר), גיובץ (נזיד עשיר המכיל פלפלים, חצילים, שעועית ובשר), כופתה (קציצת בשר מתובלת), וכמובן – הגבינות הבולגריות המפורסמות.

תבשיל ירקות "גיובץ", ל-4-6 סועדים
 
מוצרים

1)  חציל

2)  2-3 קשואים

3)  2 בצלים פרוסים לטבעות

4)  2 עגבניות בשלות

5)  2 פלפלים ירוקים או אדומים חתוכים לקוביות

6)  100 גרם במיה ללא הקצוות הקשים

7)  100 גרם שעועית ירוקה

8)  4-5 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות

9)  שמן לטיגון

לרוטב:

10)  קופסא קטנה עגבניות מרוסקות או 3 כפות רסק עגבניות

11)  1/2 כוס מים

12)  מיץ מ1/2 לימון

13)  קורט מלח פלפל וסוכר

14)  פטרוזליה קצוצה

אופן ההכנה

חותכים את החציל לקוביות. מפזרים מעט מלח בישול ומניחים בצד.

פורסים את הקישואים לטבעות.מפזרים מעט מלח בשול ומניחים בצד.

בסיר גדול מטגנים בשמן את טבעות הבצל. מוציאים ומניחים בצד.

מטגנים באותו שמן את הפלפלים במשך 3-4 דקות. מוציאים ומניחים בצד.

שוטפים את החציל והקישואים וסופגים היטב את המים.

מסדרים בתבנית אפיה גדולה ומשומנת שכבות של הירקות: תפוחי אדמה, קישואים, חצילים, פלפלים, עגבניות, במיה ושעועית ירוקה.

מפזרים מעל פטרוזליה קצוצה ויוצקים על הכל את חומרי הרוטב המעורבבים.

אופים בתנור בחום של 170 מעלות במשך כשעה.

לקינוח: טוקניות מתוקות - "מקיצי", 10-12 סועדים
 

מוצרים

1)  3 כוסות מים פושרים

2)  1 ק"ג קמח לבן

3)  40 גרם שמריפ טריים או 2 כפות שמרים יבשים

4)  קורט מלח

5)  שמן לטיגון עמוק

6)  אבקת סוכר או דבש

אופן ההכנה

שמים בסיר גדול 3 כוסות מים פושרים. מוסיפים לסיר את השמרים והקמח, עד שמתקבלת תערובת דלילה מעט.

ממליחים, מכסים את הסיר ומניחים אותו במקום חמים עד שהבצק תופח.
 
מעבירים בכל פעם כף אחת מן התערובת לסיר עם שמן עמוק ומטגנים עד שמשחים. מעבירים לכלי מלא אבקת סוכר, או שופכים מעל דבש.

על השליחות בקצרה

מקום שליחות: סופיה, בולגריה

מס' שנים בשליחות: 10

על הקהילה: יהודים חיים בבולגריה מאז חורבן בית שני. כידוע זוהי הקהילה היחידה באירופה שלא נשלחו ממנה למחנות ההשמדה בתקופת השואה הארורה, בעקבות התעקשותו של המלך דאז. כיום רוב יהודי בולגריה הינם יהודים ספרדים שחיים במקום מאז גירוש ספרד.   

בבית-הכנסת שלנו יש אפילו קטעי תפילה שהמקומיים  שרים בלאדינו בבולגריה ישנן משפחות ישראליות שגרות בקביעות ותיירים רבים שמגיעים בכל עונות השנה.

אופי הפעילות: במרכז רוהר חב"ד בסופיה, שמתפרס על פני 6 קומות, מתנהלת פעילות עניפה עם יהודי הקהילה וישראלים כאחד. גני הילדים, תפילות, שיעורים, סעודות שבת ועוד.... ממקום זה מתנהלת הפעילות בכל בולגריה כולה.

מסר: סעודות שבת הינן מתכון טעים ומיוחד לקירוב לבבות.


(צילום: COL)
(צילום: COL)



| הסר תמונה

מקיצי
מקיצי | הסר תמונה
הדפסה |
שלח לחבר:  שמך: אימייל הנמען:
הערות למערכת
הוספת הערה למערכת
כותרת:

הערה למערכת:




© 2017 COL תקשורת - כל הזכויות שמורות אין המערכת אחראית לתוכן המודעות ואמיתותן